Diskuse:Estonská vlajka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Údajně uvažovaná nová podoba[editovat zdroj]

Ten návrh se skandinávským křížem byla efemerní diskuse (někdy 2001/2002), pokud vím, vůbec to není aktuální. Pokud máte někdo jiné informace, sem s nimi, jinak to vymažu. --Mmh 16. 3. 2009, 15:18 (UTC)

Takže s autorem toho dodatku jsem to vykorespondoval, nemá novější informace. Jednalo se tedy jen o chvilkové vzplanutí pár publicistů, které se odehrávalo víceméně jen ve sdělovacích prostředcích a které po několika měsících ustalo a nikdy nemělo velkou podporu. Dodatek o návrhu nové vlajky tedy mažu. --Mmh 16. 3. 2009, 16:47 (UTC)
Ale tak nechat se to tam mohlo jako zajímavost, akorát s jiným popiskem a s vysvětlením oč jde. --Orange.man 16. 3. 2009, 18:48 (UTC)
Především, tak, jak to tu stálo, to prostě bylo dost zavádějící. Těch návrhů byla spousta, ne jen ten jeden, a bylo to opravdu na úrovni mediálního vlnění. Pokud by se to tu mělo uvádět, tak by se to mělo zpracovat nějak souhledně opravdu jako zajímavost, a najít odkaz na nějaké informativní stránky (což se mi nepodařilo, pro Estonce je to naprosto passé, a pro většinu z nich to bylo passé už ve chvíli, kdy se o tom diskutovalo – pro srovnání si představte, že by u nás nějaký publicista navrhl, že klín na české vlajce není hezký, že by bylo pěkné ji zpracovat do podoby jiné, a hned by nějakou navrhl, a pak by na to pár jiných lidí zareagovalo s jinými návrhy, Nova by o tom natočila diskusní večer, Kraus by pozval autora návrhu na svůj veselý dýchánek, lidé by se chvíli rozčilovali v internetových diskusích a v hospodách, a za půl roku by po tom nikdo ani neštěkl).
Daleko spíše by to chtělo nejprve poopravit dějiny vlajky (třeba popisek k první vlajce atd.), ale k tomu se dostanu až časem. Kdybyste ale chtěl zpracovat něco o těch návrzích jak změnit vlajku, tak se do toho samozřejmě pustit můžete. --Mmh 16. 3. 2009, 19:48 (UTC)
No já o tom moc nevim, ale vy koukám jo. Nechám to na vás. Ale díky za objasnění ;) --Orange.man 17. 3. 2009, 07:54 (UTC)

En:Flag of Estonia#Alternative_proposals má uvedeno pět zdrojů. Miraceti 17. 3. 2009, 07:59 (UTC)

Pouze jeden, a to na novinový článek z roku 2001. Ty ostatní odkazy se týkají jiných věcí (že se Estonci považují za Seveřany a pod.). Jak říkám, byla to poměrně krátká mediální aféra, ke které se nedá najít ani žádná oficiální reflexe (stanovisko úřadů, vlády, parlamentu...). Mám dojem, že ani žádná nebyla, že to fakt zůstalo jen u několika mediálních výstupů. --Mmh 17. 3. 2009, 16:53 (UTC)

Historický vývoj[editovat zdroj]

Pokud tu není někdo, kdo považuje estonskou vlajku za "své" téma a chce to udělat sám, tak bych příležitostně předělal kapitolu o historickém vývoji. Teď jsem tam dodával livonskou vlajku, a viděl, že je to na úpravy dost nepraktická tabulka, takže bych z toho asi udělal plynulý text a z těch vlajek malé náhledíky. Krom toho bych začal už v době dobývání Estonska (podle Meriho byl bílý kříž na červeném podkladu a modrobílé pruhy v užívání přinejmenším estonských wikingů už v předhistorické době). --Mmh 29. 3. 2009, 13:14 (UTC)