Diskuse:Ústavní zákon, kterým se doplňují a mění dosavadní ustanovení o nabývání a pozbývání státního občanství a práva domovského v republice Československé

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Aeromix (Verze 5785284 uživatele Kolomaznik (diskuse) zrušena - revert, v tom zákoně jsou zmíneni jen "Členové rodu Habsbursko-Lotrinského " (§ 17)

Dle československých zákonů byli Hohenbergové (mylně bráni jako) členové rodu habsbursko-lotrinského, né však podle dokumentů které podepsal František Ferdinand, které jeho potomky s Žofií Chotkovou potvrzovali jako morganatické a tím pádem neměli (mít) dynastická práva (především pak na trůn) jako ostatní příslušníci rodu. A i Rakouská republika považuje (právně) vévody z Hohenbergu jako "nečleny" lotrinského arcidomu, stejně tak jako nikdy nebyli arcivévody. V Rakousku byl ponechán pozemkový majetek tem príslušníkum dynastie, kterí se zrekli nároku na trůn a príslušnosti k panovnickému rodu - ponechali si pouze jméno Habsburg - Lotringen. Hohenbergové pak nebyli vubec považováni za cleny bývalého vládnoucího rodu, což odpovídalo renunciacnímu aktu F.F. d Este z roku 1900, takže se na ne konfiskace majetku nevztahovala. [1], [2] --Kolomaznik 6. 9. 2010, 17:40 (UTC)

Nerozumím jakou to má souvislost. Článek je o ústavním zákonu, jeho text je v odkazu, mrkni se na něj, o Hohenberzích v něm není ani slovo. Doporučuju tohle všechno vložit do článku Hohenbergové. --Aeromix 6. 9. 2010, 19:39 (UTC)
Souhlasím s Aeromixem, pokud máš zdroj dokládající že byl zákon používán (respektive zrovna § 17 zní:

Členové rodu Habsbursko-Lotrinského nemohou nabývati státního občanství a práva domovského v území Československé republiky. Dřívější jejich státní občanství a právo domovské v této republice zaniká.

nemyslím si že se nutně vztahoval na Hohenbergy (na druhé straně byl František Ferdinand následník trůnu, takže by byl tady výklad poněkud složitejší). Pokud máš zdroj, že byl použit na Hohenbergy, tak ho uved. --Wikipedista:BobM d|p 6. 9. 2010, 20:04 (UTC)

Přejmenování[editovat zdroj]

Proč takto?--Juan de Vojníkov 12. 9. 2010, 15:08 (UTC)

Aby se to sjednotilo s Zákon o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky (1993). --Aeromix 12. 9. 2010, 16:45 (UTC)
Tím nelze změnit název zákona, to by šlo jen jiným zákonem. Což v tomto případě už není možné. --Otrok posledního soudu (diskuse) 16. 3. 2014, 19:24 (UTC)
Přesunuto. --Otrok posledního soudu (diskuse) 28. 3. 2014, 19:06 (UTC)