Diskuse:Irena Sendlerová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 měsíci od uživatele JOb v tématu „Sendlerová vs. Al Gore

Podle mého názoru by článek ke stříbrné hvězdičce ještě potřeboval:

  • lepší formát referencí (opakuje se tam např. víckrát jedna reference, tak to chce dát ref name a recyklovat)
  • kapitolu Spolupracovníci rozpustit v textu
  • zkontrolovat formální úpravu závěru článku (názvy a pořadí sekcí)
  • pokud možno víc informací o poválečném životě; pokud byla vdaná, tak by neškodilo jméno manžela a kdy se brali, jména a roky narození dětí taky
  • je to přelinkované, nevidím např. důvod odkazovat na každé banální datum, které se tam zmiňuje
  • trochu ještě projít sloh, třeba zmiňku o Jad Vašem v úvodu bych doporučil trochu lépe osvětlit, aby i ten, kdo tento název nikdy neslyšel, věděl, o čem je asi řeč.
  • jedno chybí zdroj
  • vyjasnit si, jak se "Sendlerowa" bude česky skloňovat a držet se toho.

Na zlatou hvězdičku bych čekal ještě podrobnější a více členěný výklad (včetně třeba informací o organizaci Žigota a její dětské sekce) a víc referencí. Hodně úspěchu,--Ioannes Pragensis 13:50, 26. 5. 2008 (UTC)

Článek je to pěkný, poutavý. I mně vadí málo informací o jejím životě po válce. Alespoň něco o místech zaměstnání, rodině. --Zákupák 17:22, 5. 6. 2008 (UTC)

Podivná formulace[editovat zdroj]

Iniciativa byla oficiálně podporovaná také státem Izrael prostřednictvím svého premiéra Ehuda Olmerta a také vedením vyhlazovacího a koncentračního tábora Auschwitz a Birkenau, které podpořilo nominaci Ireny Sedlerové hlavně z důvodu, že ji považují za jednu z posledních žijících hrdinek své generace.

Přeformulujte to někdo. Nemyslím, že nominace Sendlerové na Nobelovku byla podporována vedením výše zmíněných koncentračních táborů.

--89.185.255.66 7. 4. 2014, 14:55 (UTC) Skoll

Sendlerová vs. Al Gore[editovat zdroj]

Vynechal bych poznámku o Al Gorem: ponechal bych jen první z dále uvedených vět; ta druhá není přesná a odvádí pozornost jinam:

Nobelovu cenu za mír ale Irena Sendlerová nedostala. Obdržel ji za projekt globálních změn kandidát Al Gore.

Dále cituji z "https://www.snopes.com/fact-check/irena-sendler/"

O Ireně Sendlerové se často tvrdí, že byla kandidátkou na Nobelovu cenu míru za rok 2007, ale tato pocta jí nebyla udělena. Není možné kategoricky tvrdit, že byla na cenu "nominována", protože informace o "nominacích, šetřeních a stanoviscích na Nobelovu cenu jsou po dobu padesáti let utajovány". (Od roku 1974 stanovy Nobelovy nadace uvádějí, že "dílo vytvořené osobou, která již zemřela, se pro udělení ceny nezohledňuje", takže pravděpodobně nemohla být dodatečně oceněna).

V roce 2007 byla Nobelova cena míru udělena společně Mezivládnímu panelu pro změnu klimatu a bývalému viceprezidentovi USA Albertu Arnoldovi (Al) Gorovi mladšímu "za jejich úsilí o získání a šíření větších znalostí o změně klimatu způsobené člověkem a o položení základů pro opatření, která jsou nutná k boji proti této změně". (Al Gore se podílel i na dalším významném ocenění v roce 2007, kdy si dokumentární film Nepříjemná pravda o jeho kampani za to, aby se otázka globálního oteplování stala celosvětově uznávaným problémem, odnesl Oscara jako "Nejlepší dokumentární film"). --JOb (diskuse) 17. 1. 2024, 21:36 (CET)Odpovědět