Diskuse:Alexandr Veliký

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Ján Kepler v tématu „Možné záměny

"Éra v dějinách lidstva"[editovat zdroj]

Nevím, nakolik je tenhle příspěvek skutečně k věci, ale mě se nelíbí v tomto článku tato formulace: "S jeho vládou je rovněž spojen začátek nové éry v dějinách lidstva, helénismu." Přijde mi to totiž příliš "Europocentrické". Mělo by tam podle mě být toto: "S jeho vládou je rovněž spojen začátek nové éry v dějinách středomořského světa, helénismu." Přijde mi to o hodně přesnější formulace, a, jak plyne z předchozího, ne tolik "Europocetrické", neboť např. Čína v té době už dávno měla svou dlouhou historii, a tato "éra dějin lidstva" ji podle mě moc nepoznamenala. ( ...ale netvrdím, že vůbec ;-) Samozřejmě, pokud bereme řekněme současnou globální civilizaci, resp. její ideje, jako to, co má počátek v antických idejích a kultuře, pak samozřejmě nutně toto období v tomto smyslu mělo velký vliv i na Čínu. Ale ne v té době, o které je tady řeč. Berte prosím s rezervou, nejsem prosím přímo historik, a právě jsem si založil na wikipedii, jako její už poměrně dlouhodobý čtenář, účet. A opravil jsem v tomto a příbuzných tématech pár pravopisných chyb :-) Henryok

Můžete opravit i to. Nejlépe ale bude, ještě počkat než se k tomu vyjádří někdo jiný, kdo tomu rozumí. Jinak díky za ty opravy. Obecně je běžné, že by se sporné klíčové myšlenky měli zdrojovat, ale to je v tomto případě k ničemu.--Juan de Vojníkov 09:06, 26. 4. 2007 (UTC)
Číny se to sice nedotklo, avšak Persie nebo Indie určitě nelze zahrnout pod středomořský svět. I na ně měl helénismus (i když v případě Indie spíše okrajový) vliv. Ale úpřímně na jednom nebo dvou slovech článek nestojí. --Maniakes 09:07, 29. 4. 2007 (UTC)
Jo a za ty chyby, dík ;)--Maniakes 09:08, 29. 4. 2007 (UTC)
Dobra, tak budiz :-) --Henryok

Halikarnassos[editovat zdroj]

Chtěl bych opravit chybnou informaci, že Alexandros Halikarnassos dobyl. Memnón Rhodský, dalo by se říci předal Alexandrovi toto město, po tom co mu zpusobil značné ztráty. Už od začátku obléháni to měl v úmyslu. Po té co Halikarnassos se svým vojskem opustil, měl v úmyslu vylodit se na makedonském pobřeží. S nově získanými Spartskými spojenci by pak zaútočil na srdce makedonie - Pellu. Tento plán mu však zhatily zbouřené ostrovy Chiu a Lesbu. Celou zimu tedy dobýval vzpurné ostrovy a neléčil své zranění z halikarnassu (při jednom z několika úspěšných výbojů při obléhání). Když se mu povedlo dobýt všechna zbouřená města, podlehl nakonec svému zranění a s ním zemřela i šance na zastavení Alexandra.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.146.124.241 (diskuse)

Možné záměny[editovat zdroj]

@Šjů: Dobrý den, můžete mne přestat vracet bez argumentů vámi předložených? Nemyslím si, že by si někdo pletl Alexandra Velikého a alexandra velkého. --Ján Kepler (diskuse) 16. 5. 2019, 05:46 (CEST)Odpovědět