Diskuse:ADHD

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 měsíci od uživatele 185.187.245.132 v tématu „Nevhodna formulace

Žádost o upřesnění[editovat zdroj]

Citát: "Jak postupuje vývoj v morální oblasti, kognitivní oblasti a jak se vžívají jednotlivé vzorce chovaní, obvykle se projevy ADHD dostávají pod kontrolu. Nemusí to být ovšem podmínkou." IMHO není zřejmé zda se mluví o vývoji jedince nebo celé společnosti. Variata "vývoj jedince" se mi jeví pravděpodobnější, ale není to zcela zřejmé.

Dys(něco) jsou podle mě především poruchy precepce především neurologického původu. (Předesílám, že do problematiky dostatečně nevidím.) Označení "psychická porucha" mi přijde zavádějící (lepší neurologická nebo psychoneurologická porucha a nebo napsat prostě nespecifikující další obtíže). Nevnímám zásadní rozdíl z medicínského (nikoli pedagogického) pohledu mezi např. daltonismem a dys(něco). Neodpovídá důsledné dělení dys-poruch překonané koncepci, kdy se určovaly různé bývalé diagnosy typu dysmusie, dyspraxie atd.?

ad citát:jedná se o vývoj jedince.
dys je řecká předložka, která stojí de facto v opozici k předložce eu-, např. eufunkční = dobře fungující x dysfunkční = špatně fungující, takže vyjadřuje stav, který není fyziologický, ale patologický (či se k němu blíží). Předložka se nevztahuje pouze na neurologii, ale je všeobecně užívána ve vztahu k lidskému tělu (dyspepsie, dysfagie ...). Psychická porucha je možná, není to synonymum k neurologické poruše. --Kacir 24. 2. 2009, 08:05 (UTC)
ad Kacir:Dys(něco) budu zde nadále pragmaticky a špatně používat v souvislosti LMD. Okolnosti (korelace výskytu a přidušení během porodu, změny v chemismus mozku u ADHD atd.) naznačují, že dys(něco) souvisí s (možná fyziologickým) poškozením mozku. To, že problém je nyní zkoumatelný především přes příslušné funkční poruchy, je možná jen důsledek současného stavu medicíny. Vadila by Vám změna "psychická porucha" na "specifická porucha učení"? To je vzhledem k následujícím příkladům přesnější.--Autor původní námitky
ad Kacir:Odkaz na citovaný zdroj http://kmen.uhk.cz/dvpp/clanky/LMD%20nebo%20ADHD.html mi nefunguje (chyba 404).--Autor původní námitky
Odkaz mi taky nejede. Co se týče psychické poruchy, tak nevím zda-li autor článku převzal tento termín přímo ze zdroje či jej sám zobecnil. Žádný problém v nahrazení termínem specifická porucha učení nevidím, v tomto kontextu je to přesnější označení. --Kacir 24. 2. 2009, 12:50 (UTC)

Na zacatku clanku se pise ze ADHD je 80% dedicne, ale dale se pak v kapitole priciny pise neco o zloutence a dedicnost se vubec nezminuje. Dela to na me dojem rozporu. Russ Barkley, ktery se na ADHD specializuje od 1977, rika ve svych youtube prednaskach take, ze velka cast je dedicnost (asi 2/3) a pak jsou jeste nejake poskozeni mozku v deloze alkoholem a tabakem, ale zloutenku vubec nezminuje.

Navrhuju, aby se zloutenka z pricin vyhodila, napsala se tam ta dedicnost, a pripadne doplnily dalsi priciny (poskozeni mozku v deloze alkoholem a tabakem)46.126.115.103 12. 12. 2013, 12:27 (UTC)

ADHD príčina[editovat zdroj]

Skôr než akýkoľvek akýkoľvek iný dôvod je prajdepodobnejšiou pričnou výchova a prostredie. Nič iné nebolo doposiaľ riadne dokázané. --2A02:AB04:3147:CE00:C971:122A:B229:AF38 30. 4. 2022, 08:54 (CEST)Odpovědět

Nevhodna formulace[editovat zdroj]

Re: ..., a i v rámci USA ...

rámec prosim ne

--185.187.245.132 7. 12. 2023, 07:28 (CET)Odpovědět