Diskuse:Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Studenti píší Wikipedii - nápady na vylepšení hesla[editovat zdroj]

Dobrý den, vkládám návrhy na vylepšení hesla:

  • dopsal bych dle nějaké mapy hrubě sekci lokalita. Popsal bych, kde přesněji leží, u jaké obce, jestli na kopcích, v údolí atd. Takový základ, aby čtenář to pochopil bez nutnosti koukat do mapy.
  • trochu rozšířit úvod, shrnout ve 2-3 odstavcích celý článek
  • latina kurzivou
  • u zmínce o tom největším keltském pokladu není uvedeno, jestli to byl na světě a nebo v ČR. Na semináři jste to pak říkal, že na světě, ale doplnil bych to i do článku.

Samozřejmě, jsou to jen podněty. Není potřeba se jimi přesně řídit, pokud si myslíte, že heslo nevylepší, ale naopak. Jak jsem zmiňoval i na semináři, je to velice povedený článek již nyní. Těším se na finální verzi a jsem s pozdravem --Chmee2 (diskuse) 7. 12. 2013, 15:57 (UTC)

Polemiky typu "To lesníci sice popírají, ale situace je celkem jasná." do encyklopedie nepatří. Články by měly být psány nezaujatě a informace by měly být založeny na zdrojích, ne na vlastních hodnoceních. Patří sem ozdrojované informace o tom, kdo co zastává (kdo a kdy co řekl), popřípadě kdo se jak vyjadřoval k vyjádření někoho jiného anebo co kdo fakticky udělal a v jakém časovém sledu, ale ne nějaké neozdrojované apriorní soudy, aby ten či onen editor Wikipedie jako nějaký "deus ex machina" rozhodoval, co je jasné a kdo kecá.

Mimochodem, Wikipedie je encyklopedický projekt a nikoliv primárně výtvarný či reklamní, takže fotografie by měly být zde i na Commons spíše fakticky popsány (o jaký biotop na které stráni kterého konkrétního kopce jde) nežli opatřeny poetickými komentáři. Obrázek, u nějž není lokalita upřesněna blíže než "CHKO Křivoklátsko", nemá valnou enckylopedickou cenu, třebas je jinak technicky i esteticky kvalitní. To se týká i kategorizace na Commons: fotka folkórní skupinky před hasičárnou v Kublově patří spíše do kategorie Kublov nežli do velmi široké kategorie CHKO Křivoklátsko, zvlášť když na té fotce ani nebylo nic specificky přírodního. Otázka je, zda vůbec pasáž o místním foklóru a ty dvě fotky patří do článku o CHKO - mám za to, že CHKO se vyhlašují primárně k ochraně přírodních hodnot, ne k ochraně kulturního dědictví. Při psaní článku nestačí hledět na územní vymezení, ale je třeba respektovat i tématické zaměření; do článku o místně příslušné farnosti nebo soudním obvodu by tyto fotky asi taky nepatřily. --ŠJů (diskuse) 20. 1. 2014, 16:44 (UTC)