Diskuse:Útok na Pearl Harbor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Příčiny agrese IMHO nepatří do tohoto článku, ale do článku o účasti Japonska ve WWII. --Cinik 18:01, 3. 6. 2007 (UTC)

Jistě patří do článku Dějiny Japonska (klidně to tam zapracuj), ale zároveň patří i sem. --Tente84 18:08, 3. 6. 2007 (UTC)

To rozhodně ne, do článku o bitvě patří vojenské a případně politické úvahy, které vedli k jejímu rozpoutání - ale jako bitvy. Čili proč tady a s jakým cílem. Nikoliv však, proč válka vůbec začala. To patří k válce či do dějin dané země. --Cinik 18:17, 3. 6. 2007 (UTC)

Myslím, že vzhledem k tomu, že šlo o bitvu, která válku v Tichomoří de facto odstartovala, se příčiny, které vedly k jejímu rozpoutání částečně překrývají s příčinami, které vedly k rozpoutání celé války mezi Japonskem a USA. Proto bych byl pro, aby zde byly stručně zmíněny i širší souvislosti. Ovšem současná podoba odstavce Příčiny japonské agrese mi příjde přece jen moc podrobně jdoucí do příliš vzdálené minulosti – hlavně ta první polovina (např. zmínky o vraždě jap. námořníků na Tchajwanu nebo to o americkém prezidentovi atd.) Proto bych navrhoval přenést celou (jinak hezky napsanou :-) část „Příčiny japonské agrese“ do článku Válka v Tichomoří#Příčiny a vznik, kam se perfektně hodí a zde nechat upravenou (stručnější) verzi, která se spíš soustředí na vysvětlení situace, ve které se Japonsko ocitlo na počátku 40. let a proč to vedlo k útoku právě na Pearl Harbor. --Pazuzu 19:09, 3. 6. 2007 (UTC)
Možná např. u bitvy o Guadalcanal či bitvy u Komandorských ostrovů, ale útok na Pearl Harbor je prakticky začátek 2. světové války a proto si zaslouží uvedení příčin. --Tente84 19:25, 3. 6. 2007 (UTC)
Pazuzu - Já jsem se snažil Příčiny japonské agrese udělat co nejstručnější :-). K příliš vzdálené minulosti - ono i současnou politiku ovlivňuje mnoho věcí 60 let a více starých. Klidně to ale uprav jak jsi navrhoval. --Tente84 19:31, 3. 6. 2007 (UTC)

___ Článek na mě působí poctivě. Přesto, domnívám se, že důvody útoku na Pearl Harbor nelze hledat již v 19. století. V této době sice japonská politika nabrala značně expanzionistický kurz, ovšem není to počátek událostí, které nakonec vyvrcholily v útoku na základnu USA. I když to autor takto jistě nemyslel, může to tak vyznít.

Navrhuji tedy změnit začátek - Japonská agrese: Japonsko začalo připravovat útok na Pearl Harbor v době, kdy Spojené státy v rekaci na stále větší rozpínavost Janponska na dálném východě vyhlásili embargo na vývoz strategických surovin do této země. Pak bych přímo navázal ... Od srpna 1941 se pokoušel japonský velvyslanec admirál Kičisaburó Nomura dojednat se státním tajemníkem ...

Vše co by bylo vypuštěno by mohlo být zpracováno ve zvláštním článu. Jinak se mi to ale líbí :) Zdravím, Martin (Mapo 19. 3. 2009, 21:25 (UTC))