Diskuse:Alessandro Anzani

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Motor Anzani a Ing. Jan Kašpar?[editovat zdroj]

»Motor firmy Anzani shodný s tím, který použil Louis Blériot, koupil v Paříži v únoru 1910 i český průkopník letectví Jan Kašpar«

Mám dotaz, pánové, používal Ing. Jan Kašpar ve svém letounu zn. Blériot motoru zn. Anzani? (Doposud jsem měl za to že nikoliv). Navíc…

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anzani_3W_Motor_Replika.jpg

http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Ka%C5%A1par

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Kaspar.jpg

Motor na letadle v pozadí za Ing. Kašparem, na fotce zde na Wiki, jasně ukazuje řadový motor, nikoliv vějířový tříválec Anzani?

Zdravím, --Algernon 22:11, 29. 7. 2007 (UTC)

Napiš si do ntm jak máš ref a uvidíš co ti poví, mmch nic o fotce tam není--Horst 22:13, 29. 7. 2007 (UTC)

Celkem mi postačí, když mi vysvětlíš (měl-li Ing. Kašpar koupen motor Anzani) co tedy na jeho (!) Blériotu dělá ten řadový motor… Což Anzani není na 100%. --Algernon 22:16, 29. 7. 2007 (UTC)

P.S. Mimochodem, komu a kam (nyní) do NTM napsat, je-li už cca rok zavřeno (knihovna o rok, archiv o dva !! déle) a budou otevírat až na jaře roku příštího? (Na čež čekám, kvůli tomu archivu, jak na smilování Boží…) --Algernon 22:19, 29. 7. 2007 (UTC)

Takže… Kašpar zakoupil Blériot XI výr. čísla 76, s kterým pořádal letecké produkce v r. 1910 (mj. 3. 7. 1910 v Hradci Králové, či 18. 9. 1910 v Hronově). Ovšem v r. 1911 již létá na stroji vlastní konstrukce, který Blériot připomíná jen vnějším vzhledem (což je stroj visící v NTM, či na fotografii zde, u hesla Jan Kašpar). A ten (na něm mj. vykonal svůj slavný let z Pardubic do Prahy) byl poháněn čtyřválcem Austro-Daimler o výkonu 70 koní (na místo tříválce Anzani o výkonu 25 koní, který byl zastavěn v Blériotu XI výr. č. 76). --Algernon 14:01, 12. 8. 2007 (UTC)

Jsem rád že si to zkoumal a vidíš sám, že si se ptal na něco úplně jiného. Důležité je to, že věta tak jak je napsaná „Motor firmy Anzani shodný s tím, který použil Louis Blériot, koupil v Paříži v únoru 1910 i český průkopník letectví Jan Kašpar“ je OK a pravdivá a tedy odněkud zdokumentovaná. Ještě by tam tedy mohlo být že ho koupil i s letadlem tím a tím a na to dát referenci.
Hlavně vidím — a považuji to za důležité — že Kašpar svoje lety z r. 1911 (včetně letu z Pardubic do Prahy) již vykonal na svém vlastním letounu, nikoli na Blériotu… Což, jen tak na okraj nevědí (dnes — dříve to věděli, patrně ovšem s časem informace někam „vysublimovala“) i v NTM…

http://www.ntm.cz/cs/heslar/motor-austro-daimler

http://www.ntm.cz/cs/heslar/bleriot-xi

--Algernon 11:01, 13. 8. 2007 (UTC)

Myslím že jsi tu větu četl jinak než je napsaná:-). Jo a ještě prosímtě odkud jsou tyhle informace, myslím že by se hodily orefované jak sem, tak ke Kašparovi, je docela smutný, že je v jeho článku málo informací a ještě bez referencí.--Horst 10:21, 13. 8. 2007 (UTC)

Podotýkám že jsem jí viděl přesně tak, jak je napsaná, jenže mi už vypadlo (po cca čtvrtstoletí od doby kdy jsem se s ní seznámil — jsem zvědav jak na tom za dalších 25 let budeš Ty) :o))) že na tom Blériotu létal, mám/měl jsem jeho létání (dnes už) spojeno už jen s tou jeho vlastní konstrukcí, byť Blériot XI připomínající. Hlavně ale mám zafixován (správně — tedy, až pro rok 1911) ten jiný motor.
Myslím ovšem že mne ani Blériot XI, a tím méně Jan Kašpar, nezajímají natolik abych tomu ještě dále věnoval čas. Zkus si napsat do toho NTM, jak jsi mi ostatně už doporučoval výše (třeba je potom i napadne dát svoje vlastní webové stránky do souladu i informacemi z jejich vlastního archivu a podle vlastních sbírek). --Algernon 11:01, 13. 8. 2007 (UTC)

Před 25 lety? jo tak to jo to sem chodil do první třídy, tím pádem ... samozřejmě se ti nevysmívám, jen že když tu informaci mají tak ať je tady u nás taky. Hlavně, že se domluvíme a že v článku je to v pořádku. No a s tím NTM máš recht páč u obou odkazů je název motoru jinej jednou Austro podruhé aero tak to si má člověk vybrat, takže např článek Austro-Daimler abych tim ani nerefoval, protože by zase někdo mohl argumentovat tím aero :-))--Horst 14:30, 13. 8. 2007 (UTC) --Horst 14:30, 13. 8. 2007 (UTC)