Diskuse:Elżbieta Bieńkowská

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Elžbieta x Elżbieta[editovat zdroj]

Při "počešťování" jména této osoby dochází ke dvěma krokům - přechýlení Bieńkowska > ... > Bieńkowská a transkripci polského ż > ž.

Oba dva kroky lze doložit s jistou intenzitou doložit v českých médiích, nicméně je třeba si uvědomit, že zatímco k přechylování jsou Češi různě vybízeni (upraveno též naším WP:PŽJ: "by se mělo"). Ona transkripce má charakter typograficko-technické nedostatečnosti a obecně se to na Wikipedii nedoporučuje (není to potřeba, jsme technicky vybaveni velmi dobře - tedy "by se nemělo"). Proto je možné k tomu přistoupit pouze tehdy, jeli možné považovat tvar jména "Elžbieta" za vžitý/očekávaný, jinak zachovat původní pravopis. O zažitosti nejsem přesvědčen. --marv1N (diskuse) 7. 10. 2014, 18:49 (UTC)

Důvod souhlásky „ž“ s háčkem namísto diakritické tečky byl technický. Nevím, jak se na klávesnici tvoří „ż“. S přesunem nemám problém. Podobná, v češtině nepoužívaná, diakritika se objevuje v řadě jiných názvů. Očekávanost jsem nezkoumal.--Kacir 12. 10. 2014, 12:51 (UTC)
Úvaha o technickém problému jde sice správným směrem, ale zejména u těch nám blízkých abeced bych dodržoval původní pravopis, i když nevím jak se to zrovna píše (btw. tečka je běžně na kombinaci české klávesnice "Alt Gr+klávesa 8/á a k tomu tedy příslušné z" - srv. i {{Počítačová klávesnice}}). --marv1N (diskuse) 13. 10. 2014, 08:40 (UTC)