Diskuse:Bohuslav Balbín

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Domnívám se, že příslušnost k jezuitskému řádu ještě nikoho nečiní kontroverzní postavou. Zároveň se účastnil tzv. katolické reformace (nebo rekatolizace, chcete-li) na vzdělávací úrovni, tak opravdu nevím, jestli mu to máme započítávat jako mínus. Příslušnost k aristokracii byla zřejmě problémem pro bolševiky, ale pro koho jiného? --Dodo 07:07, 17. 5. 2005 (UTC)

Pokud to má znamenat, že obrat kontroverní postava považujete za POV, tak se k vám připojuji. Koneckonců míru kontroverze si každý může odvodit z velice obsažného textu. Já osobně na něm neshledávám nic kontroverzního. Cinik 10:54, 17. 5. 2005 (UTC)
Taktéž souhlas. Od hanobení jezuitů už jsem se snad oprostili a na Balbínovi konkrétně nevidím nic kontroverzního. Jenom bych zmínil, že jsem před pár lety někde četl (co to bylo za pojednání už si ale při nejlepší vůli nevybavím), že byl uklizen od pedagogické činnosti ne pro "vlastenectví", ale proto, že měl snad jakési sklony k pederastii. Což se mi zdá podstatně přesvědčivějším vysvětlením. Miaow Miaow 12:07, 17. 5. 2005 (UTC)
Byl to homosexuál. viz např http://www.obrys-kmen.cz/index.php?rok=2005&cis=22&cl=03

nebo Květoňová-Klímová, Olga : Styky Bohuslava Balbína s českou šlechtou pobělohorskou. ČČH 32, 1926, č. 3, s. 497-541. Je to známá věc, na které nevidím nic špatného, snad jen to, že mi přijde zbytečné to zde zatajovat. Například se o tom můžete dovědět i při prohlídce Klementina a vysvětluje to mimo jiné jeho časté stěhování z místa na místo. --Bernix 15. 8. 2010, 19:43 (UTC)