Diskuse:Hvozdnice (okres Praha-západ)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Uacs451 v tématu „Jednotné nebo množné číslo?

Jednotné nebo množné číslo?[editovat zdroj]

Autoritativním zdrojem pro Wikipedii je podle pravidel poradna ÚJČ, Pravidla českého pravopisu a podobné produkty. Najdeme to tady jasně napsáno - množné. Osobu, která tam někdy pobývala, ale trochu ruší, že to nikdy nikoho neslyšela tak říci. V poradně ÚJČ najdeme ještě jiné pojednání, kde uvádějí i jakási zdůvodnění, a nevíme-li, radí podívat mj. na webové stránky obce. V knížce Zeměpisná jména Československa, Mladá fronta 1982, není Hvozdnice zahrnuta. Webové stránky obce používají důsledně jednotné číslo (což mě nepřekvapuje), a to na všech podstránkách - v historii obce, současnosti obce nebo třeba u dobrovolných hasičů.

A ÚJČ? Slovníček bere dvě Hvozdnice šmahem, tu druhou u Libčan, oběma určuje množné číslo, té naší s příkladem užití "zahájení pravidelné autobusové dopravy projíždějící Hvozdnicemi v roce 1955". Zadejme tu frázi do Gůglu. Jeden výskyt: tento článek, u kterého diskutuji ("V roce 1955 byla zahájena pravidelná autobusová doprava projíždějící Hvozdnicemi."); případný původ v nějaké papírové publikaci samozřejmě neodhalím.

Zdejší pojednání vložil 16. 2. 2011 čtyřdenní wikipedista Tom83B, o jehož vztahu k tématu nic nevíme a který žádný zdroj neudal. Vůbec, je tu jen jeden netriviální zdroj - zmíněné webové stránky obce, kde najdeme dikci "Rovněž v roce 1955 byla zahájena pravidelná autobusová doprava projíždějící naší obcí (původně byla určena pro dopravu zaměstnanců do mníšeckých hrudkoven). V dnešní době Hvozdnicí vede příměstská linka na trase Mníšek pod Brdy - Praha a zpět." - tedy tatáž informace, ale s použitím jednotného čísla. Celá věta "V roce 1910 byla dokončena budova Obecní školy ve Hvozdnici a došlo ke zřízení dvoutřídní školy. Školou povinné děti tak poprvé (od roku 1778) přestaly docházet do školy v Davli." je ze stránek obce (resp. ze společného zdroje) okopírovaná s chlupama, tj. s jednotným číslem, přestože jinde autor překlápí do množného.

Vyslovuji hypotézu, že množné číslo určil Hvozdnici wikipedista Tom83B. Hledejte. --Uacs451 (diskuse) 14. 2. 2017, 16:48 (CET)Odpovědět

Dodatek: Alena Polívková, Naše místní jména a jak jich užívat, Academia 1985, slovníček 3267 místních jmen: Hvozdnice, -ic ž. pomn. (3. p. -ím, -ům, 7. p. -emi) též ž. j. č., hvozdnický.

Co se změnilo od roku 1985, že už ne též ž. j. č.? --Uacs451 (diskuse) 14. 2. 2017, 17:22 (CET)Odpovědět