Diskuse:Hliníková okna

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Z.Johny

Myslím, že materiálem "hliníkových" oken není hliník, ale jeho slitiny. Hliník je měkký a pro konstrukční prvky nevhodný. Používají se jeho slitiny, například Dural. Vzhledem k tomu, že se jedná o technický článek, měl by být také technicky správně. Nejsem wikipedista, prosím, můžete to někdo opravit? Děkuji.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 193.228.234.132 (diskusebloky) 18. 7. 2016, 08:09‎ (CE(S)T)

Dobrý den, myslet si něco není dostatečným podkladem ke změně článku, dále rám běžného okna není extrémně namáhaná konstrukce. Navíc jsem přesvědčen, že tento článek není natolik technicky odborný, aby se v něm muselo detailně lpět na terminologii. Například se říká, že bloky motorů jsou odlévány z hliníku, ale ve skutečnosti se jedná například o 4SiAl. Pokud však máte věrohodný zdroj, který říká, že se technický hliník nedá použít k výrobě okenního rámu, sem s ním a článek osobně upravím. --Z.Johny (diskuse) 18. 7. 2016, 10:33 (CEST)Odpovědět

Díky za reakci a nedíky za nedůvěru. Myslím, že z hliníku samotného se dělají maximálně alobal a dříve el. vodiče, je opravdu měkký. Pošlu nějaký dotaz a zkusím to dohledat, což by mohl udělat autor článku. Pokud má být Wikipedie encyklopedií, musí mít údaje věcně i technicky správné, to mi nikdo nevymluví. Připouštím, že stránky výrobců hovoří o hliníkových oknech, ale to je text pro širokou laickou veřejnost a technicky správný nemusí být, na rozdíl od informace v encyklopedii. Pokusím se získat výsledek s ověřením zdroje.

Dobrý den, nejedná se o nedůvěru, ale o princip ověřitelnosti. Samozřejmě, že se konstrukce nedělají z elektrolytického hliníku. Co jsem však se díval, tak konstrukční slitiny používané např. na okenní rámy mají skutečně mizivá množství legur a nemají vlastní specifické označení (jako například dural, zental, silumin...). Takže ano, má smysl se zmínit v článku, že se nejdná o čistý hliník, ale terminologii bych zásadně neměnil.
Prosím podepisujte se vložením --~~~~. Činí to diskuzi přehlednější. Děkuji. --Z.Johny (diskuse) 19. 7. 2016, 15:34 (CEST)Odpovědět