Diskuse:Klepec (přírodní památka)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 měsíci od uživatele Prof.Jiri.Reif v tématu „PřF UK (2023/2024)

PřF UK (2023/2024)[editovat zdroj]

@LLPPr: Pokusil jsem se článek trochu urovnat, ale velký problém zůstává s jazykovou úrovní: od psaní velkých písmen, přes nevhodnou slovní zásobu (např. rozmláceny), strukturu textu (nelogické skoky v tématech), nesprávně použitá slovesa („přejmenován na Přírodní památku“), po neexistující věty („Původ slova Klepec z holandského slova klippe,“). Nebýt rozšíření součástí kurzu, rovnou bych ho zrušil, protože takový text pověsti Wikipedie moc neprospěje. Další připomínky:

  • Odborné názvy druhů se píší s velkým písmenem na začátku (prozatím opraveno).
  • Weby obcí nejsou vhodným zdrojem pro popis geologie a jiných odborných záležitostí.
  • V sekci přírodní poměry chybí zdroje.

--Petr Kinšt (diskuse) 5. 11. 2023, 20:15 (CET)Odpovědět

Dobrý den, děkuji Vám za Váš komentář a úpravy, které jste článku dodal. Vaše připomínky jsem vzala na vědomí a poupravila. Popravdě nerozumím, co Vám na větě, kterou jste uvedl jako příklad přijde špatné, že neexistuje. --LLPPr (diskuse) 7. 11. 2023, 13:05 (CET)Odpovědět
Základním znakem české věty je existence přísudku. Opravila jste jen konkrétně zmíněné problémy, zbytku textu jste se vůbec nevěnovala. Jen v prvním odstavci sekce Geologie by potřebovala přepsat každá věta, a další problémy jsou nejen:
  • „skrývají živec“ – Není živec základní složkou žuly?
  • „kolem Slouhy ze severní strany rozpíná menší smíšený les.“, „Všude kolem zvětralé říčanské žuly roste smíšený les“, „V tomto území, kde je převážně smíšený les,“ Není smíšeného lesa trochu moc?
  • „Vyvřelina, která se zde nachází je v závěrečné fázi vzniku rozsáhlého magnetického tělesa, kterým je Středočeský pluton během prvohor.“ Co to znamená?
  • „V třetihorách následoval vliv stejnoměrného uspořádání jednotlivých minerálů v hornině a“ Jaký vliv? Co způsobil?
  • „probíhal odnos zvětralin, které dnes můžeme pozorovat jako tzv. kamenné stádo“ Tak byly zvětraliny odneseny nebo ne?
  • „Na kraji vrchu Klepec I. leží největší žulový skalní útvar zvaný Slouha, který měl poslední přeměnu v roce 1920,“ Jakou přeměnu? Geologickou asi ne...
  • „V 19. století měl kolem sebe Slouha obklopující menší skaliska,“ Kdo koho obklopoval?
  • „rozpíná menší smíšený les.“ Lesy rostou, nachází se, možná se rozšiřují, ale málokdy rozpínají.
  • dosahuje výšky 4 metrů o průměru 3 metry. Jak vypadá metr o průměru 3 metry?
  • „Na vrchu balvanu se rozpínají skalní misky,“ Pravděpodobnost rozpínání misky je ještě menší než rozpínání lesa.
--Petr Kinšt (diskuse) 11. 11. 2023, 20:56 (CET)Odpovědět
Připojuji další komentáře pro autorku rozšíření:
- Text se sice po jazykové stránce vylepšil, ale stále tam řada problémů, na něž kolega upozorňuje, přetrvává, a to včetně některých výše zmíněných příkladů (např. sousloví "dosahuje výšky 4 metrů o průměru 3 metry" nelze opravit prostým přidáním spojky "a" - ani poté to nedává smysl, větu je třeba přefomulovat). Doporučuji se domluvit s někým ze spolužáků z kurzu a požádat jej o přečtení a opravu, je to práce na půl hodiny...
- Jako zásadní problém vidím neexistenci kapitoly o ochraně přírody (doporučuji se podívat na vhodnou strukturu článku, kterou uvádíme na stránce wikiprojektu, a celý článek přepsat podle této struktury). Sice jako geologické chráněné území zřejmě nebude na ochranářská akce příliš bohaté, ovšem alespoň základní informace bude jeho plán péče bezpochyby obsahovat.
- Omezené jsou i údaje o rostlinstvu, které uvádějí pouze několi dřevin - jakoby neexistovalo bylinné patro. Pokud v tomto směru zdroje mlčí, beru připomínku zpět, ale doporučuji aspoň zkusit nějaké informace najít.
Celkové hodnocení v této chvíli vypadá takto: oceňuji úsilí, které jste zatím pro splnění úkolu vynaložila, výsledek ale zatím není dostatečný pro získání zápočtu. Za tímto účelem je třeba článek zásadně vylepšit. --Prof.Jiri.Reif (diskuse) 25. 11. 2023, 10:36 (CET)Odpovědět