Diskuse:Úpravna vod

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele 185.22.125.240
  • úpravna vod slouží k úpravě surové vody (jak povrchové, tak podzemní)
  • drobnost - třetí zdroj pitné vody pro Prahu je úpravna vod Podolí - tzv. studená rezerva, normálně není v činnosti
  • metody úpravy surových vod stanoví vyhláška č.146/2004 Sb.

1,kategorie A1 - úprava surové vody s koncovou dezinfekcí pro odstranění sloučenin a prvků, které mohou mít vliv na její další použití a to zvláště snížením agresivity vůči materiálům rozvodného systému včetně domovních instalacích (chemické nebo mechanické odkyselení), dále odstranění pachu a plynných složek provzdušňováním. Prostá filtrace odstranění nerozpuštěných látek.

2,kategorie A2 - surová voda vyžaduje jednodušší úpravu, např. koagulační filtraci, jednostupňové odželezování, odmanganování nebo infiltraci, pomalou biologickou filtraci, úpravu v horninovém prostředí a to vše s koncovou dezinfekcí. Pro zlepšení vlastností je vhodná stabilizace vody.

3,kategorie A3 - úprava surové vody vyžaduje dvou či vícestupňovou úpravu čířením, oxidací, odželezňováním, odmanganováním s koncovou dezinfekcí, popř. kombinací. Mezi další vhodné procesy se řadí využívání ozónu, aktivního uhlí, pomocných flokulantů, flotace. Ekonomicky náročnější postupy technicky zdůvodněné (např. sorpce na speciálních materiálech, iontová výměna, membránové postupy) se používají mimořádně.

4,vyšší koncentrace než jsou uvedeny pro kategorii A3 - podle §13 odst. 2 zákona výjimečně lze k úpravě na vodu pitnou odebírat povrchovou nebo podzemní vodu, jež v místě odběru nesplňuje požadavky na jakost surové vody, stanovené prováděcím právním předpisem. Výjimku povoluje na žádost provozovatele vodovodu krajský úřad, a to pouze za předpokladu, že technologie úpravy vody z takového zdroje vody zaručuje zdravotní nezávadnost upravené pitné vody, stanovenou zvláštními právními předpisy.(vyhl. 252/2004)


  • obecné schéma úpravny vod:

I.,povrchový zdroj vody
1, mechanické předčištění - česle
2, dávkování činidel pro úpravu pH (vápno)
3,míchání surové vody s koagulanty (nejčastěji soli Fe2+, méně často Al+3,ev. směsná destabilizační činidla obsahující jak Fe, tak Al., při výskytu huminových látek se používá polyauluminium chlorid PAC) v rychlomísiči a pomalé míchaní (vločkování)
4, čířiče, sedimentační nádrže
5, filtrace - objemová, náplavná, membránová
6, preoxidace, chlorace, dezinfekce, sorpce (adsorpce, absorpce)
7, akumulace, distribuce

nejběžnější koagulanty
  • železná báze

a, síran železitý Fe2(SO4)3*6H2O
b, chlorid železitý bezvodý FeCl3
c, chlorid železitý hexahydrát FeCl3*6H2O
d, chlorovaný síran železitý FeClSO4*6H2O
e, síran železnatý FeSO4*7H2O

  • hliníková báze

a, síran hlinitý Al2(SO4)3*18H2O
b, chlorid hlinitý AlCl3
c, hlinitan sodný NaAlO2
hlinité polymery (komplexy) Al6(OH)12 až Al54(OH)144


II.,podzemní zdroj vody

1, odkyselování - mechanicky (provzdušňováním) nebo chemicky(vápno, dolomit, mramor, dekarbolit,PVD, atd..). Účelem je odstranění agresivního CO2, úprava pH, dosažení vápenato-uhličitanové rovnováhy.
2, odželezování, odmanganování - obvyklá koncentrace Fe2+,Mn2+ je 5mg/l, pro pitné vody je limit Fe 0,3mg/l a Mn 0,1mg/l. Metody odstranění oxidace, alkalizace,
3, změkčování, zvtrzování - při nízkém/vysokém obsahu Ca a Mg
4, filtrace
5, dezinfekce


185.22.125.240 22. 1. 2016, 19:13 (CET)Odpovědět