Diskuse:Edvard Outrata

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

No, vážený pane Zvánovče, nevím, jestli to musí být tak oslavné... Dal bych tam POV, ale koukám, že Vám na tom záleží. Myslím ale, že se během doby stejně dostane blíže k NPOV (nebo také ne). –wiki-vr 13:33, 30. 8. 2005 (UTC)
P.S. To s tím příbuzným je zajímavé, přeptám se.

No, vážený pane Zvánovče, něco chvály jsem zase vyndal. Já bych také tu poznámku o příbuzných zcela vyhodil. Ještě se přeptám, ale pamatuji si, že ten jeho příbuzný, co jste ho jmenoval, byl z těch Outratových velmi špatný. Z toho asi nic encyklopedického nevzejde. –wiki-vr 16:13, 30. 8. 2005 (UTC)

Edvard senior[editovat zdroj]

Bylo by možné otce Edvarda přesunout na samostatnou stránku, byť bude zatím jen pahýlem? --Adam Hauner 14:18, 30. 8. 2005 (UTC)

Možné by bylo, ale nevím, jestli si to (encyklopedicky) zaslouží :-) –wiki-vr 07:37, 1. 9. 2005 (UTC)

jeho otec byl generálním ředitelem Zbrojovky a v exilové vládě ministrem financí a zahraničnho obchodu, řekla bych, že spíš jo. --195.113.65.2 [= nepřihlášená Grw] 08:00, 1. 9. 2005 (UTC)

Díky za ohlas, kolegyně. Máte do tohou chuť? Včetně diskuzí o jeho zapletení se s komunisty a StB? A pokud pro wikipedii kvalifikuje to že byl generálním ředitelem a v exilové vládě ministrem (proč ne:-), tak pak následuje i řada dalších. –wiki-vr 08:16, 1. 9. 2005 (UTC)

Možná ještě jako argument proč udělat heslo Outraty seniora pomůže, že jsem na něj poprvé narazila ve středoškolské učebnici dějepisu, kde byli jmenovaní někteří členové Benešových exilových vlád, takže se vlastně jedná o učebnicovou postavu:)) --Grw 18:53, 1. 9. 2005 (UTC)

Hmm, pokud to počká do příštího týdne, kdy budu moct do knihovny podívat se na nějaké materiály, tak ano. Udělám teda během dneška pahýl z nejobecnějších a příští týden doplním --Grw 08:36, 1. 9. 2005 (UTC)

Jen do toho, kolegyně, zajímavý osud.-) -wiki-vr 21:51, 1. 9. 2005 (UTC)
P.S. Tady je něco ze standartního odkazu cs.wikipedie:
http://www.libri.cz/databaze/kdo20/search.php?zp=6&name=OUTRATA
Tady byl plný text výše odkazovaného hesla.
wiki-vr 22:06, 1. 9. 2005 (UTC)

„...jeho další vývoj je podle jeho odpůrců rozporuplný. Podle jedněch pramenů dělal co mohl, aby chránil rodinu, podle jiných s režimem kolaboroval.“ Hmm, tak tahle rádobyhodnotící věta se mi nelíbí ani trochu, místo ní by se tam hodil spíš prostý výčet funkcí. už se těším, že to kolegyně Grw vylepší a předem jí děkuji za námahu. [Miaow Miaow]

Ano, není dobrá. On to neměl jednoduché, snažil se udržet si vysoké postavení, ale pak ho ti, kterým byl nepohodlný, v roce 1951 nechali zavřít, a aby neumřel ve vězení tak ho za pět let pustili a nechali umřít na svobodě. –wiki-vr 21:51, 1. 9. 2005 (UTC)

Jo nechme to na kolegyni, mně se taky líbí, že se ty osobnosti jaksi rozdělí, až bud ehotova, tak prostě uvidíme jako vždy. Zatím zdar, -jkb- 22:19, 1. 9. 2005 (UTC)

Vidím, že toho otce někdo prozatímně doplnil do tohoto hesla, tak zatím nebudu zakládat samostatné heslo a udělám to všechno až příští týden (hádám tak do středy) asi ve formě rozcestníku (jak to má klan Rooseveltovců na en.wiki).
--Grw 07:04, 2. 9. 2005 (UTC)

To jsem byl já, kolegyně, ale rád bych Vám přenechal. –wiki-vr 09:15, 2. 9. 2005 (UTC)

Omlouvám se, ale vzhledem k přetrvávajícím zdravotním problémům musím Outratu seniora přeložit až na příští týden. Jako závazný termín si teda dávám středu 14.9. večer. --Grw 11:14, 6. 9. 2005 (UTC)

Je mi to tedy trapné, ale výron v kotníku se léčí mnohem pomaleji než jsem čekala, musím přeložit tak do pondělka večer. --Grw 05:51, 15. 9. 2005 (UTC)

Odůvodnění změn[editovat zdroj]

  1. státník v. politik. Pokud někdo zastává funkce v exekutivě, např. je předsedou ČSÚ, tak je státník.
  2. odpůrci v. kritici. Pokud někdo někoho obviňuje z kollaborace, není to pouhý kritik, ale odpůrce.
  3. odkud je tato informace: "1961-1968 Výzkumný ústav matematických strojů: specialista ve vývoji softwaru pro čs. počítače" http://www.outrata.cz/Zivotopis.aspx
  4. Pane Zvánovče, mohu to alespoň skrýt? Tyhle příbuzenské spory nejsou zrovna encyklopedie. Já jsem tyto nechutné záležitosti nepřinesl. Je nutné uvést, kdo za tím stojí.

-- Vít Zvánovec 15:44, 31. 8. 2005 (UTC)

1. Přesně naopak, vizte SSJČ (ale i wikt:en:statesman by vám mohlo stačit): pokud někdo předsedá úřadu, je to státní úředník; a čtyři roky senátorství ani s ročním místopředsednictvím ho po bok TGM nestaví.
3. Tak tam sakra dejte ten VÚMS místo neumělého opisu.
Dále, "nezištně nabídl" je hagiograpfficko-sycopffantský POV - máte nějaké informace, že nepobíral předsednický plat?
A za koho kde byl zvolen, abych taky doplňoval já.
--Malý·čtenář 15:57, 31. 8. 2005 (UTC)

ad 1. Kdo je pak státník, smím-li se ptát? Gottwald (A man who is a leader in national or international affairs)? Havel (A political leader who promotes the public good)?

ad 3. OK.

ad 4. Na tom netrvám. Nicméně jít z jistého na nejistý post do nestabilní země, v tom kus nezištnosti musel být. -- Vít Zvánovec 16:09, 31. 8. 2005 (UTC)

Víte, nehodlám tady suplovat vaše rodiče, učitelky češtiny a lépe vybavené obvodní knihovny (na internetu může relevantnější než anglické slovníky být střední Elektronický lexikón slovenského jazyka), ale pro jednou: SSJČ (díl V z VIII, s. 525) praví
státník, - a m. (č. mn. -cích) kdo se významně podílí na řízení státních záležitostí, zprav. ve vůdčím postavení; zkušený s.; setkání, rozhovory dvou s-ů; odpovědnost vedoucích s-ů světa
SSČ analogicky, v příkladech také zdůrazňuje tu "státnickost" adjektiv, s nimiž se to obvykle pojÍ. Takže, když všichni ostatní mohou být politici, Outrata taky.
V bodě 3 pak máme evidentní POV spor - podle mého naopak čerstvá ČR na počátku Klausovy éry byla v regionu ztělesněním stability (a i pokud už tehdy někdo viděl, že je postavená na vypůjčených základech, rozhodně žádný Divoký Východ), a jako každá tranzitivní ekonomika/situace nabízela enormní příležitosti lidem, kteří se jich uměli chytit: ve Statistics Canada měl Outrata nedlouho před penzí a už by tam sotva vystoupal takhle vysoko.
Další méně související poznámky v další sekci. --Malý·čtenář 14:13, 1. 9. 2005 (UTC)

Upravit do encyklopedického článku (viz Wikipedie:Životopisy a Nápověda:Biografie), jinak {{Smazat}}. –wiki-vr 07:34, 1. 9. 2005 (UTC)

Sorry, ale tento odstavec sem vysktrtl, v encyklopedii nema co delat. Co je psatneho na tom, ze se chtel satart o svuj majetek? Z jake nekale cinnosti je obvinovan? na cem se zakladala obvineni? Kdo bude chtit o Outratovi zjistit, najde urcite neco pres google.

vyskrtly odstavec:

Podle svých kritiků se listopadu 1989 se svou ženou vrátil, aby se, mimo jiné, starali o restituovaný majetek po svých předcích. V druhé polovině 90. let se distancoval od svého přítele z mládí, Radima Kopeckého, výše postaveného člena StB, který mu údajně měl při návratu do Československa „pomáhat“. Objevila se i obvinění, že v restitucích manželé Outratovi „zneužívali“ těchto styků a svého postavení. Outrata je také některými příbuznými své manželky (Vladimírem Rottem) obviňován z nekalé činnosti. Podle jeho zastánců jsou tato obvinění křivá.
[Nolanus 10:57 SELČ 1. 9. 2005]

Pane Nolane, to je slepenec z nedodělaných vět a do této podoby zeditován panem Zvánovcem. –wiki-vr 22:25, 1. 9. 2005 (UTC)

Pane Rotte, kroťte se a zkuste si nastudovat principy Wikipedie důkladněji. Článek je o evidentně encyklopedicky významné osobnosti a obsahuje standadní fakta; excesivní POV, ba i osobní spory, lze vyladit a není žádným důvodem k mazání.
Dále by (kromě toho, co už jsem říkal) včera bylo záhodno doplnit: kdy přesně v 2. pololetí 1999 (a že) na post v ČSÚ rezignoval - já už si nepamatuji, bylo-li to v létě nebo až na podzim. Víte, máte k němu nějaký přístup, můžete to zjistit? Nebo by se to našlo někde na jeho stránkách?
Bude-li se tvořit samostatná stránka o otci (BTW jak ho rozlišit? "(starší)"? "(ministr)"?, pak rozhodně rozveďte, o co že to po válce a Únoru hlavně šlo. Zatím je vidět akorát, že ho máte za komoušského kolouše a domnívaje se, že se tak vyváží NPOV, přidáváte, že někdo asi nemusí; ale o tom, co konkrétně dělal, tam není ani slovo. --Malý·čtenář 14:13, 1. 9. 2005 (UTC)

Ten "Nolanus" je pan Rott? –wiki-vr 21:54, 1. 9. 2005 (UTC)

Ja sem vubec nechapal, proc maly ctenar mluvi o panu Rottovi, ted mi doslo, ze to je asi omyl, takze:
Ja, Nolanus, sem ten zminovany odstavec vyskrtl z hesla, ale prekopiroval ho pritom do diskuze, chtel sem ho jen citovat, aby bylo na prvni pohled jasne, jaky odstavec sem to skrtl.
--Nolanus 22:04, 1. 9. 2005 (UTC)
Ne, já jsem (chronologicky až pod vaším příspěvkem a asi ne dost zřetelně) reagoval na páně Rottův požadavek na smazání celého hesla, kteý pokládám za zcela nesmyslný (proto jsem také odstranil irelevantní odkazy na Autobiografii a Ješitný článek). --Malý·čtenář 12:31, 2. 9. 2005 (UTC)
Yupp, pane Malýčtenáři, to o tom smazání tam bylo kvůli oslavné verzi a trvání na ní – viz historie článku. –wiki-vr 12:44, 2. 9. 2005 (UTC)
P.S. Takže wiki-vr je pan Rott? –wiki-vr 16:37, 2. 9. 2005 (UTC)

Odkazy na spor Rott vs Outratovi[editovat zdroj]

Nekdo se tu ptal na ten odkaz s jednostrannym vylicenim konfliktu, stranka je asi nefunkcni, nicmen tohle je zrejme jeji cache z google:
(ja sem to necet a ani asi nebudu, ovsem zajimave mi prijde, ze jeho zena je tedy asi pribuzna s byv. vlastniky rottova zelezastvi
link na Google cache textu Case and Lies, většinou dostupného přímo [Nolanus]

Díky, kolego, za upozornění na ten google cache. A tak doplňuji k Vašemu odkazu, jako i goggle cache na to, co vložil pan Zvánovec:

1. vygooglováno (http://google.com/search?q=outrata+železářství)

2. v komentářích na pes.internet.cz (ještě včera v noci nalezeno přes diskuzní fórum (něco jako pandora?), ale nemohu teď ten link najít):

  • komentáře:
    Milý Edo,
    odpírám Ti autoritu, kázat o právu, ústavnosti a odkazovat na evropskou civilizaci a standarty.
    Proč? Sám dobře víš, že tak nežiješ a nekonáš. Sám dobře víš, že si zneužil svého postavení - i jako předseda statistického úřadu - k osobnímu prospěchu.
    Edvarde, napřed žij jak kážes!
    Vladimír Rott, vjrott@access.ch, 212.35.34.200
    (podle údajů tam)
    k článku:
    http://pes.internet.cz/clanky/9661.html – Slovo ke sčítání lidu - zastuitelé vyzývají k nezákonnosti, Edvard Outrata, 24.1.2001

wiki-vr 09:15, 2. 9. 2005 (UTC)

S tema odkazema proti outratovi v clanku - nevim, polde me neni korektni to tam dat, kdyz neni nikde k dohledani pohled druhe strany, navic je to citliva, hranicici az s moznosti pravniho postihu - mozna neni nahoda, ze ta stranka je jen v cache, treba se ukazalo, ze to nebyla pravda a musela byt zrusena.

Koneckoncu, koho to bude hodne zajimat, bvsimne si, ze probihala diskuze a podiva se. [Nolanus]

Ten odkaz tam vložil pan Zvánovec, tak tam zůstal, nevím jestli tam patří nebo ne. –wiki-vr 12:36, 2. 9. 2005 (UTC)
Odkaz jsem vymazal. Neni o nem zminka v clanku samotnem, nedela dojem, ze se primo tyka p. Outraty. Jsem aktivni v anglicke wikipedii a jsem si vedom, ze normy zde mohou byt jine, ale nepripada mi, ze hadka tohoto typu do clanku patri - a v kazdem pripade, zminka ve clanku neni, pouze tento zahadny odkaz. Martinp 22. 7. 2010, 16:11 (UTC)

Vysoký, vyšší[editovat zdroj]

Neni mi jasne, proc opravujete "vysoky" na "vyssi", vyssi implikuje, z to je neco min, ale podle meho uz jako urednik vyssiho postaveni nebo stejneho postaveni nez predseda CSU dosahnout nemuze. [Nolanus]
Ok, předseda by bylo bez hodnocení. –wiki-vr 12:36, 2. 9. 2005 (UTC)