Diskuse:Černoboh

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Analogicky jako u Bělboga, i zde existuje dochovaná varianta s h (viz de:Czorneboh), která je češtině bližší. Nebyl by to lepší primární název?--Tchoř 24. 9. 2009, 10:40 (UTC)

Bylo. --Váš Mostly Harmless 24. 9. 2009, 17:01 (UTC)

"Černobog je otcem všech vlků, někteří v lidské podobě mu slouží jakožto kněží. Tito kněží byli nazýváni "černokněžníci". Černokněžníci nebyli zlí mágové, jak je známe z pohádek. Naopak. Byli velmi vážení, ačkoli ve společnosti i dosti obávaní. Spojení s bohem osudu jim totiž dávalo, alespoň podle mínění starých Slovanů, velkou moc. Nejčastěji radili lidem v otázkách osudu, závažných rozhodnutí, svárů a podobně. Byli to ti, kteří rozdodují, co je správné.

Černobog mohl za obětinu pomoci změnit osud člověka. Jako obětina většinou postačila medovina či jídlo (ideálně maso), nicméně při specifických přáních musel dotyčný obětovat krev - buď pár kapek vlastní krve nebo například porazit krávu. Zde je nutno podotknout, že pohanské národy chápaly vztah lidí a bohů jako obchod. Tedy pokud něco chci a žádám o pomoc bohy, musím jim za jejich přízeň něco nabídnout." Pokud k tomuto textu nikdo neuvede zdroj z odborné literatury, pak musím trvat na tom, že jde vymyšlený "blábol," převzaný snad z fantasy románů Juraje Červenáka http://www.fantasyplanet.cz/clanek/cernokneznik-vladce-vlku-cervenak-juraj V románech to sice v rámci příběhu může fungovat, ale v encyklopedii nemá tato informace co dělat, neboť je to fikce