Diskuse:Dina Štěrbová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Jx v tématu „povoleni k vystupu

povoleni k vystupu[editovat zdroj]

Právě jsem dočetl knížku "Tyrkysová hora, První žena světa na Čo Oju", vydal Alpress s.r.o., Frýdek-Místek, 2019. Od prvního vydání (1988) se liší hlavně tím, že na konci jsou ještě kapitoly o věcech, o kterých se v době prvního vydání psát nemohlo a o tom, co následovalo. Je tam poznat, že její vztahy s československým horolezeckým svazem, respektive s Gálfym starším i mladším, nebyly přátelské.

Například když chtěla technický souhlas horolezeckého svazu (bez toho Nepál nevydá povolení) k Čo Oju, tak musela dokazovat, že Věra Komárková v roce 1968 neemigrovala nelegálně, ale že se legálně provdala za Mexičana.

Když se cestou zpátky v Kathmandu děvčata uspořádala pozvala na společnou oslavu kluky z expedice na Lhoce Šar, tak vedoucí expedice zakázal ostatním na oslavu přijít. Údajně snad i Gálfy zakazoval novinářům o holkách na Čo Oju psát.

Expedici na Gasherbrumy pořádal v roce 1988 košický Metropol a vedoucím byl mladší Gálfy ještě s někým. Dina si účast platila sama a taky narozdíl od zbytku expedice jela sama do Islamabádu vlakem. Děvčaty původně plánovaná americká cesta na G1 byla z politickým důvodů zakázaná. Vedení je chtělo poslat na první opakování těžké jugoslávské cesty. Děvčata se tedy domluvila s francouzskou expedicí, že mohou na G2 s nimi. Nevadilo to ani styčným důstojníkům obou expedic. Vlastně se tak staly prvními Čechoslováky na G2.

--Jx (diskuse) 22. 2. 2020, 18:03 (CET)Odpovědět