Diskuse:Klub angažovaných nestraníků

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vzpomínky na Klub angažovaných nestraníků v r. 1968[editovat zdroj]

MUDr. Jan Štěpánek, bývalý předseda KAN
Švýcarsko, červen 2005
(psáno pro časopis Náš Turnov) ...

článek, který zde byl předmětem diskuse, zveřejněn na blisty.cz jako 1968: Jak se nás komunisté báli; Vzpomínky na Klub angažovaných nestraníků, 30.6.05
a CV údaje, které zde byly, jsou (mezitím aktualizované) v článku: Jan Štěpánek
-kan-fan- (diskuse) 26. 8. 2013, 16:21 (UTC)

IMHO to sem vubec nepatri - neenc styl, ale kdybz\ych to chtel nekam umistovat, dal bych to politicke strany a pojmenoval to dle názvu tj. ty vzpomínky, pokud tak učiníte, dám na to hlasování o smazání :-((. Vrba 15:57, 29. 6. 2005 (UTC)
Tak tedy začátek diskuse

Kam to přijde, no máte tu přátelé domorodci problém. Já takové věci přičítám ke kategorii Opozice či podobně. To ale asi nebude ten největší problém. KAN byl poněkud rozporuplný již 1968, nebylo zcela jasné, co chtěli (i když jsem jim tenkrát fandil). Jenomže dívám-li se zde na výroky pana Štěpánka (viz výše), tak začínám mít potíže. Psal-li by tyto řádky před třeba třiceti lety, tak ok. Jenže tyto myšlenky jsou celkem čerstvé (2005) a tedy jaksi nereflektivní. Já ze své činnosti znám například Zdeňka Mlynáře velice dobře osobně a vím, že v sedmdesátých letech (a i později) zastával poněkud jiný názor na KAN než jak je tu nahoře tvrzeno. Zdeněk M., ať už měl chyby nebo ne, se podílel v zahraničí jako i mnoho jiných na solidárních akcích s českou opozicí a publicisticky na odhalení perfidity tehdejšího režimu.; a byl navíc, jak ho znám, tolerantní. -jkb- 16:42, 29. 6. 2005 (UTC)

Prosim Te, ja uznavam, ze Mlynar mohl byt prijemny spolecnik, ale komunistou zustal, v Moskve to podepsal a nikdo ho nasilne nenutil, ani mu nevyhrožoval, L. B. k nim mel soudruzsky projev, to nepopiral ani Z. Mlynar. Jinak nevim on ten 68 je v teto rep. mytus, vichni jsme ho tak prozivali, ale slo pouze o boj dvou stranickych klik a pokud se podivam co "reformni" komuniste delali pred a po r. 68, tak se vsichni muzou akorat tak stydet, drzeli se fci dokud to slo a pak sli delat disent, ono uprimne co jim zbylo jinou moznost nemeli. To jsme samozrejme tehdy nevedeli, ani jsme nevedeli, ze nas mlati policiste na Dubcekuv rozkaz a ty hesla - lide, nestavkujte at neposkodite socialisticke zrizeni - kdyby se Z. M. zastaval nekdo komu je 20, ale vzdyt si to pamatujes, navic cetl jsi Mlynarovo "Mraz prichazi z Kremlu"? vzdyt to co tam tvrdi je v rozporu s jeho chovanim, nebo on tedy vedel kam to rusove se socialismem dotahli a chtel nas tam dotahnout take? Ja bych se ho nezastaval, nefandil bych ani KANu.
Ale vzdyt to cele bylo o hesle "... Vzdyt uz jsme temer uverili, ze se mrsina obrodi,/ze bestii lze dati lidske rysy/eventualne celou tvar."
Ze je p. Stepanek nereflektivni je uplna pravda, ja take nereaguji na Stepanka, toho bych smazal a vubec se jim nezabyval, ale Mlynare bych se take nezastaval, vzdyt Ti pul zivota zprasili, kolikrat si byl doma a on byl reprezentant teto ideologie a jestli Sasa nebo Gustáv nevidím rozdíl, ono konečně doba v jaké se dostali k moci rozhodně neprala slusnym lidem. Kdypa zakazali Tvar, kdy umoznili neco vydat Frantovi, Beneš dostal v r. 67 5 let za spolupraci se svedectvim a tak muzu prece pokracovat, dal je to neuhajitelne dejiny je odsoudi, jejich politika se ani nesnazila zabranit ruskemu vpadu, ani se nesnazili dostat k demokraci, proste chteli zvednout strop, ano neryli jsme za nich drzkou v zemi, byli jsme pouze na kolenou. Vrba 18:35, 29. 6. 2005 (UTC)
nesouhlas s odkazem
Ja nevim, nechci pusobit zaujate ackoli jsem, ale me se ten odkaz nelibi. Myslim, ze se netyka KANu jako takoveho, ale nekterych velmi kontroverynich nazoru (vzpominek) p. Stepanka, navic dolozitelnost toho co tvrdi je minimalne diskutabilni. Ja sice souhlasim s nazorem, ze je jedno jestli Smrkovsky ci Bilak, ale tento odkaz sem IMHO nepatri. Vrba 11:10, 17. 7. 2005 (UTC)