Diskuse:Karmelitánský klášter (Tachov)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Vojtěch Veselý v tématu „Pátrání po zdrojích

Pátrání po zdrojích[editovat zdroj]

@Dominikmatus, VítVít:Snažím se dohledat nějaké zdroje, ale je to komplikované. Našel jsem zmínku jen v knize Topograficko-statistický slovník Čech... z roku 1870 (dostupné přes ndk.cz zde), kde je na str. 818, u města Tachova, napsáno následující:

V místech lékárny stál někdejší dominikánský klášter, založený r. 1351; byl od Husitův rozbořen a později opět zdvižen; zanikl požárem r. 1616.

To by až na ten letopočet 1331/1351 souhlasilo, ale dále jsem zde, kde se přímo mluví o historii (té?) lékárny, našel následující:

V roce 1351 zde dal založit karmelitánský mužský klášter slatinskou školou, který byl situován do dolního rohu náměstí,na pozemky domů č. 4-8, kudy dnes vede Rokycanova ulice. Zcela zmizelý klášterní kostel byl zasvěcen sv. Rochu, Šebestiánu a Rozalii. Klášter velmi trpěl opakovanými požáry, například při dobývání města husity, proto se mu začalo říkat Černý klášter. Karmelitánům nepomohl ani Jan Filip Husmann z Namedy a Riolsburgu, který koupil Tachov v roce 1623, neboť ten svou přízeň projevil paulánskému řádu a založil pro ně klášter ve Světcích. Prý to byla oplátka za podporu, kterou mu pauláni poskytli při jeho konfliktu s právníkem Bischerem, jehož dal Husmann na říšském sněmu v Řezně ubít. V roce 1670 odešli karmelitáni z Tachova natrvalo a zůstalo zde jen zbořeniště, které vrchnost dala ohradit zdí, aby trosky nerušily pohled na náměstí.

Velmi podobný popis je i v knize Čechy z r. 1897 (dostupné přes ndk.cz zde) nebo i v Ottově slovníku.

Je tedy pravděpodobné, že v tom Topograficko-statistickém slovníku je chyba (dominikáni místo karmelitánů). Tachovský karmelitánský klášter už doložený je (byť na Wikipedii není). Je ale možné, že autor wikipedistickéha heslo (Hejkal z německé Wikipedie) čerpal ještě z jiného zdroje, když tam uvádí to datum 1331. --Vojtěch Veselý (diskuse) 30. 5. 2020, 15:01 (CEST)Odpovědět