Diskuse:Jindřich III. Francouzský

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

kdy se tedy stal kralem Francie 1574 nebo 1575? v textu je oboji...– Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel 90.177.141.94 (diskusepříspěvky)

Děkuji za upozornění, správně je 1574; ten rok 1575 se tam patrně vloudil kvůli korunovaci. S pozdravem --Poko 11. 9. 2008, 13:39 (UTC)

Homosexuál?[editovat zdroj]

Tvrzení o Jindřichově homosexualitě je historicky pochybné. Jediné, na čem stojí, byla jeho zřejmá záliba ve výstředním oblékání a exaltovaném chování, které se stalo na jeho dvoře módou a které bylo (hlavně Jindřichovými nepřáteli) často označováno za "zženštilé", a početná kamarila tzv. "mignons" (miláčků nebo možná přesněji dvorských hezounků), kteří ho napodobovali a kteří byli jeho oblíbenci. Za důkaz jeho homosexuality bylo ve své době považováno i to, že si zrovna nepotrpěl na lov a válčení (dobové radovánky pravých "chlapáků"), i když ve skutečnosti prvotřídně šermoval a byl i schopný vojevůdce, když už to muselo být. Je historicky známo, že měl řadu pletek se ženami, traduje se, že byl poblázněný do Marie de Clèves, a není pochyb, že byl, když ne oddaným a věrným, tedy rozhodně alespoň hluboce milujícím manželem Luisy Lotrinské. Historicky doložená jsou jména několika jeho milenek, ale ani jednoho "milence". Jako homosexuála a slabocha ho líčila hlavně dobová propaganda katolické ligy, stejně jako hugenotů, když s ním byli v konfliktu, ale spolehlivý důkaz o nějakém homosexuálním poměru se, pokud vím, v jeho případě nikdy neobjevil.88.101.177.121 26. 7. 2010, 23:19 (UTC)Honza73

Tvrzení, pro které již byl delší dobu vyžadován zdroj, jsem z článku odstranil. Nicméně příště se nebojte odstranění provést sám, editujte s odvahou! --Tchoř 27. 7. 2010, 00:30 (UTC)

Samotná informace o tom, že byl mnohými označován za homosexuála nebo že byl z homosexuality podezříván, ovšem je v článku relevantní. Otázka, jestli byl nebo nebyl je dodnes předmětem sporů mezi historiky, když část z nich si myslí, že to byla jen pomluva, jiní naopak tvrdí, že nepřímé důkazy Jindřichovy homosexuální sklony solidně dosvědčují. Faktem je, že se rád obklopoval vyšňořenými mládenci, že se zajímal o módu a tanec a že v jeho chování byla řada zvláštností, které spekulace tohoto druhu podporovaly. Např. když se několik z jeho "mignons" vzájemně pobilo v souboji, jeho okázalé truchlení nad mrtvými, které líbal a kterým odstřihoval kadeře, aby si je nechal na památku, kterým vystrojil královský pohřeb a kterým dal postavit sochy, vyvolalo celkem pochopitelně značné rozpaky nebo pohoršení, kterým se nelze zase tak moc divit. I když je evidentní (vzhledem k jeho četným romantickým a vášnivým vztahům se ženami), že Jindřich nebyl v pravém slova smyslu "homosexuálem", za to, že byl ortodoxním heterosexuálem, bych osobně ruku do ohně nedal, i když žádný jednoznačný přímý důkaz o nějakém sexuálním vztahu s jakýmkoli mužem v jeho případě není znám.88.101.177.121 27. 7. 2010, 12:19 (UTC)Honza73

Vláda Jindřicha III.[editovat zdroj]

O té se z tohoto článku čtenář moc nedozví. Ne, že by polská epizoda nebo Jindřichovo bezdětné manželství s Luisou byly nezajímavé, ale rozhodně podstatnější bylo to, co dělal jako francouzský král, který vládl ve velmi složitých mezinárodních a vnitřních podmínkách. Stručné konstatování že:

"Rozhodný mladík, který byl donedávna hrdinou francouzského lidu. se ale změnil, jako král se ukázal být nerozhodným a nevycházelo mu nic, na co sáhl. Celé období jeho vlády bylo naplněno pokračujícími spory mezi Katolickou ligou a Hugenoty. Jindřich III. se dle vývoje situace stavěl chvíli na jednu a pak zase na druhou stranu sporů. Když se objevily náznaky, že se jej pokusí připravit o trůn jeho příbuzný, hlava Katolické ligy Jindřich I. de Guise, nechal jej Jindřich III. zavraždit. Nakonec byl i sám Jindřich III. zavražděn fanatickým katolickým mnichem Jacquesem Clémentem."

...není v tomto směru příliš uspokojivé. Klidně bych se toho ujal, ale momentálně jsem časově příliš zaneprázdněný.88.101.177.121 27. 7. 2010, 10:01 (UTC)Honza73