Diskuse:Biom

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatelky Hcizkova v tématu „definice biomu

Chtěl bych se zeptat na vztah pojmů Biom a Geobiomy. Nejedná se o to stejné? Neměly by se sloučit do jednoho článku? Vladislav Židek 6. 10. 2008, 19:23 (UTC)

definice biomu[editovat zdroj]

Ahoj, mám trochu potíž se zveřejněnou definicí biomu. Současná definice "Biom představuje dílčí oblast biosféry, charakterizovanou určitým typem biotických a abiotických podmínek (zejména klimatickými a hydrologickými faktory a půdními a geologickými poměry, které dávají vznik určitým charakteristickým typům rostlinných a živočišných společenstev)" zahrnuje dvě hlediska, která ale nejsou rozdělena.

1. Je pravda, že každý biom je charakterizován typickými abiotickými a biotickými podmínkami (pokud pod biotickými podmínkami rozumíme společenstva organismů, což ale ze současné definice není zřejmé).

2. Nicméně je také pravda, že ať už jsme na souši nebo ve vodě, abiotické faktory jsou primární a společenstva organismů (rostlin i živočichů) se vytvářejí až v návaznosti na ně. To ze současné definice biomu také není zřejmé.

Jako jednodušší by mi proto připadala definice "Biom je dílčí oblast biosféry charakterizovaná určitým typem abiotických podmínek (zejména klimatické a hydrologické faktory a geologické poměry), které dávají vznik určitým charakteristickým typům rostlinných a živočišných společenstev)." Hana (diskuse) 13. 5. 2019, 22:19 (CEST)Odpovědět