Diskuse:Gotická architektura

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V tomto článku se pojednává o gotické architektuře, což už je jednou rozebíráno ve článku Gotika, nechtěl by to někdo kdo se v tom vyzná sloučit? --Parkis 08:07, 9. 5. 2005 (UTC)

Je to moc hezký článek, ale vidím to stejně jako Parkis. Gotika je také moc pěkný článek, ale dohromady je to rozpolcené. Vzájemné odkazy to bohužel nenapraví. Di --62.245.77.138 07:49, 5. 2. 2006 (UTC)

Myslím, že teď už je to bezpředmětné ;o) Martin Šanda 14:19, 8. 3. 2007 (UTC)

Případné další rozšiřování článku atp.[editovat zdroj]

Protože jsem celý včerejšek strávil prací na této stránce, tak si k ní dovolím i pár poznámek.

Samozřejmě vítám faktické opravy, u něčeho občas chybí zdroj, některé věci jsou příliš stručné a budu se je snažit sám ještě doplnit, ovšem vzhledem k délce už nepovažuji za rozumné další výrazné rozšiřování článku. Samozřejmě, že tu také spousta věcí chybí, ale spíše je doplňujte už do podstránek. Například pokud chcete výrazně doplňovat některou "národní" gotickou architekturu (což by bylo žádoucí), raději vytvořte novou stránku a to co tu k ní je můžete klidně použít jako základ. V takovém případě pochopitelně články prolinkujte.

Snažil jsem se postihnout především vznik gotické architektury v historických souvislostech. Proto je tu toho hodně o Francii, ale i tady není prakticky nic třeba o francouzské pozdní gotice. Není to chyba, ale záměr! (nechtěl jsem vyrábět telefonní seznam)

Také tu není mnoho o typologii a morfologii gotické architektury (na jiných Wikipediích to v tomto článku je a někdy to tvoří i jeho většinu). Asi by bylo lepší takovou věc též vložit do samostatného článku možná gotická architektura (tvarosloví), nebo tak nějak.

Možná by ovšem stálo za to, dát sem také něco o tom, jak byla gotická architektura vnímána později, hlavně v devatenáctém století. Martin Šanda 14:19, 8. 3. 2007 (UTC)

Doplněk k předchozímu po jednom měsíci učiněný[editovat zdroj]

Momentálně se věci mají tak, že jsem zpracoval článek Gotická architektura v Itálii a pracuji na článku Gotická architektura na Pyrenejském poloostrově, pak přijde na řadu Gotická architektura v Anglii (po jeho vzniku zredukuji příslušnou část v hlavním článku), možná i kratší článek Gotická architektura v Nizozemí a nakonec Gotická architektura ve střední Evropě, kam přesunu většinu textu odsud. Pro principy gotické architektury příslušně rozšířím článek gotická katedrála, protože principy gotické architektury vycházejí z katedrální gotiky. K tomu se ještě přiřadí článek stavební huť, kde bude něco o fungování středověké stavební huti a středověké stavební a umělecké praxi. --Šandík 22:15, 29. 4. 2007 (UTC)

Málo referencí na dobrý článek?[editovat zdroj]

Nemyslíte si, že tak obsáhlý článek, navíc ještě dobrý článek, má málo referencí? ♥ K123456  25. 2. 2012, 18:10 (UTC)

Odebrání DČ[editovat zdroj]

Prošla jsem tento článek, kterému byl udělen status Dobrého článku a nalezla jsem tyto nedostatky:

  • Rozsáhlé části textu (i celé odstavce, podsekce a sekce) nejsou ověřitelné a článek v těchto svých částech neplní požadavek na řádkové reference.
  • Řádkové reference nejsou normativní (neodpovídají citačním normám), ani seznam literatury
  • skoro před dvěma lety vznesen podnět na doplnění zdrojů k takto rozsáhlému článku
  • již v úvodu se nachází požadavky na zdroj

Pro výše zmíněné článku odebírám status Dobrého článku. --Jana Lánová (diskuse) 20. 10. 2013, 12:21 (UTC)