Diskuse:Heterofobie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

O čem je heterofobie?[editovat zdroj]

V archivu závěrečných prací MU se mi podařilo dohledat jen pár prací, které obsahují termín "heterofobie" nebo "heterofobní". Všechny ale zjevně vycházejí buď v přímé nebo zamlčené citaci z publikace Mareš, Strmiska: Menšiny v pojetí extremistických hnutí a uvádějí heterofobii jen ve výčtu spolu s antisemitismem a xenofobií, bez jakéhokoli bližšího rozboru. Autoři původního textu buď udělali chybu a napsali "heterofobie" namísto "homofobie", anebo (pravděpodobněji) tento termín vnímají spíš ve smyslu "strachu z jinakosti" (z řeckého heteros = jiný). Protože se text věnuje pravicovému extremismu, pochybuji, že by v pojetí autorů šlo o strach či odpor k heterosexualitě. Sám Mareš se pak v článku Moravismus a extremismus, který používá prakticky stejnou formulaci (uvedení ve výčtu) na německý zdroj: BACKES, U. (1989): Politischer Extremismus in demokratischen Verfassungstaaten. Elemente einer normativen Rahmenttheorie. Opladen: Westdeutscher Verlag.

Také Štěchová a kol. zmiňuje heterofobii bez dalšího výkladu, a to spíš ve významu strachu nebo odporu k jinakosti obecně. Robert B. Pynsent nebo Zygmunt Bauman (též zde) pak více či méně jednoznačně slučují heterofobii s xenofobií, případně s rasismem.

Jinak jde zřejmě spíš jen o použití v různých komentářích, blozích apod., a to v přímé reakci na termín homofobie, bez vědeckého pozadí a převážně v pejorativním významu. Zajímavou výjimku v pojetí, byť rovněž nevědeckou představuje Slavomír Goga, který mluví o "strachu z reakcí heterookolí na náš coming‑out". --Bazi 26. 3. 2010, 17:52 (UTC)

Je to stejné jako s homofobií. Buď bude článek o pojmu nebo i o negativních postojích vůči heterosexálům a jejich diskriminaci. Ostatně většina těch zákonů vyjmenovaných v článku homofobie se týká i jakékoliv sexuální orientace, tedy i heterosexuální, proto by sem podle stejné logiky měla patřit. --Dezidor 26. 3. 2010, 17:56 (UTC)