Diskuse:Karl Marx

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Michal Lenc v tématu „Odhalení sochy Junckerem

Mazání souvisloti Marxe s komunistickou genocidou[editovat zdroj]

Trestní zákoník, par. 404: Kdo veřejně projevuje sympatie k hnutí uvedenému v § 403 odst. 1, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

Trestní zákoník, par. 405: Kdo veřejně popírá, zpochybňuje, schvaluje nebo se snaží ospravedlnit nacistické, komunistické nebo jiné genocidium nebo jiné zločiny nacistů a komunistů proti lidskosti, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

Pánové, nemůžete zakrývat, že Karel Marx má přímou spojitost se zločiny komunismu. Nemůžete dělat z Hitlera malíře obrazů a nemůžete z Marxe dělat sociologa. Marx je zodpovědný za všechny vraždy spáchané Leninem, Stalinem a Maem. Proč ho obhajujete? Co je Vám po Marxovi? Proč si v sobě držíte něco, co Vám vnukli absolventi VUMLu?

Nevím, jací "pánové" tady Marxe obhajují, Wikipedie není soud. Stejně tak nikdo nepopírá, že u Marxe výrobní prostředky mohou být vyrvány násilně, v článku je to uvedeno. Za zločin je odpovědný ten, kdo ho páchá, Marx vraždu nevymyslel (to možná Kain). To je celé. --Mychajlo 13. 2. 2011, 22:21 (UTC)
Vážený pane Mychajlo, v první řadě bych rád zal Vaše občanské jméno. V druhé řadě, kdybyste mi nesmazal můj odstaveček, tak byste se dočetl, že Lenina, Stalina a Maa činíme odpovědné za vraždy milionů, ačkoliv, dle Vašich slov, oni ty popravy nespáchali. Možná jste si nevšiml, že Haagský soudní tribunál nesoudil katy, ale ty, kdo dávali příkazy, že v Norimberku nesoudili katy, ale ty, kdo dávali příkazy. Marx nedával příkazy, Marx jen podněcoval k nenávisti. A proto tu máte ten paragraf 405 - už jsme tak daleko, že víme, že ti, kdo mačkají kohoutky spouští, ti nejsou viníci. Viníci jsou ti, kdo vypouštějí vražedné myšlenky. A to byl Marx. DavidNavara 13. 2. 2011, 23:10 (UTC)
Wikipedie:Žádné právní výhrůžky! --Elm 14. 2. 2011, 12:28 (UTC)
Jako právník Vás musím upozornit, že s těmito paragrafy byste proti wikipedii rozhodně neuspěl. Jako wikipedista pak na to, že pokud se takové chování z Vaší strany bude opakovat, povedete to k Vašemu zablokování a znemožnění dalších editací. Výhružky jsou to poslední, co by zdejší komunita potřebovala. Protože Vás na tento fakt již jak Elm výše, tak Harold a Jiekeren na Vaší diskuzní stránce upozonili, neberte to tedy prosím z mé strany jako nějaké poslední varování. To již proběhlo. Rád bych Vám ale poradil, abyste si skutečně a důkladně přečetl všechny odkazy, co jsme do diskuzí s Vámi zatím dali (tedy to, co je v našich reakcích klikatelné). Věřím, že pokud to uděláte, bude to všem ku prospěchu. --Hustoles 14. 2. 2011, 19:35 (UTC)

O čem je tento článek?[editovat zdroj]

Nadpis tohoto článku zní Karl Marx; po přečtení jsem se, ale o Marxovi nic nedozvěděl.Podle mého názoru článek Karel Marx splývá s článkem marxismus!

nepřipadá vám jako nejběžnější použití počeštěné verze jména (Karel Marx)?

Já bych zase napsal Karl Marx i na první místo v článku a až poté počeštěnou verzi. On se prostě jmenoval Karl Marx a i my na gymnáziu (maturoval jsem v roce 2007) jsme se učili Karl Marx, takže myslím, že toto jméno bude všude uváděné čím dál více.

Other information[editovat zdroj]

This is an interesting topic. Please consider adding information about the following about Karl Marx and the world history of socialism and communism:

Marx, Engels, Lenin and Bellamy influenced each other and influenced socialism in the USA, and the world. The book Das Kapital (1867) by Karl Marx and the book Looking Backward (1887) by Edward Bellamy were ranked as the most influential books (first and second respectively) in a Columbia University survey of 1935. The scholars surveyed compared Bellamy and Marx for blending or as alternatives.

A weekly publication that promoted Bellamy’s ideas was sold in advertisements that combined it with Karl Marx's book Capital as a package deal (see The New Nation, 1891-94)

Advertisements listed together the books of Charles Bellamy, Edward Bellamy and Karl Marx (1891).

The writer Gail Collins stated: ...far more American workers read Looking Backward than ever made it through Marx... (Tomorrow Never Knows, The Nation, Vol. 252, Issue # 2, January 21, 1991).

Merritt Abrash described the Bellamy philosophy as Marxism americanized (see Looking Backward: Marxism Americanized, In M.S. Cummings & N.D. Smith (Eds.)., Utopian Studies IV (pp. 6-9). Lanham, MD: University Press of America (1991).

1886 Dr. Edward Aveling and his wife Eleanor -the daughter of Karl Marx- wrote that when they toured the U.S. and preached the gospel of socialism as far westward as Kansas, they were surprised by the prevalence of what they termed: unconscious socialism. They said: the American people ... were waiting to hear in their own language what socialism is. Edward Bellamy then wrote Looking Backward in 1887 and it became an international bestseller.

Looking Backward was translated into every major language including Russian. It inspired the creation of 167 “Bellamy Clubs” worldwide. In its time, it was outsold only by Uncle Tom's Cabin and Ben-Hur. The book appears by title in many major Marxist writings of the day. "It is one of the few books ever published that created almost immediately on its appearance a political mass movement." (Eric Fromm, p vi) 165. The book was popular in pre-revolutionary Russia, and Lenin’s wife was known to have read the book, because she wrote a review of it.

Edward Bellamy was the cousin and collaborator of Francis Bellamy (author of the "Pledge of Allegiance"). Francis Bellamy and Edward Bellamy and Charles Bellamy (author of "A Moment of Madness") and Frederick Bellamy (who introduced Edward to "Fourierism") were all socialists. Edward, Charles and Frederick were brothers, and Francis was their cousin.

When Francis Bellamy wrote the original Pledge of Allegiance it had a different hand gesture that was not the modern hand-over-the-heart. Research by Dr. Rex Curry upon the Bellamys led to other amazing discoveries about the Bellamy influence upon socialists in Germany and worldwide.

Marx a Slované[editovat zdroj]

V článku se postoj Marxe ke Slovanům ilustruje trochu nevhodně na citátu Engelse. Nějaké pikantní citáty Marxe jsou zde: http://www.cs-magazin.com/index.php?a=a2007021042 ale bylo by vhodné je ověřit méně zaujatým zdrojem (nenašel jsem). Taky by tato informace patřila spíše do Myšlení než do oddílu Život. Matěj Orlický (diskuse) 11. 5. 2015, 11:33 (CEST)Odpovědět

Odhalení sochy Junckerem[editovat zdroj]

V sekci pomníky chybí informace o odhalení sochy v Marxově rodném Trevíru. Zároveň by bylo dobré zmínit, že sochu odhalil Juncker, předseda EK. Sám se k tomu dostanu až o víkendu, vzhledem k tomu, že jde o DČ by to ale chtělo trochu rychlejší update, mohl by někdo? --Michal Lenc (diskuse) 17. 5. 2018, 14:36 (CEST)Odpovědět