Diskuse:Julianus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Niusereset v tématu „Julianovo místo smrti

Ty přesnostní námitky jsem vyslovil já. Přinejmenším vztah ke křesťanství (jak názorový, tak vladařský) by se měl popsat lépe, a ta klidná smrt filosofa je také dost vachrlatá. --Mmh 17:10, 29. 9. 2006 (UTC)

Zemřít během válečného tažení rukou nepřítele, vskutku klidná smrt filozofa:)--Maniakes 10:32, 2. 10. 2006 (UTC)

křesťanství a Julián[editovat zdroj]

--Orsejka 20:32, 1. 11. 2006 (UTC)Je skutečně pravda, že "konvertoval" resp.: byl pokřtěn, ale s jistotou byl jedním ze zasvěcenců Mithrova kultu. Podstoupit taurobolii, to je v podstatě křest býčí krví, která z něho měla smýt vodu křtu. Ale o jeho vztahu ke křesťanům jako takovým nic nevím.

Přesun na Julianus Apostata[editovat zdroj]

Prosím nějakého správce, zda by mohl stránku přesunout na Julianus Apostata. Když už máme Julia Caesara a ne Iulia Caesara, tak by měl být rovněž Julianus Apostata a ne Iulianus Apostata.--Maniakes 22:36, 12. 11. 2006 (UTC)

Návrh na přejmenování[editovat zdroj]

Je opravdu nutné aby zde byl s tímto vpravdě hanlivým přídomkem? Taky zde nemáme článek Boleslav I. Ukrutný ale jen Boleslav I. a to s přídomkem je jen redirect. Nemám zhola nic proti tomu, aby byl přídomek zmíněn v článku stejně jako s vysvětlením, kdo a proč mu jej dal (pokud se nepletu tak křesťané proto, že nebyl křesťanský císař, což už nyní v článku je).
Ale nechat ten přídomek v názvu článku považuju za porušení NPOV.
Niusereset 21. 4. 2010, 22:47 (UTC)

Po deseti dnech od podání návrhu a po sedmi dnech od vložení šablonyo přejmenování do článku nepřišla žádná reakce proč byto tak nemělo být. Takže přesunuto.
Niusereset 1. 5. 2010, 10:06 (UTC)


Julianovo místo smrti[editovat zdroj]

Tento článek bohužel(stejně jako to po léta činila anglická verze)šíří mylnou informaci udávající za místo Julianovi smrti Marangu.Z několika zdrojů, včetně hlavního a nejdůvěryhodnějšího od Ammiana Marcellina, je zřejmé, že Římané samotní neztotožnovali onu lokaci s Marangou a není divu proč.Římská armáda se nacházela několik dní a mil vzdálená od Marangy v době, kdy Julian utrpěl své smrtelné zranění a bitva, kterou vybojovali 26.-27. června 363, zjevně nebyla stejnou bitvou jako ta kterou vybojovali u Marangy o několik dnů dřív nehledě na to že oba střety v moderní době(a částečně už za pozdní Antiky a Středověku)bývají často mylně a nevědomky zaměňovány za jednu a touž bitvu. Ammianus Marcellinus sám jasně uvádí, že místo, kde Julianus zemřel, se jmenovalo "Frygium".Několik dalších římských pozdně starověkých a středověkých autorů zase říká, že se to místo jmenovalo "Asie".Žádný z autorů však s podobnou explicitností netvrdí že šlo o Marangu.Ve skutečnosti to přímo netvrdí ani Zosimus od kterého tento omyl nejspíš pochází.Zosimus zmiňuje lokaci Marangi bezprostředně před tím než v překvapivé krátkosti zmíní Julianovu smrt ale je třeba mít na paměti že Zosimovo dílo je především zahuštěný zestručněný výtah z díla jiných spisovatelů,nejspíš především z Eunapia jehož mnohem detailnější popis se až na pár fragmentů bohužel nedochoval.Navíc Maranga(v Zosimovi jako "Maronsa")navíc ani není poslední lokací před Julianovým zraněním a smrtí které Zosimus zmínil,tou je ve skutečnosti "Tummara" která je moderně občas ztotožňována s dnešní Samarrou.Ammianus Marcellinus Samarru nejspíš také zmiňuje jako "Sumere" ale v jeho verzi událostí jí římané procházeli až poté co Julianus zemřel.Za předpokladu že Zosimova "Tummara" a Ammianova "Sumere" jsou opravdu touž lokací a že se opravdu jednalo o nynější Samarru tak by běžným postupem bylo preferovat spíš výklad Ammianův který je všeobecně pokládán za spolehlivější a to samozřejmě i co se chronologie událostí týče a tedy též vylučuje Tummaru/Samarru jako vlastní místo Julianovi smrti byť k ní nejspíš došlo poblíž,tedy poblíž místa zvaného"Frygium/Asie" .62.245.125.44 2. 12. 2020, 16:13 (CET)Odpovědět

Možná by tedy stálo za to do části článku o Julianově smrti tohle zakomponovat. Tedy zmínit existenci zdrojů udávající chybné místo úmrtí a zdůvodnit, proč je chybné. Teoreticky bych to moh udělat sám, ale prakticky bych jen opsal tento komentář, byť bych možná místy zvolil jiné formulace... Takže nejlépe to nechat na někom, kdo tu problematiku zná lépe a kdo k tomu ideálně dokáže dodat i příslušné reference (tedy v které knize Marcellinova díla jsou příslušné pasáže). --Niusereset (diskuse) 2. 12. 2020, 21:39 (CET)Odpovědět