Diskuse:Jednočipový počítač

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Flanagancz v tématu „Doporučuji se více držet tématu

trochu nadbytečnosti[editovat zdroj]

V článku jsou podle mne popsány kusy jiných pojmů (architektury,instrukční soubor), mezi kterými pak zaniká samotný jednočipový počítač jako takový a zejména jeho odlišnosti . Co takhle to moudro přelít do dalších článků a odkazovat ? ;) --Quentar 14:48, 20. 6. 2007 (UTC)

Editujte (tady spíš mažte) s odvahou. I já si myslím, že podružnosti do článku nepatří. --Postrach 15:39, 20. 6. 2007 (UTC)
Začal jsem trochu vyjasňovat aspoň základní pojmy okolo procesorové technologie, tenhle článek je fakt zoufalý, ale je tu toho hodně co by potřebovalo upravit. I článek procesor by chtěl nejednu změnu. Snad se někdy dostanu i k těm mikrokontrolérům. Mikrokontrolér už dávno není jen PIC, do téhle kategorie dnes už patří spousty 16bitových procesorů (Freescale,TI,ST,Infineon,Atmel,...), i hromada 32bitových ARMů aspoň od deseti firem ... --Pteryx 00:36, 25. 10. 2007 (UTC)

jednocip vs. mcu[editovat zdroj]

Hned v uvodni vete se michaji pojmy "jednocip" a "mcu". Mel jsem za to, ze jednocip ma vsechno opravdu v jednom cipu (aspon tam teda ma pameti, jak RAM, tak ROM). Zatimco pod MCU jsem si predstavoval napr. [1], kde to sice neni jeden cip, ale stale to je hodne mrnave a lze to strcit do nejakeho embedded systemu. --Jx 19:41, 16. 4. 2008 (UTC)

Mnoho současných procesorů lze použít jako jednočip i jako MCU, spadají tedy do obou kategorií. "Čistý" jednočip je takový, ke kterému nelze připojit externí paměť. K mnoha současným MCU externí paměť připojit lze, ale není to nezbytné (mají integrovanou poměrně velkou FLASH a RAM).

Správný název článku[editovat zdroj]

Měl by být Monolitický mikroprocesor.

Osobně jsem se s tím nikdy nesetkal, takže bych prosil doložit, kde jsi se tím názvem setkal, abych se mohl případně poučit. --Paxan 4. 6. 2010, 20:16 (UTC)
No Google si s tímto pojmenováním taky neví moc rady. Osobně bych byl raději pro pojmenování jednočipový mikropočítač. Toto pojmenování zdůrazňuje jeho další vlastnosti, než jen strohý jednočipový počítač a je také přesnější. --Daewoo 22. 1. 2011, 11:57 (UTC)

Doporučuji se více držet tématu[editovat zdroj]

Dobrý den.

Podle mě se v článek zbytečně zabývá problematikou instrukčních souborů RISC/CISC. To patří spíše do článku o procesorech a jejich instrukčních souborech. Jednočipový počítač může obsahuvat vícero typů procesorových jader, jako jsou CPU, GPU, DSP jádra. Kromě toho, jednočipový počítač také může obsahovat vícero CPU, GPU, DSP jader stejného typu.

Možná by bylo dobré se vymezit oproti APU (případně mikrokontroléru). Někde jsem četl, že jednočipový počítač (jednočip) se od APU liší zejména integrací operační paměti, případně též obvody typu čítačů, případně watchdogů zvyšujících stabilitu systému.

Zdravím, --Flanagancz (diskuse) 28. 10. 2016, 19:13 (CEST)Odpovědět