Diskuse:Čínsko-sovětské konflikty (1969)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jsem autorem článku na http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1143 tam označeném Sovětsko-Čínský konflikt – Politické pozadí a jeho zkopírování na stránky wikipedia je mým výsostným právem.

Zároveň jsem adminem DS Palba.cz s přezdívkou stejnou jakou užívám i zde,tj Pegeucko. Mou identitu je možné ověřit komunikací z oficiálního mailu DS Palba.cz - general@palba.cz čí mého osobního mailu tamtéž Pegeucko@palba.cz

V článku je použit materiál (Palba.cz) uvolněný držitelem nebo vykonavatelem autorských práv pod licencí GFDL. Povolení bylo doručeno do systému VRTS spravovaného PR oddělením Wikimedia pod číslem 2007052910010878.

Tato šablona neslouží k prohlášení autora o vlastnictví; vkládá ji pouze tým VRTS poté, co na e-mail permissions-cs@wikimedia.org obdrží jasné potvrzení o uvolnění díla pod danou licencí.


Potvrzení o autorství zmíňeného článku zde i na Palba.cz bude zanedlouho odesláno mailem Pegeucko@palba.cz Kod licence je vložen do originálu článku.

Pegeucko,Admin DS Palba.cz

Stále v článku chybí stručný úvodní odstavec. Chybí také zdroje nezávislé na jeho autorovi. V článku je mnoho formulací, které mohou být v novinovém, ale nikoliv encyklopedickém článku, pokud nejsou doloženy jako něčí hodnocení:

  • špionománie v kombinaci s xenofobií znamenala, že kdo nebyl Číňan, na ulici neměl šanci. (chtělo by to nezávislý zdoj)
  • Čína z toho měla hrůzu. (kdo konkrétně reakci Číny takto popsal? Chybí zdroj)
  • Fámy v tisku byly šířeny i v Evropě a Severní Americe a to tak věrohodně, že dokonce i někteří lidé z KGB , kteří fámu sami šířily nevěděli, zda se jedná o fámu, nebo se touto myšlenkou GŠ RA skutečně zabývá. (tohle by určitě chtělo doložit nějakým na autorovi nezávislým zdrojem, jinak to vyznívá ajako autorova spekulace)
  • Toto sblížení dohánělo SSSR k zuřivosti a KGB si do své terminologie přiřadila pojem „základní nepřítel“ pro Čínu. (opět - od koho pochází tato informace)

--Postrach 20:14, 3. 7. 2007 (UTC)

pro Postrach

Zdroj inkrminovaných pasáží: Jeden ze zdrojů jsem uváděl již sem: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kulturní_revoluce

ANDREW, Christopher: KGB: důvěrná zpráva o zahraničních operacích od Lenina do Gorbačova, East Art Agency Publishers, Praha 1994 – ISBN 80-900049-8-9

Další zdroj: Kniha plk KGB Vasilije Mitrochina, který společně s univerzitní profesorem Christopher Andrewem, odborníkem na britskou a ruskou výzvědnou službu na University of Cambridge, kteří společně napsali knihu "Štít a meč - Mitrochinův archiv a tajná historie KGB"

Bohužel neumím tyto zdroje zasadit do článku.--Pegeucko 22:31, 10. 7. 2007 (UTC)

Je název Sovětsko-čínské konflikty 1969 skutečně nutný? Navrhuji přesunout na Sovětsko-čínské konflikty --Wikipedista:BobM d|p 13. 5. 2009, 14:18 (UTC)

Osobně bych se přimlouval za zachování data - Sovětsko-čínské konflikty 1969. Jak je zmíněno i v článku, sovětsko-čínské ROZPORY měly dlouhodobější charakter. Odehrávaly se na pozadí Studené války, která trvala 42let(1946-88). Samotné KONFLIKTY se ale odehrávaly právě v roce 1969,jenže ROZPORY přetrvaly až do konce Studené války. Je velký rozdíl mezi nafackováním diplomatů na letišti v Pekingu a posíláním "lidských vln" do boje přez hranici suveréního státu jako na Damaňském. Stejně tak je rozdíl mezi Rozporem a Konfliktem. Pokud by bylo tedy třeba něco rozdělit, tak ROZPORY a KONFLIKTY. Jenže Rozpory měli Sověti s kdekým, kdo vysloveně netleskal jejich přesné interpretaci dogmat a jejich vedoucí úlohy. Z východního bloku třeba i s Jugoslávci a Rumuny. Proč to tedy dělit právě u Číňanů celkem postrádá smysl.--Pegeucko 17. 5. 2009, 21:26 (UTC)

Byl bych pro návrat data. Už v roce 1929 došlo k sovětsko-čínskému konfliktu (viz Sino-Soviet conflict (1929) --Bedivere 6. 1. 2010, 14:53 (UTC)