Diskuse:Kostel svatého Archanděla Michaela (Doupovské hory)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den,

dovoluji si upozornit, že nově vznikající kostel se jmenuje kostel sv. ARCHANDĚLA MICHAELA, viz http://tisk.cirkev.cz/z-domova/v-doupovskych-horach-vznika-novy-poutni-kostel/. Doporučuji tedy držet se skutečného názvu kostela a přizpůsobit stránky Wikipedie realitě, nikoli naopak. Lidé budou kostel hledat pod jeho skutečným názvem.

Dále je podle mě diskutabilní, zda rozlišovač má znít Špičák. Je to neznámý kopec v prostoru Doupovských hor, navíc na Wiki už je asi 30 Špičáků... Při zadání souřadnic na obecné mapě na www.mapy.cz se nezobrazí nic víc než bod v prostoru, viditelný je pouze po přepnutí na turistickou mapu. Když už, nechala bych alespoň (Špičák, Doupovské hory).--Ivannah (diskuse) 14. 11. 2012, 09:24 (UTC)

Dobrý den, především děkuji na nový článek, který tu chyběl. Podle mých informací se kostely (vyjma některých protestantských) označují podle světce, jemuž jsou zasvěceny, případně podle nějaké „události z dějin spásy“, podle níž jsou zasvěceny. Mám za to, že v tomto případě zde není sebemenší pochybnost o tom, jakému světci má být tento kostel zasvěcen. Je sice pravdou, že v některých případech označení do určité míry kolísají, přesto je tu ale podle mého názoru určitý úzus v označování. V případě, že je kostel zasvěcen určitému světci, klade se na první místo jeho jméno (křestní jméno), a je-li světců toho jména více, na druhé místo se klade bližší rozlišení, popř. příjmení apod. Tak máme kostely sv. Jana Křtitele, sv. Jana Evangelisty, sv. Jana Bosca apod. nebo kostely sv. Kateřiny Alexandrijské, sv. Kateřiny Sienské apod. V některých případech ovšem existují zažité výjimky, například sv. Mikulášem bez uvedení rozlišení se rozumí biskup z Myry (žádné rozlišení se u něj neuvádí), i když existuje např. sv. Mikuláš Tolentinský. V případě archanděla Michaela se standardně používá označení „kostel sv. Michaela archanděla“, které se někdy zkracuje/komolí na „kostel sv. Michaela“ nebo (snad ještě častěji) na „kostel sv. Michala“. Opačné pořadí „jmen“ se pokud vím neužívá, takto je to prostě úzus, jehož důvod neznám (a možná to ani žádný konkrétní důvod nemá). Proč to v té zprávě uvedli takto, to netuším (možná autor textu tento úzus neznal). Okolnost, že se Vámi zmiňovaná podoba vyskytuje ve více zdrojích, je podle mého názoru způsobená tím, že jeden text byl opsán a využit na dalších místech. Pokud jde o použití rozlišovače, vycházím z premisy, že jako rozlišovač by se měl primárně použít název města či vesnice, ve které se kostel nachází. Někdy se ale kostel nachází v místě odlehlém od zástavby, typicky na nějakém kopci, a jeho označení názvem nejbližšího sídla nebo sídla, na jehož katastru se nachází, by mohlo být vnímáno jako nepřípadné. V takových případech by se měl jako rozlišovač měl použít název kopce apod. Tak by tomu bylo například u Malého Blaníku, kde se nachází kaple sv. Máří Magdaleny. V případě chystaného kostela v Doupovských horách mi nepřišlo jako vhodné použít rozlišovač „Doupovské hory“ pro jeho nepřílišnou konkrétnost (mají rozlohu přes 600 km2), a pokud je známo, že se má nacházet přímo na vrcholu hory Špičák, tak myslím není důvod nepoužít název „Špičák“ jako rozlišovač. Pokud článek o Špičáku v Doupovských horách neexistuje, je to spíše důvod pro jeho založení, než pro ignorování tohoto špičáku. Dvojčlenný rozlišovač by se použil pouze v případě, že by kostel téhož zasvěcení byl i na jiném Špičáku, což je velmi nepravděpodobná varianta. Z důvodů, které jsem uvedl výše, jsem tedy přesvědčen, že stávající název článku (název, na který jsem článek přesunul) je správný a vhodný a jsem pro jeho zachování. Zdraví Fagnes (diskuse) 30. 11. 2012, 03:06 (UTC)
Dobrý den, obávám se, že těch, co neznají zmíněný úzus, je poměrně dost :-) Třeba v Branné (viz Kostel Archanděla Michaela (Branná)), Smržovce, Skryjích, Litvínově, Vítochově, Křemži, Kovářské... Uvidíme, jak se stavba bude vyvíjet, kdyby si trvali na pořadí A. M., asi bych neměla tendenci ČBK vysvětlovat, že to mají špatně, spíš bych to opravila na Wikipedii... Pokud na ní teď díky přesměrování existují obě varianty, nemám s tím problém. Zdravím --Ivannah (diskuse) 30. 11. 2012, 15:45 (UTC)