Diskuse:Kostel Panny Marie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jelikož jsme s Dannym narazili na naše zatím rozdílné představy o podobě rozcestníků kostelů a kaplí, pokusil jsem se navrhnout manuál pro tento typ rozcestníku. Nemělo by jít o formální doporučení či pravidlo Wikipedii, jen o sepsaný manuál. Uvítám názory pod čarou. (text potř. formálně sjednotit a dopilovat) --Adam Hauner 14:36, 10. 7. 2006 (UTC)

Návrh manuálu pro tvorbu rozcestníků kostelů a kaplí[editovat zdroj]

Bez zkratek v názvu[editovat zdroj]

V názvu rozcestníku se nepoužívají zkratky (tzn. sv. se rozepisuje na svatého/svaté). Je však vhodné vytvořit přesměrování z tvaru se zkratkou.

Co zahrnout[editovat zdroj]

Rozcestník je určen pro konkrétní název kostela, tj. pouze pro jediné zasvěcení (Kostel Panny Marie) či jednu kombinaci zasvěcení (Kostel svatého Oty a svatého Ignáce). Není vhodné jej pojmout jako rozcestník na kostely všech různých zasvěcení konkrétního světce. Například rozcestník Kostel svatého Víta by měl odkazovat jen kostely s totožným jménem. Výjimku tvoří místní vymezení v názvu.

Pozn.: Počet kostelů zasvěcených některým světcům je značný a bylo by pošetilé nevyužít jejich přirozené rozlišení.

Rozcestníky jsou vytvářeny zvlášt pro kostely a zvlášt pro kaple. Katedrály jsou uváděny mezi kostely.

Pozn.: Kaple a kostely tvoří dvě velké skupiny, zatímco počet katedrál je výrazně nižší.

Úvod[editovat zdroj]

Z úvodní věty povedou odkazy na článek o typu stavby (kostel, kaple, ...) a článek o světci.

Seznam kostelů[editovat zdroj]

Hlavní částí rozcestníku je abecední seznam kostelů, které jsou rozlišeny sídlem (jméno města, vesnice, případně čárkou oddělená městská část) či místem (např. jméno hory) uvedeným v závorce.

Do rozcestníku mohou být samozřejmě zahrnuté i významné zahraniční kostely, které je vhodné uvést v samostatném seznamu. V případě velkého množství kostelů je možné rozdělit seznam českých kostelů podle krajů (případně i podle okresů), obdobně je možné rozdělit seznam zahraničních kostelů podle států (případně podle nejvyšších územních celků).

Doplňující informace[editovat zdroj]

Ke každému kostelu a zvláště k těm, které zatím nemají samostatný článek, je možné uvést i další informace, které by je přiblížily čtenářům. Patří k nim:

  • zánik (zaniklý)
  • příslušnost k jiné než římsko-katolické církvi (pravoslavný)
  • alternativní název (tzv. Karpatský)
  • architektonický sloh, příp. původní sloh a sloh současné podoby
  • druh či blížší určení kostela: katedrála, farní, klášterní, kolegiátní, špitální, poutní, hřbitovní (příp. původní a současné určení)
  • odkaz na sídlo či místo
  • odkaz na okres

Ukázka:

Pozn.: Termíny katedrála a bazilika budou používány ve svém církevním smyslu, nikoliv ve významu architektonickém. Slovo chrám se na rozcestnících nedoporučuje používat. Odkaz na sídlo může být velmi užitečný u kostelů bez vlastního článku, neboť je pravděpodobné, že na stránce sídla bude kostel zmíněn mezi historickými památkami. Protože název vesnice či malého města jen málokdy dokáže poskytnout představu o umístění kostela, je uváděn okres pro alespoň přibližnou představu.

Na konci[editovat zdroj]

Pod neúplným seznamem (tzn. některé kostely chybí) bude uvedeno ... a další.

Na konci rozcestníku může být sekce Podívejte se také na, ve které mohou být odkázány rozcestníky kostelů, resp. kaplí:

  • kaplí, resp. kostelů téhož názvu
  • téhož zasvěcení s přídomky, se související událostí či se spoluzasvěcením
  • téhož zasvěcení bez přídomků, bez místního vymezení, bez související události, bez spoluzasvěcení
  • zasvěcených světci podobného jména

Rozcestníky jsou označovány šablonou Rozcestník - Kostel. Pozn.: Šablona bude příp. vytvořena po nalezení všeobecně přijatelné podoby manuálu.


Komentáře[editovat zdroj]

V zásadě nejsem proti. Ale hlavně se budu řídit citem (i když asi mohu někdy narazit). Co se týče charakteristik, tak bych to shrnul asi takto: u neexistujích článků je stručná charakteristika kostelů žádoucí. Ale pokud by ta charakteristika měla přesáhnout nějakou nedefinova(tel)nou délku, tak už se z toho může rovnou napsat pahýl a necpat všechno na rozcestník. --Luděk 15:00, 10. 7. 2006 (UTC)

Nesouhlas minimálně v jednom bodu - spoluzasvěcení je málo a proto si dovoluji trvat na tom, aby se (jako doposud) ke kostelům zasvěceným jedné osobě přidávaly i kostely spoluzasvěcené téžr osobě. Cinik 19:23, 10. 7. 2006 (UTC)

Ludku, obávám se, že článek obsahující jen stručnou charakteristiku kostela by byl mazací lobby označen jako subpahýl a následně zlikvidován. =( Ale samozřejmě také nechci, aby charakteristika přesáhla jeden řádek.
Ciniku, jde o rozcestníky, nikoliv o seznamy kostelů zasvěcených konkrétnímu světci. V první větě Wikipedie:Rozcestníky se píše Rozcestníky jsou stránky, které obsahují odkazy na různé stránky, které by jinak měly stejný název. Tj. neuvedení takových kostelů v rozcestníku je podle doporučení správné a jelikož mají i jiný, často unikátní název, je i zbytečné. Samozřejmě, pokud je daný kostel v běžném užití označován jen jedním světcem (např. katedrála na Pražském hradě), měl by se v odpovídajícím rozcestníku objevit. Co ty na to? --Adam Hauner 06:24, 11. 7. 2006 (UTC)

Nic nebrání tomu, aby byly obojím. Naopka je to rozumné a šetří to místo. Cinik 07:30, 11. 7. 2006 (UTC)

Cinik na stránce diskuze Dannyho:

Dávám ke zvážení používat ma místo názvu článku bazilika minor XY pouze bazilika XY a bazilika minor rozlišovat až v názvu článku (jako je to u klášterních kostelů a podobně...) Cinik 09:51, 11. 7. 2006 (UTC)
Jsem pro. --Adam Hauner 09:59, 11. 7. 2006 (UTC)

Prosím vás, mají se za názvem uvádět ty stručné charakteristiky nebo ne? --Lukáš Mižoch 11:26, 9. 8. 2006 (UTC)

Cituji: u neexistujích článků je stručná charakteristika kostelů žádoucí (zdroj viz výše, zvýraznění vlastní) --Adam Hauner 11:35, 9. 8. 2006 (UTC)
Pro jistotu dodávám: Tím se myslí charakteristika partikulárních kostelů, nikoliv odkazů vedoucích na další rozcestník (viz Kostel Panny Marie Královny, který jste přidal).
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 11:43, 9. 8. 2006 (UTC)
Dotaz byl položen před tím, než jsem se pustil do samostatného hesla. :) --Lukáš Mižoch 11:54, 9. 8. 2006 (UTC)

Ještě že jsem napsal, že je to odkaz na další rozcestník, a vy tam stejně dáte článek o partikulárním kostelu... ;-)
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 12:46, 9. 8. 2006 (UTC)

Chybička se vloudí. :) --Lukáš Mižoch 12:53, 9. 8. 2006 (UTC)