Diskuse:Účinnost (fyzika)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Juniperbushman v tématu „Výkon nebo práce?
Je zvláštní, že nikoho nezaráží, když se část elektrické energie dodané elektromotoru ztratí v podobě tepla, které je u velkých strojů nutno chladit za pomocí přivádění další energie, například pro pohon čerpadel a/nebo ventilátorů chladící soustavy, čímž účinnost ještě dále klesá.
Budeme-li se držet striktní definice účinnosti, jako poměru mezi energií odebíranou ze zařízení poděleno množstvím energie, kterou musíme zařízení dodat, pak tepelná čerpadla neporušují, žádný zákon jednoduše proto, že absolutně izolovaná soustava je prakticky nerealizovatelná. I absolutně bílé těleso (odráží všechny druhy elektromagnetického vlnění) ve vakuu podléhá gravitaci.
Vytvořili si ji líní lidé, aby si usnadnili provádění výpočtů, zanedbáním vlivů pro přesnost v reálné situaci nevýznamných.
Naopak pokud si tepelné čerpadlo odebere určité množství energie z okolního prostředí, tak se hned začne argumentovat tím, že perpetuum mobile porušuje termodynamický zákon...
Když se podívám kolem sebe, tak nějaký zákon porušuje kde kdo. Právník nevydá účtenku a neplatí daně z takového příjmu. Pak je otázkou, jestli na to někdo přijde a zarazí mu to...
Problém je ale někde jinde: Až lidé přijdou na to, že celý svět se skládá z energie (křesťané říkají Bůh) a myšlenky (Duch svatý), tak asi nebude tak snadné se přiživovat na prodeji energie, protože si každý bude moct postavit vedle domku kontejner se zdrojem energie dostatečným pro běžnou spotřebu domácnosti.
Pokud se osada dohodne na vybudování energetického družstva a propojí své kontejnery kabely, tak si taková síť poradí i s náhlými změnami požadovaného příkonu, například při spouštění motoru, výbojek, ale třeba i obyčejných žárovek, které mají rozběhový proud několikrát větší než ustálený.
Jsem zvědav, za jak dlouho se najde nějaká dobrá duše, která mě bude chtít utlouct argumenty, že se mýlím!!!
Pro ty ostatní nabízím adresu EMmotor(a)seznam.cz.

EMmotor (diskuse) 6. 12. 2012, 21:06 (UTC)

Výkon nebo práce?[editovat zdroj]

Myslím, že text článku je jaksi naruby. Účinnost systému musí být vždy chápána jako poměr výstupní energie ku dodané. Poměr výkonu k příkonu je možno považovat za účinnost zařízení pouze v případě, že v něm nedochází k akumulaci energie.--Juniperbushman (diskuse) 12. 10. 2017, 23:59 (CEST)Odpovědět