Diskuse:Havaj

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele 90.176.239.129 v tématu „Umístění Havaje

Mauna Kea nejvyšší horou světa?[editovat zdroj]

V aktuálním textu článku se píše: „Se svým úpatím, které spočívá na mořském dnu 5500 m pod hladinou moře, je Mauna Kea nejvyšší horou světa; výškový rozdíl mezi základnou a vrcholem je větší než výška Mount Everestu nad mořskou hladinou.” S tím se teda nedá souhlasit. Jaká je výška Mount Everestu pod mořskou hladinou a proč není pro výše uvedenou větu započtena? David KONEČNÝ (diskuse) 1. 4. 2013, 09:24 (UTC)

ahoj, Davide, protože tato informace vychází z informace uvedené na anglickém článku nebo ze stejného informačního zdroje. I když je tvůj úsudek logický, u Everestu je těžko možné zjistit jak daleko sahá pod mořskou hladinu ... a pravda je že pokud sleduješ Mauna Kea přímo od mořského dna tak je fakticky nejvyšší horou světa, právě proto že u Everestu toto udělat nemůžeš... --Michalli (diskuse) 1. 4. 2013, 13:46 (UTC)

Myslím si, že je sice pravda, že Manua Kea se svým úpatím je vyšší než Mont Everest od hladiny moře, ale mělo by se srovnávat s něčím jiným, srovnatelným. Jedním z měření výšky hory je právě její faktická výška, tedy její přímé převýšení od jejího úpatí. Tedy by se měla srovnávat výška hory „Manua Kea“ od jejího úpatí, tedy 5500 m pod hladinou moře + nadmořská výška vrcholu 4207 m = 9707 m skutečné výšky se skutečnou výškou Mont Everestu, tedy výška od jejího úpatí. Což já nemám dostatečné znalosti jaká je nadmořská výška úpatí Mont Everestu, ale určitě to bude kladné číslo, tedy skutečná výška bude vycházet dokonce ještě méně než nadmořská výška vrcholu. Kdybyste chtěli srovnávat s výškou Everestu od jakéhosi (popravdě řečeno neexistujícího) úpatí v moři, tak by mohl přijít někdo s tím, že úpatí je v Mariánském příkopu, což je nesmysl. A z toho by vyplývalo, že úpatí všech hor (a kopců) je v Mariánském příkopu, což je ještě větší nesmysl. A tedy logicky nejvyšší hora je Mont Everest, což je sice pravda ale jen při porovnávání nadmořské výšky vrcholu (popř. při porovnání „nadmariánskopříkopské“ výšky). Deiv J. Z.

Umístění Havaje[editovat zdroj]

V článku, hned v prvním odstavci u umístění Havaje, je psáno: „Rozkládá se jihovýchodně od západního pobřeží kontinentálních Spojených států“. Nemělo by tam být jihozápadně od západního pobřeží? Deiv J. Z.90.176.239.129 3. 4. 2018, 22:57 (CEST)Odpovědět