Diskuse:Byzantský katolický patriarchát

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Článek představuje jednostranný pohled "sympatizanta" této nové církve. Obsahuje řadu hodnotících soudů, které jsou prezentovány jako fakt, např: "Oficiální struktura katolické církve z důvodu hlásání herezí upadla do apostaze. Církevní zákony se dostaly do systému, který už Kristovu církev nechrání, ale ruinuje." Nebo: "Bůh v současné době k této službě ustanovil Byzantský katolický patriarchát..." Pokud nebude článek přeformulován do neutrální podoby, nemůže být součástí Wikipedie, protože odporuje jejím základním pravidlům.--Tob 17. 4. 2011, 16:18 (UTC)

Reklamný článok sekty A. Dohnala. -- Andreios 2. 5. 2011, 22:42 (UTC)

Takový hanebný článek vůbec nemá být. Pokud světské údaje mluví např. o Svědcích Jehovových, bývají uctivější. Pokud mluví apostatický kněz Halík o pohanských náboženstvích, má k nim velikou úctu. Takže, nejde o nějakého takzvaného patriarchu či takzvaného biskupa. Taky snad nepíšeme, že československá církev má takzvaného patriarchu, nebo že mají biskupa některé protestantské církve. Arcibiskup Eliáš byl synodem biskupů pravověrné církve zvolen patriarchou, to je skutečnost. Ve svých dopisech velmi podrobně uvádějí své důvody nesouhlasu s určitými věcmi. Např. jim silně vadí účast bývalého papeže, kde se společeně modlil s africkými čaroději, indiánskými šamany a nechal si požehnat od hindiuistické kněžky (chrámové prostitutky). Z těchto věcí, tj. zapření víry pak dle mínění těchto biskupů pak plynou i takové věci jako různé pedofilní skandály či jiné zneužívání od kněží. Nemusím chodit do celého světa, krytí skandálů sexuálního zneužívání chlapců od farářů, to je ovoce služby arcibiskupa Graubnera. Je důvod si myslet, že toto bylo na pokyn tehdejšího papeže a současný papež, který měl tehdy vysoký úřad ve Vatikánu na tom nese taky svoji vinu. Papež Benedikt, navzdory určitým dobrým krokům, se nerozhodl, jak žádá víra v Boha, ale přihlásil se k modlářství papeže apostaty Wojtyly. Každý se musí divit, že vůči kritickému hlasu následuje exkomunikace z církve (jak ji uskutečnil Huzar na pravověrné biskupy), kdežto věci jako provozování nejrůznějších forem okultismu (p. Ferda v Čechách a další, Huzar sám věštil kyvadlem atd.) nevadí. Stejně jako nevadí nemravní kněží, kteří nutili ministranty, aby před knězem masturbovali a dalším ohavným praktikám. Pan arcibiskup vždy kněze jen přeložil do jiné farnosti, naopak rodiče, co si stěžovali byli ti špatní.Co to je za hierarchy, kteří takhle lžou a kryjí ty nejhorší hříchy jako homosexuální a pedofilní praktiky? A kněží, kteří na toto upozorní jsou exkomunikováni. V Bibli je napsáno, že v Božím království nebudou homosexuálové, smilníci, zbabělci ani lháři. Já si myslím, že Eliáš u Boha jednou skončí, ale Graubner sotva. A zbabělý papež, nebude-li konat pokání, tak skončí leda v pekle, ne u Boha. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.100.162.116 (diskusebloky) 4. 5. 2011, 00:33 (CE(S)T)

Text u hesla byl změněn, nejedná se již o jednostranný a nepřátelský pohled. Víceméně pravdivě informuje o faktech, např. vzájemné exkomunikaci představitů obou církví navzájem. Toto již lze akceptovat, součástí hesla na Wikipedii by nemělo být stanovisko jedné strany, ale spíše neutrální postoj. Stejně jako není žádoucí, aby encyklopedie řešila rozdílné pohledy protestantů a katolíků navzájem a druhou stranu nazývala např. jako sektáře, odloučené bratry či jako papežence nebo modláře. Na stanoviska jednotlivých stran je jistě možné přidat odkaz. Je ale hloupé, když se encyklopedie navenek tváří jako nestranná a přitom skytě vyjadřuje pohled jedné strany, zejména v negativním hodnocení protistrany. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.100.162.116 (diskusebloky) 5. 5. 2011, 16:37 (CE(S)T)

Sloučit články?[editovat zdroj]

Do jaké míry se tento patriarchát liší od subjektu Ukrajinská pravověrná řeckokatolická církev? Je to jiný název pro totéž, nový název související s novou situací, nebo jaký má mezi těmito subjekty být vztah? Pokud se nepodaří doložit, že se jedná o dva různé subjekty a každý z nich je dostatečně encyklopedicky významný, tak bychom měli uvažovat o sloučení obou článků, jak se již stalo na anglické Wikipedii. --ŠJů 5. 5. 2011, 16:58 (UTC)

Tento patriarchát není totéž co Ukrajinská pravověrná řeckokatolická církev. Asi jako římsko-katolická církev v ČR není totéž jako ústředí církve ve Vatikánu. UPŘKC má hlavu metropolitu arcibiskupa Michaila Osidače. V čele patriarchátu je arcibiskup Eliáš. Po exkomunikaci papeže Benedikta XVI. patriarcha Eliáš je nevyšší duchovní autoritou, v době kdy tu není papež, - pro všechny katolické křesťany. Tj. v prvém případě jde o národní řeckokatolickou církev, v druhém případě jde o nejvyšší duchovní autoritu všech katolických pravověrných křesťanů. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.100.162.116 (diskusebloky) 5. 5. 2011, 22:01 (CE(S)T)
Kdyby římskokatolická nebo jakákoliv jiná církev měla jednu jedinou církevní provincii tvořenou jednou jedinou diecézí a ta jednou jedinou farností, asi bych se taky logicky ptal, jestli všecny čtyři celky náhodou nejsou jeden a tentýž a jestli ta farnost není totéž co celá církev. Co je tedy ten patriarchát? Cosi jako územní jednotka té pravověrné ukrajinské církve? Jako že ta církev se člení na jeden patriarchát, který má celosvětovou působnost? To tedy opravdu nechápu rozdíl mezi tou církví a jí zřízeným patriarchátem. A čím se liší hlava církve od nejvyšší duchovní autority jejího jediného celku, na který se "člení"? To jako hlava církve není duchovní autoritou? Čím tedy je? V římsko-katolické církvi je to srozumitelnější, tam je takzvaná hlava církve zároveň patriarchou Západu, a ten patriarchát je jedním z několika patriarchátů katolické církve jako celku. --ŠJů 7. 5. 2011, 07:14 (UTC)

Tohle není pravda, zmiňovaná církev má působnost po celé Ukrajině. Navíc mají své stoupence i na Slovensku. Vyhlášení patriarchátu byl krok, který měl předejít krizi po beatifikaci apostatického papeže. Tímto krokem došlo k sebeexkomunikaci současného papeže, dle mínění těchto biskupů. Proto tu byl patriarchát zřízen, jeho působnost není omezena jen na Ukrajinu či Slovensko. Těžko lze argumentovat i počtem stoupenců. Např. starokatolická církev v ČR má biskupa a pár farností a nikdo neřeší, kolik oveček biskup Hejbal vlastně má. Patriarchu má československá církev a taky jde o něco jiného než starobylé patriarcháty. Nakonec, Ježíš měl kolem sebe skupinu 12 apoštolů a necelé stovky dalších. Při ukřižování ho opustili i ti nejbližší. Byla to malá skupina, bývalí následovníci, tisícové zástupy, se jaksi vytratily. Přesto Bůh se přiznal k této skupině, ne k oficiálním strukturám té doby. Tohle je neutrální půda, takže nějaké hodnocení či označení tzv. patriarcha nejsou na místě. Taková hodnocení můžou být na strákách české biskupské konference, ne ve Wikipedii. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.100.162.116 (diskusebloky) 8. 5. 2011, 14:33 (CE(S)T)

Asi si nerozumíme. Zmiňovaná církev má neomezenou působnost, fakticky na Ukrajině a zčásti na Slovensku, a ten patriarchát byl taky vyhlášen pro neomezenou působnost, tedy zřejmě i pro celou Ukrajinu a Slovensko. A o tom tu je řeč. Vypadá to tedy, jako by vyhlášením svého patriarchátu ta církev jen jaksi povýšila ve svých očích svůj status, ale žádný další subjekt či organizační složku tím nezaložila. Což ostatně vysvítá i z toho, že co předtím bylo vydáváno za věrouku církve, to je teď najednou předkládáno jako věrouka patriarchátu. Souhlasím s vámi, že Wikipedie by neměla hodnotit a zaujímat postoje, ale co nejvíc objektivně a nestranně popisovat, co kdo udělal nebo neudělal a co kdo tvrdí nebo netvrdí. --ŠJů 9. 5. 2011, 07:27 (UTC)
Zmiňovaná struktura tj. ukrajinská pravověrná řeckokatolická církev má fungovat jako alternativa vůči oficiální ukrajinské řeckokatolické církvi. To plyne ze zakládajících dokumentů a prohlášení. Ano, ve svých prohlášeních se vyjadřovali k dění v katolické církvi jako takové, tj. nejen řeckokatolické na Ukrajině, ale i vůči římskokatolické církvi. Pokud čeští biskupové varují před "dohnalovci", tak činili totéž. Vyjadřovali se k lidem, kteří nebyli v té době římskokatolickými duchovními, ale řeckokatolickými. To ještě neznamená, že by česká biskupská konference nějak chtěla řídit řeckokatolickou církev na Ukrajině, šlo taky o komentáře a doporučení. Ovšem založení patriarchátu znamená vznik struktury, která si nárokuje celocírkevní či celosvětovou působnost. Nejde zde už o místní církev v jedné zemi, ale něco univerzálního. Je dosti pravděpodobné, že po měsíci dojde k volbě nového papeže. Wikipedie by měla být neutrální, neužívat označení tzv. papež. I dnes přece existují papeži dva, krom římského tu tento titul užívá ještě patriarcha koptské církve. Výrok, že nejde o skutečného papeže je vyjádřením určitého věroučného stanoviska, a toto Wikipedie už dělat nemá. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.100.162.116 (diskusebloky) 9. 5. 2011, 15:26 (CE(S)T)

Treba pridat citacie, odstranit vety ako "tento katastrofální stav", "narušování spasitelné víry" atd. 26. 5. 2011, 17:36 (UTC)

Nejnovější vývoj[editovat zdroj]

Z dostupnych informaci se zda, ze jde o cerstve zalozenou sektu se zatim nejasnymi cili. Obdrzel jsem od nich dopis, kde vyzyvaji temer vsechny zemrele papeze (Petrem pocinaje), aby do konce roku odsoudili jakysi soucasny stav apoteze biskupu. Predpokladam, ze vsichni budou touto novou cirkvi pote exkomunikovani a tim zustane jako jediny pravy naslednik "patriarcha" Elias. Tezko si nalezt prihodnejsi znaky sektartvi. Modleme se, aby skoda, ktera bude zpusobena zainteresovanym ukrajinskym vericim jejich predstavenymi s ceskymi jmeny byla mala. 8.8.2011

Výzvu jsem, ač nejsem současným ani minulým papežem, obdržel též. Nutno dodat, že Váš předpoklad nemusí být nutně pravdivý. Třeba dostane patriarchát od těchto zemřelých nějaké znamení o nástupnictví patriarchy Eliáše. --Bega5 8. 8. 2011, 08:19 (UTC)

Skupina kolem Antonína Eliáše Dohnala přešla na psaní spíše polických manifestů. Jejich dřívější teologické články byly mnohdy velmi správné, podobně i kritika katolické církve. Jde o člověka s velkými teologickými znalostmi. Jenže teď už převažují články na politická témata, naposledy vadí možný US zásah v Sýrii. A. Dohnal hájí v podstatě ruské zájmy v zahraniční politice, tak jak to chce Putin. Má blízko i k Lukašenkovi a dalším "demokratům", které na rozdíl od západních představitelů z církve neexkomunikuje, ale označuje za křesťany, kterých si váží. Určité dobré teologické pohledy a hodnocení jsou tak zcela znehodnoceny tímto politickým aktivismem. Mlčet ke zločinům Asada a vehementně křičet proti zásahu, který by měl likvidovat jeho chemické zbraně, tak tady je vidět, že Dohnal je v podstatě v područí ruských zájmů. Nový papež byl nejdřív oslovován jako Svatý otec, potom označen za pseudopapeže, zvolený apostatickou hierarchií. Intriky, politikaření, ostentativní gesta, kterých si ale moc lidí zas tak nevšímá - tak bych hodnotil práci Byzantského katolického patriarchátu.