Diskuse:Hnutí Grálu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nejde spíše o sektu? Celý článek mi přijde podezřele orientovaný na vyvracení tvrzení, že o sektu jde.
-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 90.182.60.236 (diskuse)

No a? Pokud máte znalosti nebo možnost získat o této náboženské skupině informace, tak je tam klidně doplňte. Jen buďte odvážný. {{WP:BB}}
S pozdravem ♥ FaktneviM 14. 7. 2011, 09:35 (UTC)
Nejde. Kapitoly "Kuřimská kauza" a "Nebezpečnost hnutí" reagují na širokou mediální kauzu, která dodnes nese stopy v části veřejnosti. Že byla nepravdivá, Hnutí vyhrálo soudní procesy a MFD se musela omluvit, má na misce českého povědomí nulovou váhu. Ať tedy najdou lidé v encyklopedii popis a vysvětlení.
Artur.Zatloukal 20. 7. 2011, 14:57 (UTC)

Faktem je, že vyznavači učení té sekty způsobují, že lidé kolem nich končí v hříchu a pekle. A nejde jen o kauzu zrůd z Kuřimi. Vím o ženě, která pod vlivem toho učení dohnala několik lidí k sebevraždě a další k úvahám o ní. Ze svého syna vychovala alkoholika, vraha a sebevraha; vychovávala ho totiž důsledně podle toho učení, tedy tak, aby byl otrokem bez jakékoliv vlastní vůle. Ta žena je zpečetěnou, váženou členkou sekty "Hnutí Grálu", vyznávačkou učení Antikrista Abdrušína!

To co píšete jsou jen nepotvrzené nesmysly, které na Wikipedii nepatří. Slovo sekta je samo o sobě pejorativum v dnešním vnímání světa a tedy celé vaše extempore je pouze urážkou duchovnosti. Já na tomto Novém náboženském hnutí neshledávám nic škodlivého.--DeeMusil 1. 10. 2011, 11:43 (UTC)
Možná ve Vašem okoli ještě nikdo sebevraždu pod vlivem vyznavačů učení Antikrista Abdrušína nespáchal. Možná nevíte, jakým způsobem vyznavači toho učení vyvolávají u velmi malých dětí fóbii z "pískomilů" (to je o mučení). Možná nevíte, jak je v této sektě zneužívána hypnóza, kterou jinak označují za zločin. Náboženská společnost to opravdu není, její registrace by byla v rozporu se zákonem, jde o jednu z nejtvdrších a nejzrůdnějších sekt.
Opravdu nic z toho nevím, a to jsem se dost snažil vědět :-) V encyklopedii podle mě nemají místo ničím neopodstatněné, emotivní a zcela vymyšlené subjektivní názory. Fakt je, že Abd-ru-shin označuje za Antikrista ty tehdejší židovské kněze, kteří se intrikami zasadili o Ježíšovu smrt, a celé Poselství Grálu je silně proticírkevní. Možná je tento fakt zdrojem emocí u církevně myslících lidí.--Artur 7. 2. 2012, 10:17 (UTC)
Tahle pasáž neodpovídá pravdě; jsem už starší člověk, ale se vší poctivostí se mi podařilo vzpomenout jen na dvě sebevraždy z řad Hnutí, jedna je stará asi padesát let, druhá asi deset. Rodiče toho sebevraha nevyznávali PG, tudíž ho k tomu podle něj nemohli vychovat. Samo učení Poselství Grálu myšlenku na sebevraždu odmítá jako závažné pochybení, viz např. přednáška II/56 V říši démonů a fantómů, III/35 Posedlý aj. --Artur 7. 2. 2012, 10:17 (UTC)

Chtěla bychom se zmínit jako člověk který není ani v Hnutí Gralu ani v další organizaci, jsem čtenařka knihy Poselství Gralu ,, Ve Světle Pravdy,, Kdo osobně toto dílo nepřečetl ani se nesnažil ho pochopit, vyzkoušet pravdivost. Logický ten ani nemuže spravně posuzovat ani jeho čtěnáře, stoupence, skupiny... Pro mě tato výše uvedená kniha je pomocí a utěchou v dnešní chaosní době. Člověk ma použivat jak ,,selský zdravý rozum,, tak i vlastní cit.

Ve Wikipedii čas članku týkajícího se výkladu knihy ,,Ve Světle Pravdy,, je velice povrchně a necitlivě rozepsan. At se dotyčný, co članek ve Wikopedii uveřejnil chybu sam spraví nebo radějí nic o tom nepiše, protože tim uvádí ostatní návštěvnost do zkreslenosti--188.195.210.55 10. 10. 2011, 11:37 (UTC).

Dne 10.10.2011 Olesea Soloviova

Ad odstavec "Ve své podstatě jde o mesianistickou sektu (zakladatel se prohlásil mesiášem) využívajíci ke svému rozvoji jistou formu sugesce (učení je psáno autoritářským, sugestivním stylem). Nebezpečí hrozí zejména sugestibilním adolescentům, hledajícím autoritu, která by je vedla životem. Ti jsou postupně manipulováni tak, že se mění jejich osobnost a nakonec se stávají ovladatelnými otroky, zcela závislými na vůli vůdců sekty." v hlavním článku:

Tento odstavec odporuje jak učení Poselství Grálu, tak praxi Hnutí Grálu. Viz např. Úvod k Poselství Grálu: "Jen ten, kdo se sám pohybuje, může duchovně postoupit kupředu. Pošetilec, který k tomu používá cizích pomůcek ve formě hotových názorů, jde svou cestou jako o berlích, zatímco vlastní zdravé údy vyřadil." aj.

Artur 7. 2. 2012, 10:11 (UTC)

Zcela souhlasím s výše uvedeným tvrzením, že se jedná o mesianistickou sektu a smazaný odstavec navracím zpět. Dále by se možná hodilo uvést fakt, že Arthur Zatloukal je zemským vedoucím Hnutí Grálu v ČR a z tohoto důvodu jej v tomto případě nepovažuji za nezávislého a objektivního.

Jakkoli se v této diskuzi můžeme přít o názor, zda Hnutí Grálu je či není sekta, do samotného textu patří reference na ověřitelné a věrohodné zdroje, zvláště jedná-li se o tak zjevně sporné téma. Poslední odstavec "Ve své podstatě jde o mesianistickou sektu..." ale není řádně ocitován, na rozdíl od předchozích odstavců, kde jsou citováni přední čeští religionisté. Protože se jedná o osobní názor, navrhuji ho smazat. --Puvabny.motyl (diskuse) 15. 1. 2013, 18:17 (UTC)