Diskuse:Jana z Arku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Blahma v tématu „Zdroje k vidění

Tak bude to Jana, nebo Johanka? Miraceti 14. 11. 2008, 12:48 (UTC)

Používá se obojí. Řídit bychom se asi měli knihami historiků a serióznějšími biografiemi vyšlými v poslední době; v katalogu Národní knihovny máme dvě takové: Život Jany z Arku (Régine Pernoudová, česky 1994) a Jana z Arku : prokletá světice? (Vladimír Liška, 2004). Taktéž v historických knihách se podle mého dojmu častěji vídá Jana, třeba v Daviesových Dějinách Evropy. Neplatí to však stoprocentně - třeba v Dějinách Británie z nakladatelství LN jsem našel Johanku. Naopak v literatuře umělecké a pro mládež má převahu spíš Johanka (Johanka z Arku a její pochodující šiky pro děti, Johanka z Arku Linderův román) i když zase existují výjimky, Moinotova kniha vyšla pod titulem Jana z Arku : moc a nevinnost. Protože jsme v encyklopedii, tak bych navrhoval název Jana z Arku, i když Johanka také asi není chyba.--Ioannes Pragensis 15. 11. 2008, 00:26 (UTC)

Myslím, že název není hlavním problémem článku. Např. Darc nazývat "vlastním jménem" a zvlášť uvádět d'Arc mi přijde zvláštní. viz en:Name of Joan of Arc. Mimochodem: náhodou jsem narazil na [1] existují o tom dopise nějaké jiné zdroje? víte o tom něco? (to Te Deum se za "nezávislý" a "objektivní" zdroj neodvažuji označit) --Puppenbenutzer 15. 11. 2008, 01:56 (UTC)

Děkuji za tip (článek o husitech z Te Deum). Našel jsem k tomu další, i zahraniční (francouzské a anglické) zdroje, včetně staré historické literatury a webů specializovaných na téma Johanky. Teď je tedy z toho v článku sekce s názvem "Vztah k českým zemím" a stručnou informaci s odkazem jsem přidal i do článků Spanilé jízdy a Husitství. Blahma 7. 1. 2012, 01:24 (UTC)

Johanka-poprava? Ne![editovat zdroj]

Poprava Johanky z Arku? NE![editovat zdroj]

Joanne ďArc, pana Orleánská. Prý popravena. Ale my to snad víme? NE! My si myslíme že to víme. Ale kdepak. I lidé kteří "popravu" viděli se možná mohou plést. Co když je možné že to přežila. Jedna možnost je:(ta které věřím)že Johanky kamarádka, Scattach ji zachránila. Před očima statisíců vojáků a strážců nikdo nepřizná že ji před očima všech přítomných odnesla jen jedna dívka-bojovnice. Kdo by tuto možnou variantu přiznal? NIKDO!NIKDY! Ale je to možné. Co když Johanka přežila? Já tomu věřím! Možná že má něco společného s Perenelou Flamelovou.(skus si ji najit) Říká se že pro NIKOLASE i PERENELU byla něco jako jejich dcera, kterou nikdy neměli.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) příspěvky) (diskusebloky) 9. 2. 2012, 11:37‎ Mychalka (diskuse (CE(S)T)

Dobrý den, Wikipedie nepřináší informace založené výhradně na pojmech „možná“, „co když“ či „věřím“, nýbrž funguje na pravidlech ověřitelnosti, žádného vlastního výzkumu a významnosti. S pozdravem --Poko 9. 2. 2012, 09:55 (UTC)

Zdroje k vidění[editovat zdroj]

Zdroje k Johančiným viděním (sekce Mládí) se zhusta nacházejí např. na francouzské Wikipedii. Anonym sice smazal dosud neozdrojovanou část, ale narušil tím vyprávěcí linii celého výkladu (vypadalo to pak, že Johanka se narodila a hned pak bez udání důvodu a dalších souvislostí táhla do války). Preferuji v takovém případě nechat původní text, byť s upozorněním na neověřenost (protože po zběžném porovnání s francouzštinou tam nejsou žádné vyslovené nepravdy), a spíše naléhat na doplnění zdrojů, případně mírné upravení některých formulací. --Blahma (diskuse) 24. 3. 2016, 00:06 (CET)Odpovědět