Diskuse:Homininae

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Článek obsahuje mimo jiné tvrzení, že Homininae znamená česky Lidé. To by ale šimpanz musel také patřit mezi lidi. Jan.Kamenicek 2. 2. 2009, 19:38 (UTC)

Já vím, zní to divně, ale je to z biolibu. přidal jsem tam referenci. --Vojtech.dostal 2. 2. 2009, 20:18 (UTC)
Oodporuje to ale článku Člověk, kde se píše, že výraz „člověk“ je vyhrazen pro příslušníky rodu Homo, nikoliv tedy pro celou podčeleď. A výraz „lidé“ není nic jiného než množné číslo od slova „člověk“. U takto překvapivého tvrzení to chce více než jednu referenci. Taky by to chtělo ověřit, zda se to takto označuje obecně nebo to tak činí jen někteří. A jak se tedy vlastně odlišuje rod od podčeledi, aby v tom byl nějaký systém. Jan.Kamenicek 2. 2. 2009, 20:43 (UTC)

co se týče více zdrojů, určitě by to bylo prospěšné, možná nezbytné. ale pozor - biologie není lingvistika, „člověk“ se nutně nemusí rovnat termínu „lidé“. co se týče rozdílu mezi rodem a podčeledí, všechny biologické "kategorie" jsou jen umělé pojmy, zvolené zcela sujektivně a jejich poměřování je obtížné. výhledově budu tedy koukat po dalších zdrojích.--Vojtech.dostal 2. 2. 2009, 20:51 (UTC)

No, biologie sice není lingvistika, ale používá slova, a měla by je používat ještě systematičtěji než běžná řeč. Pokud by v biologii „člověk“ neměl množné číslo „lidé“, jaké by pak měl množné číslo? A jaké by bylo jednotné číslo termínu „Lidé“?
Pokud by se to nevyjasnilo, mohlo by to také vést např. v článcích o gorilách a šimpanzích k větám typu "Tito lidé obývají rozsáhlé africké oblasti..." :-) Nebo dokonce "Působením člověka se tito lidé dostávají na pokraj vyhynutí" :-)) No to by byl zmatek :-))) Jan.Kamenicek 2. 2. 2009, 21:47 (UTC)
Tak samozřejmě se toho musí používat opatrně. Myslel jsem to takhle: například do řádu sirény taky nepatří jenom siréna, ale i dugong, koroun nebo kapustňák . --Vojtech.dostal 3. 2. 2009, 17:04 (UTC)

každopádně uznávám že „lidé“ zní divně a je to matoucí.--Vojtech.dostal 3. 2. 2009, 17:13 (UTC)

zdá se že ani není pořádek v tom, co mezi Homininae řadit. Někdy se tam totiž dávají jen lidé, dryopitékové (Dryopithecinae)+ gigantopitékové (Gigantopithecinae)+ australopitékové (Australopithecinae) (zdroj). --Vojtech.dostal 5. 2. 2009, 17:34 (UTC)

V takovém případě bych české označení „lidé“ chápal. Jan.Kamenicek 5. 2. 2009, 21:11 (UTC)
  • Hominidae = hominidi
  • Homininae = (?) hominini
  • tribus Hominini = asi taky hominini (?)

Jako lidé by šlo označovat buď:

1) pouze tuto skupinu (není v ní šimpanz, ten patří mezi lidoopy):

  • rod Ardipithecus White, Suwa & Asfaw, 1995 - ardipiték †
  • rod Australopithecus Dart, 1926 - australopiték †
  • rod Homo Linnaeus, 1758 - člověk
  • rod Kenyanthropus Leakey, Spoor, Brown, Gathogo, Kiarie, Leakey & McDougall, 2001 †
  • rod Orrorin Senut et al., 2001 †
  • rod Sahelanthropus Brunet et al., 2002 †

2) nebo jen skupinu, která prošla procesem honinizace tj. rody Homo a Australopithecus. Ale tato skupina dva není uváděna jako samostaný taxon.

3) jako lidé označovat členy nebo jen skupinu obsahující rod Homo.

Vždy záleží na použitém systému a pojetí. Např. Svět zvířat III. Savci (3.) uvádí jen systém s recentními druhy a uvádí jako lidé = Hominidae(!). Ale vždy ve skupině lidé není zahrnutý šimpanz. Pokud evoluční genetika člověka jako lidé označuje skupinu, která nezahrnuje dryopitéky, gigantopitéky a australopitéky, tak je jasné, že platí varianta 3). Lidé = skupina zahrnující jenom rod Homo. Pokud není taková skupina nějak vymezena jako taxon vyšší než rod, tak lze slovo lidé přímo považovat za synonym rodu člověk Homo a to plně odpovídá nejen biologickému, ale i lingvistickému pojetí. --snek01 20. 2. 2009, 17:35 (UTC)