Diskuse:Irská republikánská armáda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesnost[editovat zdroj]

Sice se v tom moc nevyznám, ale mám podezření, že celý článek je poněkud nepřesný. Nástupnictví novodobé (teroristické) IRA na původní IRA není AFAIK až tak jasné; PIRA není „pravá IRA“ (tou je RIRA, Real IRA), ale Provisional IRA („Prozatimní IRA“). Možná je to jenom tou pahýlovitostí, ale prostě z toho úplně správný pocit nemám. Jestli do toho někdo (narozdíl ode mne) vidíte, upravte to, případně šablonu odstraňte, pokud se pletu a článek je správný a přesný. --Mormegil 11:42, 21. 2. 2006 (UTC)

to s tou PIRA beru na svojí chybu, jo napsal jsem to blbě. jdu to opravit, je to skutečně prozatimní.. zbytek kouknu večer do knih :-)--Chmee2 16:11, 23. 2. 2006 (UTC)

Přidal jsem část historie IRA v letech 1919 až 1922, další části doplním dle možností, ovšem zbytek článku je opravdu velice fakticky nepřesný..--Dale Nixon 22:55, 12. 2. 2007 (UTC)

kategorie[editovat zdroj]

Nevim je-li vhodné ukládat tento článek do kategorie Irsko, protože severní Irsko je součástí Spojeného království. Posoudil bych změnu kategorie, ale tohle rozhodnutí necham i na jiných. --Gravedigger 21. 7. 2008, 04:02 (UTC)

Určitě nechat i v kategorii Irsko. IRA se přece snaží o spojení Severního Irska s "jižním" Irskem, takže toho se to týká také. Přidal jsem ale i kategorii Severní Irsko. --Tatarchan 10. 3. 2009, 13:07 (UTC)

Nepravdivosti v článku[editovat zdroj]

Měl bych pár připomínek:

Za 1. IRA se nezapojila do Irského Velikonočního povstání. V té době totiž ještě neexistovala. Vznikla až v roce 1919, během vyhlášení nezávislosti prozatimní vlády stranou Sinn Fein. ICA se zapojila do povstání

Za 2. Cituji z článku-"Velikonoční povstání-Easter Rising Zbraně (Ak 47), mimo jiné dvacet tisíc pušek a deset kulometů, měly být do Irska přivezeny na lodi Aud z Německa pod záštitou Sira Rogera Casementa, jednoho z tehdejších hlavních bojovníků za lidská práva. K převzetí však kvůli nedorozumění nakonec nikdy nedošlo." Zbraň Ak-47 v té době také neexistovala, takže nemohla být dodána do povstání. Několik zbraní se však do Irska z Německa dostalo, stejně tak jako helmy a granáty německou ponorkou (nebo ponorkami?, to nevím přesně). Je to myslím na serveru valka.cz

Za 3. Pro zajímavost; Organizace IRA se rozděluje na tyto organizace, píšu nejdříve anglicky, potom překlad:

OIRA (Official Irish Republican Army-Oficiální irská republikánká armáda, tato byla napojena na Workers' Party of Ireland (Dělnická strana Irska) a prosazovala socialistické myšlenky jako nacionalismus. Najdete o ní taktéž na anglické wikipedii.

Pak to byla PIRA (Provisional Irish Republican army, Prozatimní Irská Republikánská Armáda) ta byla politicky spřízněna se Sinn Fein a prosazovala hlavně nacionalistické myšlenky. Socialismus nebyla hlavní priorita, avšak propagován byl také.

CIRA (Continuity Irish Republican Army-Pokračující Irská Republikánská Armáda) Vznikla jako odtrženecká skupina PIRA v roce 1986, která nesouhlasila s vyjednáváním PIRA s brity.

RIRA (Real Irish Republican Army-Pravá Irská Republikánská Armáda) Vznikla v roce 2005 jako reakce na konečnou dohodu smíru republikáského hnutí, royalistických hnutí a britské vlády, tím že "boj pokračuje". Je považována za nejvíce brutální a nemá úzké napojení na republikánké hnutí ani Sinn Fein. Některé bezpečnostní složky podezírají RIRA že obchoduje s drogami a zbraněmi a funguje jako gang, avšak na tomto principu fungovali všechny organizace IRA, tato je však více zaměřená jako gang.

Tolik vše, informace jsou ověřené, tímto tématem se zabývám z historie nejvíc. Pardon za odsazení textu, neumim to.

Gun1916 (diskuse) 17. 10. 2012, 17:44 (UTC)

Editujte s odvahou! --Filo (diskuse) 5. 2. 2013, 16:52 (UTC)
Je vidět , že Opravdu nevíte o čem mluvíte ;)