Diskuse:Brodiví a pelikáni

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Už chvíli se to pokouším pochopit, ale nejdřív je tam hláška o polyfyletičnosti taxonu a pak jsou stejně všechny čeledi přehozeny do jednoho podřádu Ciconii? Tedy stejně jsou si příbuzné, či snad dokonce příbuznější? Předtím měli společný řád, teď podřád ... Pokusím se na to podívat a asi to bude chtít přinejmenším nějak srozumitelněji formulovat. --Karakal 21:43, 22. 1. 2006 (UTC)

No, ono se to má tak, že ten podřád Ciconii je obludně obrovskej a patří tam i dravci a trubkonosí a potáplice a potápky a tučňáci a bůhví co ještě, takže některý čeledě veslonohých jsou příbuznější třeba k těm buřňákům, kteří předtím měli svůj řád, než k ostatním veslonohým, kteří jsou příbuznější k potápkám, kteří předtím taky měli svůj řád.

Kdyžtak vycházím z tohoto systému.

Nechávám vám volnou ruku to přepsat, jak uznáte za vhodné:) --Bodlina 21:51, 22. 1. 2006 (UTC)

OK, já to teď asi řešit nebudu, je už docela pozdě. Zkusím si to někam napsat, abych na to nezapomněla, mám toho nějak moc :(. --Karakal 21:55, 22. 1. 2006 (UTC)
Sakra, to myslíte vážně, že sem chcete zavádět takovéhle hrůzy? Za a) máte jakoukoliv referenci, že jde o systém, který uznává víc než pár vědců sdružených kolem tohoto týmu? b) prý je to systém výhradně podle fenetiky a ani v ornitologovi nevzbuzuje moc důvěru c) už jen to, že tam mají příliš mnoho taxonomických úrovní a řada taxonů je opatřena poznámkou TM, mi přijde podezřelé. Kotec 22:12, 22. 1. 2006 (UTC)
No já o tom, že z čápů vzešlo kde co včetně dravců vím, ale je pravda, že to ještě není definitivně přijato. Na en mají jen krátkou poznámku a na wikispecies je to zatím po staru. --Karakal 22:19, 22. 1. 2006 (UTC)
Nic se zavádět nesnažím, jen píšu, jak si to představuje vědecká obec. Taxonomie ptáků je děsná věc a od té doby, co se do toho začaly montovat testy DNA, je to ještě horší.
Systém ze SystemaNaturae2000 je to nejlepší, co se mi podařilo najít. Je to založeno na en:Sibley-Ahlquist taxonomy, pokud se dá věřit tomu, co se píše po netu, je to docela vlivná teorie, i když pravda, v lečcem radikální.
A pokud vím, třeba na Salixu.cz mají podle tohoto systému zařazený úplně všechny ptáky. --Bodlina 22:28, 22. 1. 2006 (UTC)