Diskuse:Dějiny odívání v Evropě

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Úpravy v článku[editovat zdroj]

Dovolil jsem si provést několik úprav. Předně jsem odstranil wikilinky v nadpisech, tady bych odkázal na http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Vzhled_a_styl.

Dále jsem naopak několik wikilinků přidal, další nechám na autorce článku. Chce to však přidávat s citem, na témata která už své články mají a nezahltit článek "červeňáky", které v budoucnu nebude mít nikdo chuť vytvořit.

V pasáži o Velké Moravě jsem změnil větu o tom, „že velkomoravské ženy uměly upříst přízi velice jemnou, daleko jemnější, než dnes“ na „že už velkomoravské ženy uměly upříst velice jemnou přízi, téměř tak jemnou, jako dnes“. V té době se asi na Velké Moravě těžko pěstoval bourec morušový, aby z jeho vláken ženy předly přízi, tkaniny se pravděpodobně dovážely z Číny a bavlna taky nebyla domácím materiálem, nehledě na to, jaká technika a materiály se dnes používají. Pokud by autorka článku na tomto tvrzení trvala, musela by jej doložit hodnověrným zdrojem. Doufám, že moje úpravy budou chápány jako snaha pomoci vylepšit úroveň článku, ne naopak. --Aqualung 19:08, 22. 6. 2008 (UTC)

Něco pravdy na tom asi bude, je možné, že v té době obchodovali, ale nikde to doložené nemám. Díky za konstruktivní připomínku.--Blanche de Besantsaunt 06:52, 29. 6. 2008 (UTC)

Frettie[editovat zdroj]

  • v prvé řadě, chce to nějaký kratší úvod, to že na monitoru vidím jen text na mě, jako na čtenáře, působí dost odstrašivě a přehnaně.
  • v druhé, někde wikiodkazy chybí, třeba často jména nebo sídla a nebo roky či staletí chybí, zato len, konopí, ... je tam přehnaně mockrát.
  • nevím, jak vyřešit obrázky, takhle přelézají do jiných tmat, než se kterým souvisí. určitě bych je ovšem odstranil z levé strany, "lezou" před nadpisy.
  • oddíl "Odkazy" bych nazval Zdroje.
  • Co nějaké konkrétní reference? Já jen, mě by ty odkazy na zmíněnou literaturu veskrze stačily, ale přijdou jiní, kteří budou křičet a házet šablony. :)
  • zeptám se, Blanche, chystáš se věnovat i třeba dalším článkům v oblasti módy? třeba oblečení, typy oblečení, módní značky, osobnosti módy?--frettie.net 23. 8. 2008, 18:48 (UTC)
  1. úvod jsem upravila, teď je mnohem kratší
    hm, je to lepší, ale furt to není ono. :)--frettie.net 25. 8. 2008, 17:49 (UTC)
  2. odkazy upravím časem
    čím dřív, tím líp. :)--frettie.net 25. 8. 2008, 17:49 (UTC)
  3. obrázky ani tolik nezasahují do jiných témat, některá témata jsou jen moc krátká a obrázky moc velké, ale v zásadě to není tak zlé
    mi osobně to vadí, ruší mě to při čtení.--frettie.net 25. 8. 2008, 17:49 (UTC)
  4. pokud jsem si všimla, výraz Zdroje se u dobrých článků nepoužívá
    proč?--frettie.net 25. 8. 2008, 17:49 (UTC)
  5. šablony {{zdroj?}} by mi pomohly, ale reference dodám tak jako tak
    super!--frettie.net 25. 8. 2008, 17:49 (UTC)
  6. dalším takovým článkům bych se věnovat chtěla, oblečení je moje oblíbené téma:)--Blanche de Besantsaunt 24. 8. 2008, 19:26 (UTC)
    To je cool.--frettie.net 25. 8. 2008, 17:49 (UTC)

Milá Blanche, děkuji za zajímavý článek. Moje poznámky:

  • obsah neodpovídá názvu, nejsou to dějiny evropského oblečení, ale "dějiny módy evropských elit od středověku do 19. století, se zvláštním přihlédnutím k Velké Moravě". Já bych to doporučoval rozdělit na několik článků pro jednotlivá období. Také nezapomeňte, že existují lidové módy (kroje).
  • s tím souvisí, že na začátku musí být nějaká definice nebo popis, čemu se text má věnovat
  • novověká evropská móda už není zdaleka jen evropskou záležitostí, je to celozápadní móda a často se nosí beze změny nebo s úpravami i mimo okruh západní civilizace, zejména ve vyšších kruzích.

Musím končit, možná ještě něco vymyslím.--Ioannes Pragensis 24. 8. 2008, 21:15 (UTC)

Sice se zajímám o něco trochu jiného, ale rozhodně zajímavý a pěkný článek. Takže pár postřehů, z nichž již byly některé řečeny:

  • Doplnil jsem ISBN k té slovenské knížce, ale tu část Literatura by chtělo rozšířit. Určitě o módě a dějinách módy je plno knížek.
  • Přidal bych commons. Co jsem tak koukal, tak sice nikde přímo není kategorie Dějiny odívání v Evropě, ale našel jsem commons:Category:History of clothing
  • Chtělo by to doplnit citace - toto v článku úplně chybí.
  • Rovněž doplnit wikilinky.
  • Pakliže by byly někde nějaké internetové stránky zabývající se tímto tématem, ať už v jakémkoliv jazyce, sem s nimi.

Tolik zatím. Hodně štěstí a jen tak dál! :-) --Faigl.ladislav 24. 8. 2008, 22:13 (UTC)

Pro Faigl.ladislav: Děkuji za připomínky. Článek ještě zdaleka není hotový, citace, obrázky, wikilinky a další věci tam budou v nejbližší době. Za ISBN děkuji, ve svém výtisku té knihy jsem ho nemohla najít, někdo tam vytrhl několik stránek.

Pro Ioannes Pragensis: Je pravda, že ve svém článku píši o oblečení vznešených vrstev. Prostý lid se ale nenechával malovat ani se jeho oděv nezachoval, takže se o jeho oblékání mnoho neví. Kroje jsou velice složité téma, v každé oblasti se liší, bylo by nejlepší napsat o nich samostatný článek. --Blanche de Besantsaunt 25. 8. 2008, 16:44 (UTC)

V pořádku, jenom se to musí jasně uvést do textu článku. Stejně by ale chtělo vyjasnit, kde to časově začíná a končí, a to i v názvu.--Ioannes Pragensis 27. 8. 2008, 10:42 (UTC)

Dobře, ještě tam chci shrnout 20. století a podle toho ten název upravím. --Blanche de Besantsaunt 28. 8. 2008, 19:03 (UTC)