Diskuse:Bludička

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Xth-Floor v tématu „Vědecké vysvětlení

Vědecké vysvětlení[editovat zdroj]

Zpochybnil jsem kapitolu, protože se domnívám, že je toho na ní špatně více v různých ohledech:

  1. Chybí jakékoli zdroje, což by u textu, který je ještě nadepsán jako „vědecký“ měla být samozřejmost.
  2. Kapitola je nadepsána jako „vědecké vysvětlení“, ale to v podstatě nenabízí, text je nedoložená hypotéza o předobrazu.
  3. I když pominu předchozí dva body, je kapitola jako taková v zásadním logickém rozporu s předchozí částí článku. Předchozí část článku totiž definuje bludičky jako světelné jevy, které se podle pověstí nebo příběhů objevují v zimních měsících. Kapitola „vědecké vysvětlení“ vyjmenovává přírodní jevy, ke kterým dochází v letních měsících. Světlušky létají za nejteplejších letních večerů, metan vzniká v důsledku rozkladu organické hmoty (který je nejrychlejší v létě a v zimě je naopak téměř zastaven kvůli nízkým teplotám) a světélkující pařezy jsou důsledkem činnosti metabolismu podhoubí václavek, který je rovněž v zimě téměř zastaven (naplno běží v létě, kdy houba získává živiny na podzimní fruktifikaci).

Asi by bylo nejlepší tu kapitolu přepracovat (aby byl její obsah konzistentní s jejím nadpisem i zbytkem článku) a ozdrojovat, nebo - pokud by nikdo neměl zájem - odstranit a ponechat její zpracování dalším generacím. --Xth-Floor (diskuse) 18. 1. 2019, 23:30 (CET)Odpovědět