Diskuse:Berežská župa (Československo)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Harold

V Berehově byla v září 1919 zřízena expozitura mukačevského županského úřadu, v témže roce však začal úřad vykonávat s plnou působností (Schelle, K.: Správní organizace Podkarpatské Rusi v meziválečném Československu, http://www.pravnilabyrint.cz/spravni-organizace-podkarpatske-rusi-v-mezivalecnem-ceskoslovensku). V čele expozitury stál János Zseltvay (Ivan Želtvaj), předválečný úředník bývalé ugočské župy (Szakál, I.: „… Egymásra zuhanó sűrű történések..." A csehszlovák hatalomátvétel Beregszászban az első világháborút követően. In: Prvá svetová vojna v Karpatoch, editor Peter Kónya. Prešov 2016. s. 300. Dostupné na https://www.academia.edu/31044599/

Županem byl po celou dobu pravděpodobně Antonín Licht (byl županem již v únoru 1920 (A beregszászi magyar gimnázium története 1864 - 1989. Budapest 1990. s. 20. Dostupné na http://kisebbsegkutato.tk.mta.hu/uploads/files/olvasoszoba/magyarsagkutataskonyvtara/A_beregszaszi_magyar_gimnazium_tortenete.pdf).

Dosavadní župan v Berehově Antonín Licht se pak po sloučení berežské a mukačevské župy vzdal politické služby na Podkarpatské Rusi (Lidové noviny ze dne 20. 10. 1921, s. 3).


Jinak nevím, zda by se jako beranská župa neměl označovat útvar mající sídlo županského úřadu v Berehově do r. 1921. Např. Batovcův almanach od r. 1921 zná jenom mukačevskou župu.

Gocman3 (diskuse) 14. 5. 2020, 13:43 (CEST)Odpovědět

Díky za komentář a informace, klidně ten článek nějak doplňte a já případně opravím nějaké formality. Jen co se týče názvu: při tvorbě článků o župách jsem se pokoušel o rešerši v Digitální knihovně, ale v dobových zdrojích, především v různých statistických přehledech a ročenkách, ale i v tehdejších publikací o Podkarpatské Rusi, se názvy žup často mění (asi dle momentálního sídla úřadu) a bohužel se mi nepodařilo nalézt nějaký právní předpis, který by se tomuto věnoval, takže jsem jako primární zvolil názvy dle v článku citované publikace Rychlík-Rychlíková (2016) a mám pocit, že i Ivan Pop to má obdobně. Variantní názvy lze samozřejmě v úvodu uvést. --Harold (diskuse) 14. 5. 2020, 14:25 (CEST)Odpovědět