Diskuse:Česle

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele ŠJů v tématu „"etymologie"

Doplnil jsem německý ekvivalent de:Treibgutrechen, ale ani tam jsem nenašel anglický ekvivalent. Anglicky se česle řeknou en:rake (brit) nebo en:rack (us), což jsou ovšem tak mnohavýznamová slova, že jsem mezi nimi ten správný význam nenašel.

Také mi není jasné, jestli se do anglických odkazů mají uvádět britské anebo americké termíny anebo obojí a jakým způsobem? --Kychot 23:08, 30. 3. 2007 (UTC)

anglicky se česle řekknou screen, případně screenings, ovšem na anglické wikipedii toto heslo není

"etymologie"[editovat zdroj]

Informace zde uvedené jsou v rozporu s Internetovou jazykovou příručkou Ústavu jazyka českého Akademie věd ČR, heslo „česle“ (https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=%C4%8Desle ). -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 31.30.172.66 (diskusebloky) 15. 5. 2020, 08:53 (CE(S)T)

Žádný rozpor nevidím, odkazované heslo se etymologií slova vůbec nezabývá, ani jiné informace nejsou v rozporu s tím, co bylo ve zdejším článku. Jasný rozpor ovšem je mezi SSJČ, který v tomto významu vůbec nepřipouští slovo "česlo", zatímco Nový akademický slovník současné češtiny naopak uvádí tento význam jako hlavní a jediný význam slova česlo. --ŠJů (diskuse) 5. 3. 2023, 19:02 (CET)Odpovědět