Diskuse:Henri Abraham César Malan

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
V článku je použit materiál (nebyl uveden) uvolněný držitelem nebo vykonavatelem autorských práv pod licencí GFDL a Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0. Povolení bylo doručeno do systému VRTS spravovaného PR oddělením Wikimedia pod číslem 2008121210018412.

Tato šablona neslouží k prohlášení autora o vlastnictví; vkládá ji pouze tým VRTS poté, co na e-mail permissions-cs@wikimedia.org obdrží jasné potvrzení o uvolnění díla pod danou licencí.

"Oproti tradiční pietistické zbožnosti se však nespokojuje pouze s tímto motivem - Malanův hříšník neprosí jen o odpuštění; touží být ze svého hříchu uzdraven a k tomu se dovolává Boží pomoci." - K této části mám výhradu: I tradiční pietistická zbožnost dávala důraz na posvěcení, ba dokonce se často pietismu vytýká malý důraz na ospravedlnění a zvýšený důraz na posvěcení. --Qasinka 17. 10. 2008, 06:15 (UTC)

Bezpochyby máte pravdu, otázkou je, jako tomu posvěcení pietisté rozuměli. Soudím (a ne jen já) že však stejně jako většina protestantských proudů nakonec na tom motivu ospravedlnění ustrnuli. Vzpomínám na výrok jednoho profesora ETF UK o Karafiátových kázáních, že ať kázal na co kázal, vždy mu z toho vyšel napřed zoufalý, potom ospravedlněný hříšník. Popravdě, málo který tholgický proud v křesťanství dokáže vyakcentovat nějaké „znovuzrození“, zahrnující skutečnou proměnu života. Spokojují se spíš jakýmsi motáním se v kruhu kolem jednoho možného (ne jediného možného) důrazu. Ale nic proti ničemu. (Okarina 17. 10. 2008, 12:43 (UTC)).

Důraz, o kterém mluvíte např. u karafiáta, není ovšem důrazem pietistickým, ale důrazem reformované ortodoxie.--Qasinka 15. 12. 2008, 16:12 (UTC)