Diskuse:Korporativismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

??? subpahýl??? škoda že jsem přišel tak pozdě, toto je dle mne na smazání, asi 75 procent nepotřebné či chybné. -jkb- 18:29, 28. 12. 2005 (UTC)

Já to chtěla smazat, ale ozval se hlas proti, kdybys byl na IRC mohl jsi zasáhnout ;). --Karakal 18:30, 28. 12. 2005 (UTC)

Tak v de:wiki např. heslo vůbec neexistuje, což mne překvapilo, jen pod de:Schwedisches Modell je odstavec o korporativismu, kde ovšem nestojí něco na první pohled shodného. Navíc pasáže o povídajících profesorkách nejsou tak do nebes volající, pokud budou smazány... Tak počkejme prostě 3 dny. -jkb- 18:35, 28. 12. 2005 (UTC)

Hong Kong[editovat zdroj]

Korporativismus se vztahuje více k tomu, jakou roli a moc má stát v řízení a kontrole korporací a zda existuje jejich monopol - příklad s Hong Kongem týkající se voleb tedy není moc na místě. Když už by se měl hledat vztah a projevy korporativismu na volebním systému, tak i tak nemá příklad Hong Kongu s korporativismem mnoho společného (http://en.wikipedia.org/wiki/Elections_in_Hong_Kong). Hlasy ve volbách do parlamentu z jedné poloviny pocházejí od široké veřejnosti (geografický elektorát) a z druhé poloviny od jednotlivců a organizací podle profesního zaměření (funkční elektorát). Kandidátní listiny jsou volně otevřené, takže zmínka o jmenování čínskou vládou je chybná ("Polovinu parlamentu jmenovala britská královna, od roku 1997 ji jmenuje čínská vláda v Pekingu."). Naopak požadavky pro kandidující strany jsou spíše volnější a tedy spíše liberální (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_parties_in_Hong_Kong). V Hong Kongu je poměrně vysoká míra volného trhu s konkurenčním prostředím, takže ani to nezapadá do definice korporativismu ("Vyskytuje se zde omezený počet hierarchicky uspořádaných monopolních organizací"). Funkční elektorát sice dává větší pravomoce organizacím (http://en.wikipedia.org/wiki/Functional_constituency_(Hong_Kong)#Criticisms), ale nemusí to přímo být příznakem korporativismu - je třeba zohlednit jiné okolnosti, jak jsem uvedl (konkurence mezi kandidáty a na volném trhu, propojení vlivu státu a soukromého sektoru).

Hong Kong byl odstraněn z tohoto důvodu. --Anhtrobote (diskuse) 8. 1. 2013, 15:34 (UTC)