Diskuse:Kříž

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kříž a pohanství[editovat zdroj]

Zdá se, že se jistý nejmenovaný wikipedista (který má na své stránce shodou okolností uvedeno, že je katolík) zuby nehty brání tomu, aby v tomto článku bylo zmíněno, že kříž (ve své nejstarší podobě a pozdějších verzích) byl především symbolem pohanským, že pohanský symbolismus je původní význam symbolu kříže a tento symbol byl pohany užíván staletí (někde uváděno až 1,5 tisíce let) před naším letopočtem, v době bronzové. V minulosti jsem udělal dvě editace na hojně ozdrojované stránky (nikoli blogy apod ale např. knihy z 19. století), načež z jeho strany následovaly dva reverty a opravdu ohavně lživá shrnutí editace (v jedné urážel autora dokumentu, který materiály pro něj rešeršoval přes rok, za fantasmagorii; v druhé lživě označil dobře ozdrojovaný článek za primitivní a nesolidní). Jakákoli zmínka o pohanském významu (pozdějšího) hlavního křesťanského symbolu je úzkostlivě kontrolována a cenzurována – (v současné verzi o pohanství ani písmenko, což je dost zarážející). Pro někoho dostatečný důvod označit článek za zaujatý. --Hidalgo944 20. 7. 2008, 09:25 (UTC)

Máte pravdu, kříž v žádném případě není výhradně a pouze křesťanský „vynález“! To by možná chtělo se poradit s někým z těch, kdo mají na starosti arbitráže... --Gothic2 20. 7. 2008, 09:30 (UTC) PS: stačí se podívat na anglickou verzi a je to jasné... --Gothic2 20. 7. 2008, 09:33 (UTC)
Oj, řešit arbitráž zatím snad nebude nutné, začít obyč diskusi je zatím nejlepší. له أكبر مساهمات النقاش‎ 20. 7. 2008, 09:35 (UTC)
Jasně, já sem nemyslel hned začínat arbitráž, spíš jsem myslel, aby se s nimi kolega poradil... Bůh žehnej Jeruzalému :-) --Gothic2 20. 7. 2008, 09:38 (UTC)
Myslím, že Cinik revertoval změnu 1 a 2 ne z důvod odmítání dalších užití symboliky kříže, ale ze způsobu práce se zdroji. Ale v případě (1) jde zjevně o popis obsahu filmu, nikoliv práci na úrovni hodné citace, v případě (2) jde o text nejméně kontroverzní. Doporučuji překlad anglické části, nebo zvednout se a navštívit religionistickou sekci nějaké blízké univerzitní knihovny. Taktéž by asi nebylo špatné založit heslo Křesťanský_kříž a spolu s Kříž uzpůsobit tak, jak je na EN wikipedii. --enemy 20. 7. 2008, 11:52 (UTC)
Kolega Hidalgo tu předvádí velice nechutnou demagogii. Ano odtranil jsem jeho externí odkazy, na nichž se některé části textů týkaly kříže jako náboženského symbolu, používaného u pohanů. Nicméně neodstranil jsem je proto, že bych chtěl chránit článek před tímto tématem, ale proto, že ty externí odkazy, které dodal, jsou ještě nepřijatelnější, než ty, co dodává obvykle. Popis obsahu fantasmagorického filmu není akceptovatelným zdrojem, stránky které zjevně patří nějakému fanatickému nepříteli křesťanství a projevují intelektuální úroveň a vzdělání na úrovni opilého českého komunisty, taky ne (o tom, že jsou pěkně zavirované, nemluvě). Kolega Hidalgo by si měl uvědomit, že kvalitní externí zdroj nezíská tak, že hodí něco do googlu a pak překopíruje první adresu, kterou potká. --Cinik 20. 7. 2008, 15:56 (UTC)


Toto všechno jsem nevěděla a naivně doplňuji část Historie. Vycházím z pozic religionistických a volnomyšlenkářských. To se tedy asi dočkám věcí! Ale jsem přesvědčena o hodnotě takto poznaných věcí, proto budu ještě pokračovat, mám ještě dost poznatků. Vždyť Wikipedie není jen pro křesťany či dokonce katolíky. Sova.Pálená 16. 7. 2013, 17:08

Srbský kříž[editovat zdroj]

Srbský kříž jako zvláštní druh kříže literatura neuvádí. Ověřoval jsem to v následujících publikacích:

  • Wappen Bilder Lexikon, Ottfried Neubecker, Muenchen 1976 - má 57 stran jen o křížích, ale srbský není zmíněn
  • Panoptikum symbolů, značek a znamení, Milan Mysliveček, Praha 2001 - česká základní příručka o symbolech, seznam 30 křížů, ale srbský ne
  • Encyklopedie řádů a vyznamenání, František Lobkowicz, Praha 1999 - faleristika se pochopitelně zajímá o tvary křížů, Lobkowicz má o nich tři stránky, ale nic o srbském
  • Encyklopedie heraldiky, Milan Buben, Praha 1999 - heraldika se také zajímá o různé tvary křížů, Buben má o nich 4 strany, ale nic o srbském
  • Heraldika, Karel Schwarzenberg, Praha 2007, - celá kapitola jen o křížích, ale žádný srbský
  • Google vrací na dotaz "srbský kříž" celkem 22 výsledků, z toho 6 jsou na Cs wiki a podstatný zbytek je o vyznamenání z r. 1913, zvaném srbský kříž, které má podobu kříže dělového [1]--Yopie (diskuse) 11. 7. 2014, 09:29 (UTC)
To je velmi vážná situace a měl bys okamžitě smazat tyto stránky plné "bludů":
    • Děkuji za podnětné a zajímavé informace. Sice mají disktabilní hodnotu, ale pro vykreslení obrazu je to zcela dostačující.--Yopie (diskuse) 13. 7. 2014, 13:11 (UTC)
To, že jej neuvádí české knihy neznamená že neexistuje. Podle citací v anglické verzi je to národní symbol Srbska. Nevidím důvod to označovat jako blud. Tento článek je seznamem různých křížů, takže přemístit se také nemusí. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 14. 7. 2014, 18:32 (UTC)