Diskuse:Čisté ladění

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

"V běžné evropské hudbě se nepoužívají ladění s intervaly, v nichž se objevují větší prvočísla než 5." Tahle věta je zavádějící. a) Ať už je pojmem "běžná evropská hudba" míněno cokoliv, není to vhodný termín do článku o čistém ladění, evropská hudba tak či onak temperuje už kolik staletí. b) Ladění neladění, interval sekundy jistě potřebuje o zlomku větší číslo, než 5. 89.102.40.24 5. 4. 2010, 13:23 (UTC)

Máte naprostou pravdu, větu jsem vymazal. Díky --Pete 5. 4. 2010, 13:55 (UTC)
Máte pravdu v tom, že zmiňovaná věta je bez dalšího vysvětlení asi pro většinu čtenářů nesrozumitelná. Bylo by však lepší namísto mazání doplnit chybějící. Dále pak a) článek není o temperování, ale o čitém ladění, b) např. velká sekunda 9/8 je pythagorejský interval, složený pouze z prvočísel 2 a 3, sekunda 10/9 je složená pouze z 2, 3 a 5, malá sekunda 16/15 také atd. — ॐ (Aum) 5. 4. 2010, 16:54 (UTC)
Souhlas. Článek je dosti zanedbaný. "Čisté ladění" je pojem, který se nejčastěji ztotožňuje s tím didymickým laděním, které je založeno, ať už na latentně či zjevně, na existenci tří kvintakordů, které definují tóninu. Tím nemyslím jen dur-mollový systém, který jako takový se vyhranil až později. Ale prostě když si vezmete všechny možné intervaly, které se tam vyskytují, tak jakýkoli interval čistého ladění, včetně různých kommat, odvodíte z tónových poměrů oktávy, kvinty a velké tercie. Na oktávu potřebujete prvočíslo 2, na kvintu prvočíslo 3 a na tercii prvočíslo 5. Všechny další intervaly jsou již kombinace těchto tří základních poměrů, odvozených z těchto prvních tří alikvotních tónů (nepočítaje opakující se intervaly). Takže například s čistou septimou, ke které byste potřebovali již další prvočíslo 7, se v tomto systému nepočítá (i když samo o sobě zní docela pěkně). Ale to se tu bavíme vlastně pořád o tom didymickém ladění. Je fakt, že těch čistých ladění může být teoreticky víc. --Kychot 5. 4. 2010, 18:59 (UTC)