Diskuse:George S. Patton

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bohužel nevím, jak správně přeložit Armoured warfare, můj překlad obrněné vedení války nejspíš nebude správný. Kromě toho tam chybí odkazy na stránky s popisem jednotlivých kampaní, neboť nevím, jak se budou příslušná hesla v cs jmenovat. Nechal jsem v kometáři názvy hesel z en, aby se tam později dalo snadněji provázat. Petr.adamek 10:46, 4. 9. 2005 (UTC)

V německé wiki jsem zde viděl překlad seine eiserne Disziplin in der Truppenführung, čili asi železná disciplína při vedení vojska apod. -jkb- 11:13, 4. 9. 2005 (UTC)
Podle anglické wiki Armoured warfare in modern warfare is understood to be the use of armoured fighting vehicles as a central component of the methods of war, čili založení vojenské strategie na používání obrněných vozidel a zejména tanků. Patton byl kavalerista a již během první světové války se dostal k tankovým divizím, přičemž si uvědomil jejich obrovský význam. Proto v celém meziválečném období velice propagoval tuto strategii. Z tohoto kontextu se mi železná discplína při vedení vojska nezdá jako správný překlad. Petr.adamek 11:20, 4. 9. 2005 (UTC)
Nejvhodnější mi přijde tanková válka nebo mobilní válka... Nevím sice jestli je to úřesný překlad, ale obojí je určitě správně, pokud jde o Pattona... :o) Cinik 11:35, 4. 9. 2005 (UTC)

Řád bílého lva[editovat zdroj]

Dostal jej Patton 2x? Jednou v roce 1945 řád Československé republiky a podruhé v roce 1998 České republiky? Na stránce George Smith Patton @ valka.cz se píše:

7. 6. 1945 sa Patton vrátil do vlasti a v Bostone prišlo na jeho slávnostvé uvítanie viac ako milión ľudí. Potom nasledovali uvítania v rodnej Kalifornii a vo Washingtone, ale Patton namiesto osláv chcel radšej bojovať v Tichomorí. Od nového prezidenta Harryho S. Trumana sa však dozvedel, že bojovať proti Japoncom nemôže, ale potrebujú ho v Európe. Po návrate do Európy bol vymenovaný za guvernéra Bavorska. Praha ho konečne uvítala 27. 7. 1945, kde mu československý prezident Eduard Beneš udelil Rád Bílého Lva I. triedy.

Zároveň Hrad uvádí udělení v roce 1998:

generálmajor George S. Patton
vojenská skupina, IV. třída, 1998

Můžete to někdo ověřit a případně uvést jak v tomto článku, tak doplnit případné udělení v rok 1945 ve článku Řád bílého lva? Dík! --Adam Hauner 19. 1. 2010, 08:55 (UTC)

Doplnění podle Petr Pithart předal řád Bílého lva generálu Pattonovi @ Radio.cz:

Generál George Patton obdržel řád Bílého lva, který mu udělil prezident České republiky Václav Havel. Synovi slavného generála, který v roce 1945 osvobodil západní Čechy, předal ocenění předseda senátu Petr Pithart. Komorní ceremoniál se odehrál na rodinné farmě rodiny Pattonů severně od Bostonu. Georg Patton o udělení řádu vůbec nevěděl, očekával jenom senátní delegaci. Byl proto značně překvapen, ale i potěšen, protože Řád Bílého lva obdržel po válce už jeho otec od československého prezidenta Edvarda Beneše. Pětasedmdesátiletý Patton byl aktivním příslušníkem armády Spojených států USA a účastnil se bojů v Koreji a ve Vietnamu. Po 12 let zastával vysoké velitelské a štábní funkce v americké armádě na území Německa.

Tož činím – i pro absenci in memoriam u jména Pattona v seznamu Hradu – závěr, že v roce 1945 dostal otec a v roce 1998 jeho syn. --Adam Hauner 19. 1. 2010, 09:13 (UTC)

Vzhledem k tomu, že byli oba gen. majorové tak to jistě mohlo mást. Řád lze také udělit jedné osobě jen jednou a podle dobových fotografií G.S.Patton od Beneše zaručeně dostal Řád bílého lva. --Galene 9.3.2010, 22:53

Nejvyšší hodnost[editovat zdroj]

V různých zdrojích (např. i ve wikipedia v angličtině) se uvádí jeho nejvyšší hodnost generál (tj. General, 4 hvězdičky), nikoli armádní generál (General of the Army, 5 hvězdiček). --Hauzar, 5. 5. 2010, 14:37