Diskuse:Šípky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Text k heslu "Šípky" jsem vložila jako autorka původního článku na www.foodlife.cz, čímž jej poskytuji k volnému šíření.

Věra Strnadová vera@foodlife.cz

V článku je použit materiál (Foodlife.cz) uvolněný držitelem nebo vykonavatelem autorských práv pod licencí GFDL. Povolení bylo doručeno do systému VRTS spravovaného PR oddělením Wikimedia pod číslem 2006110810013681.

Tato šablona neslouží k prohlášení autora o vlastnictví; vkládá ji pouze tým VRTS poté, co na e-mail permissions-cs@wikimedia.org obdrží jasné potvrzení o uvolnění díla pod danou licencí.

No, já myslel, že se to trnité roští správně jmenuje růže šípková, nebo se pletu ?? **--MiroslavJosef 13:40, 10. 3. 2008 (UTC)

šípky jsou plody jakékoliv růže.--Vojtech.dostal 11:50, 23. 3. 2008 (UTC)

Aha, tak to jsem nevěděl, ale myslím, že moje nevědomost v tomto ohledu není na závadu. Růže mám rád všechny, jak ty divoké tak ty zahradní kultivary. ** Je dobře, že někdo kultivovaně na WIKI píše o přírodě, chtěl bych Vám osobně za toto poděkovat ** Zdravím a přeji Vám hezké Velikonoce (Wikivelikonoce) z Litoměřic **--MiroslavJosef 11:54, 23. 3. 2008 (UTC)

Díky ;) také přeji hezké velikonoce (z Pardubic)

Sloučit[editovat zdroj]

K předešlé diskuzi .. šípky jsou plody jakékoliv růže .. souhlasím, jenže i pro laika jako jsem já je zřejmé, že tento článek matlá dohromady obecný popis šípků a popis konkrétních rostlin (ten ale zobecňuje na celou skupinu) - patrně byl takhle zmatečně napsán i zdrojový text, který ale bohužel už neexistuje. Údaje, které jsou nepoužitelné pro popis tématu šípky navrhuji smazat; když je ale odborník na tato témata dokáže včlenit do příslušných článků (třeba růže šípková aj.), bude to lepší. --Jirka62 18. 8. 2011, 22:47 (UTC)

Jaká konkrétní část textu je popisem konkrétních rostlin? Nějak článek upravím, ale na sloučení to nutně být nemusí - šípky jsou plod, růže je rostlina - podobně jako je jablko a jabloň. --Vojtech.dostal 30. 8. 2011, 05:39 (UTC)
Ano, odborná úprava bude nejlepším řešením. Původní zdrojový článek, ze kterého vyšel autor hesla šípky, možná pomotal obecné označení šípek s obecně známým názvem šípek pro růži šípkovou (viz Naše rostliny v lékařství, Korbelář a Krejča, str.420) Označil jsem zeleně následující text, u nejž se domnívám, že je vztažen pouze k růži šípkové:


Šípky (latinský název pro toto léčivo je Fructus cynosbati) jsou souplodí nažek (plody růže jsou totiž nažky). Mají vysokou hodnotu vitamínu C a A, obsahují i vitamíny K, PP, B1 a B2. Patří do čeledi růžovitých, což patřičně dokládají jejich pichlavé, svědění vyvolávající štětiny přidržující nažky, které jsou uvnitř. Šípkový keř uvidíte v plném květu na začátku léta, v červnu a červenci, šípky se pak dostaví na podzim, obvykle během září.

... Jejich příznivé působení popisuje už anglosaský herbář z 11. století, šípky bývaly nedílnou součástí lidového léčitelství.

Z dužniny souplodí této rostliny připravíte oblíbený šípkový čaj, který je v zimním období cenným zdrojem vitamínu C. Z  plodů lze vyrobit víno, šípkovou marmeládu a nebo sirup. Sirup se dříve vyráběl i z korunních plátků růží, pomáhal prý při horečkách a ledvinových chorobách. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní.

Nejlepší období pro sběr šípků je po prvním mrazíku, kdy jsou plody nejsladší. Sbírat se mají vyzrálé a dobře vybarvené šípky bez stopek.

Po vyluhování čaje může jemné chmýří ze semen vyvolat svědění sliznic v ústech a v krku, proto by se ke scezení mělo použít co nejjemnější sítko.

Ze šípků se připravuje také šípková omáčka, podávaná např. ke kančímu.

Když se ti nezdá sloučení článků, snad by bylo možné řešení, celý článek nechat pouze o Fructus cynosbati, tj. šípek ne z nějaké růže, ale z růže šípkové; a samozřejmě odstranit obrázek růže svrasklé. --Jirka62 30. 8. 2011, 20:44 (UTC)
Nebo bychom mohli v úvodu vysvětlit, co jsou to šípky obecně (plody růží) a následně vytvořit kapitolu "Šípky růže šípkové" s uvedením všech těch léčivých účinků. Co ty na to? --Vojtech.dostal 31. 8. 2011, 20:36 (UTC)
Jak to navrhuješ je nejlepší, ale na netu jsem kvalitní zdroj pro obecnou definici nenašel (většinou jsou to texty prodejců/apoték), což pro mne není nejlepší zdroj. Jediné, co jsem zjistil je: tato stránka, domnívám se, by mohla být shodná s tou na už neexistujícím webu foodlife.cz. Co se týká jinojazyčných wiki, domnívám se dík google-překladači, že asi nejlepší definici mají na německé. .. en.wiki a většina dalších se spokojily s popisem šípku z růže šípkové. Kdybys něměl žádnou použitelnou publikaci, dokopu se konečně k registraci v knihovně a něco bych si půjčil ;-| --Jirka62 2. 9. 2011, 13:25 (UTC)
Pravděpodobně k tomu žádný relevantní zdroj nevlastním. Nechávám to tedy na tvé iniciativě, pokud dovolíš. Článek je tvůj :-)--Vojtech.dostal 2. 9. 2011, 14:13 (UTC)
OK (a máš na dost dlouho ode mě pokoj ^^) --Jirka62 3. 9. 2011, 07:53 (UTC)

Šablona[editovat zdroj]

Odebral jsem šablonu sloučit s čl. růže šípková, šípek je označení pro plody všech růží, navíc jako léčivo se sbírají nejen šípky růže šípkové, ale i příbuzných druhů (růže podhorská aj.), které málokdo rozlišuje. Vojtěch Zavadil (diskuse) 25. 5. 2014, 07:01 (UTC)