Diskuse:Kavkazský pastevecký pes

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Popis plemene[editovat zdroj]

Kavkazští pastevečtí psi jsou středně velcí až velcí psi se silnou až hrubou tělesnou stavbou, masivními kostmi a silným svalstvem. Barva srsti je různě šedá, rozmanité, světlé až rezavé odstíny, ale také rezavá až slámově žlutá a dokonce i bílá, zemitá, žíhaná, strakatá a tečkovaná. - - == Popis == - - ===== Tělo ===== - - Široká lebka se silně vyvinutými lícními kostmi. Široké ploché čelo půlené lehkou brázdou. Přechod od lebeční části k nosní partii je slabě výrazný. Silný, široký, černý čenich, někdy i hnědý. Silné, ale uzavřené a suché pysky. Bílý, velký, dobře vyvinutý chrup a pevně k sobě přiléhající zuby. Tmavé, středně velké oči oválného tvaru, hluboko vsazené. Svěšené, vysoko nasazené uši. Velmi silný a krátký krk. Velmi široký, rovný, svalnatý hřbet. Hruď široká, hluboká, poněkud klenutá. Břicho mírně vytažené. Vysoko nasazený ocas. Velké, oválné tlapy s dobře přiléhajícími prsty. - - ===== Pohyb ===== - - Volný, obvykle rovnoměrný, klidný chod. Typický způsob pohybu je krátký klus. Končetiny se pohybují přímo a rovnoběžně, přičemž přední více směřují ke střední linii. Klouby předních i zadních končetin se lehce protahují. Hřbet a kříž pérují. Kohoutek a zadek setrvávají při klusu ve stejné úrovni. - - ===== Srst ===== - - Srst je rovná, hrubá se silně vyvinutou světlejší podsadou. Na hlavě a přední straně končetin je srst kratší a pevně přilehlá. Rozlišujeme tři druhy srsti: - - # Dlouhosrstí - dlouhá srst tvoří na krku druh hřívy, na hýždích dobře vyvinuté kalhoty a zadní strany běhů jsou silně porostlé. Dlouhá srst pokrývá ocas ze všech stran. - # Krátkosrstí - s hustou, poměrně krátkou srstí, bez hřívy, porostlých běhů, kalhot a praporovitého ocasu. - # Přechodné typy - prodloužená srst, ale bez hřívy, porostlých běhů, kalhot a huňatého ocasu.

Výše zmíněný text neporušuje v žádném případě autorská práva. Jedná se o zcela objektivní text v odborné kynologické terminologii, který používá praktický každý chovatel, mimo jiné i chovatelská stanice Erudit, která je uvedena v externím odkazu Standardu. Že se systematicky probírají všechny aspekty není nic, nelegálního. V tomto textu jsou dokonce i malé odchylky, protože některé věci nejsou jmenované, přídavná jména jsou užita jinak a i základní popis plemene není přesně takový, jaký je užit v externím odkazu copyvia. Žádám proto o zrušení copyvia a vrácení původního, odborného popisného textu.--Vbhubeny 15:01, 11. 2. 2008 (UTC)

Vážený kolego, s dovolením Vás chci ujistit, že jakkoli v některých případech jsem tolerantnější než ostatní kolegové hlídající autorská práva, v tomto případě nemám sebemenších pochyb. Většinové použití naprosto stejných větných kontrukcí, zcela stejného pořadí informací apod. jsou jasné znaky porušení autorského práva, pokud prapůvodní autor textu (který ale bude podle všeho obtížně dohledatelný, snad autor standardu?) sám jasně neprohlásí, že nejde o dílo s vyhraženými právy. Okino 15:07, 11. 2. 2008 (UTC)
Ještě doplním, že protože standardy se vydávají, pokud vidím, v angličtině nebo francouzštině, je autorsky chráněn i překlad, pokud se znovu překladatel nějakým zřetelným způsobem nevzdá práv ke svému překladu. Okino 15:12, 11. 2. 2008 (UTC)
Také ještě doplním: Autorským právem je chráněny i většina standardů, i když to tak třeba ne první pohled nevypadá a laikovi se může zdát, že jsou to díla volná. --Miraceti 15:52, 11. 2. 2008 (UTC)
Takže podle vás standardy publikované na webových stránkách chovatelů porušují také Autorská práva prapůvodních majitelů a standardy publikované v různých kynologických příručkách porušují také Autorská práva. Není to všechno tak trochu přehnané? --85.13.98.107 15:59, 11. 2. 2008 (UTC)

Možná to tak může působit, ale zákon v tomhle případě dává jednoznačný důvod k tomu být opatrný. Mnohé z mezinárodních standardů jsou výslovně chráněny autorským právem, znám to například z některých sportovních pravidel, kde by to možná také nikdo nečekal. Samozřejmě nám můžete pomoci s tím získat pro tento článek a případně pro všechny ostatní výslovné svolení od autora standardů (tj. od Mezinárodní kynologické federace FCI) a od jejich českého překladatele (to nevím, kdo je), že je uvolňují pod některou s licencí, která by umožňovala jejich zveřejnění zde. Dokud k tomu ale nedojde, musí se Wikipedie chránit. Je mi líto. Okino 16:24, 11. 2. 2008 (UTC)

Pro zajímavost - ve skutečnosti je originální text standardu v ruštině a byl přeložen do angličtiny paní Peggy Davisovou a do francouzštiny A. a R. Triquetovými, pedagogy III. univerzity v Lille. Už jejich uvedení naznačuje, že se autorských práv nevzdali, i když široké šíření do světa zase ukazuje, že na nich nehodlají lpět. Také je poučná zkušenost z jiných Wikipedií - z těch, kterým jakž takž rozumím, necitují FCI zcela určitě anglická, německá, ruská nebo italská, mám pocit, že inspiraci z textů FCI čerpaly polská nebo francouzská, ale možná se pletu vinou jazykové (ne)znalosti. Většina Wikipedií odkazuje na standardy, ale necituje je. Okino 16:44, 11. 2. 2008 (UTC)

Encyklopedický styl???!!![editovat zdroj]

Sloh tohoto článku je IMHO velmi vzdálen encyklopedickému charakteru a přestože je obsahově v pořádku, čtení tohoto článku mě ponoukalo k úsměvu. Autor by se měl zbavit familiérního a emotivního slohu. Tenhle styl vyjadřování patří spíš Martě Kubišové, či Z. Srstkovi v pořadu Chcete mě?.(nic proti jejich záslužné činnosti)

Hned úvodní věta: "Kavkazský pastevecký pes (také Kavkazský ovčák nebo Kavkazák) je nebojácný, spolehlivý ochránce,..." by si zaloužila kompletní předělání. Např. Kavkazský pastevecký pes (také Kavkazský ovčák nebo Kavkazák) je plemeno psa uznávaného FCI, původně určené k obraně a hlídaní dobytka. Věty typu "...V paneláku by to s ním nikdo nevydržel" by šlo určitě nahradit třeba: Není vhodný k chovu v panelovém bytě. Nebo věta: "Kavkazák to bere s hlídáním velice vážně, protože to jsou jeho prapůvodní vlohy" by mohla být třeba Kavkazský pastevecký pes představuje výborné hlídací plemeno, ponevadž byl k tomuto úkolu původně vyšlechtěn. atd atd. atd. Hodně zdaru. --Flukeman 13:11, 12. 2. 2008 (UTC)

Vidím, že jste odborník v tomto oboru a s vašimi připomínkami souhlasím. Editujte bez jakýchkoliv výhrad, když se tím článek vylepší. Podobných článků je v této kategorii mnohem více a podobné změny z nich udělají plnohodnotné články, ze kterých pak klidně odstraňte šablonu Kinologický pahýl. --Hubený 13:39, 12. 2. 2008 (UTC)