Dibond

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dibond = hliníková deska, polyethylen, hliníková deska
Benjamin Renoux: Krychle #1, 2011, příklad z výstavy

Dibond[1] je obchodní značka pro tuhý hliníkový kompozitní panel, kterou vlastní výrobce 3A Composites[2] se sídlem v německém Osnabrücku, patřící do švýcarské skupiny Schweiter Technologies. Stejně jako všechny materiály v této kategorii je vyroben kompozitní technologií. Má takzvanou „sendvičovou“ konstrukci, kde jsou dvě hliníkové desky silné 0,3 mm tepelně vázané na jádro z polyethylenu. Desky jsou dodávány v celkové tloušťce 2, 3, 4 nebo 6 mm. Mají menší hmotnost než plně hliníkové (plošná hmotnost: 2,9; 3,8; 4,75 nebo 6,6 kg/m2), ale zároveň mají vysokou tuhost a rovnost; jsou odolné proti korozi, UV záření a proti nárazu. Dibond se dodává v typické šířce 1,25–1,50 m a typické délce 2,5–4,05 m a vyrábí se v různých provedeních povrchu (základní barvy dle RAL mat/lesk, metalická RAL, metalické povrchy s kartáčovaným vzhledem, zrcadlový povrch, strukturovaný, dekorativní, eloxovaný aj.).

Využití[editovat | editovat zdroj]

Dibond je určen převážně pro použití v oblastech signmakingu, interiérového, produktového a nábytkového designu a výstavní účely, zejména pro galerijní adjustaci a prezentaci vysoce kvalitních fotografií většího formátu s dlouhou trvanlivostí.[3] Fotografie vytištěné na papír se pomocí oboustranně lepící folie nakašírují na desku nebo je možné použít také přímý tisk fotografií.[4] Vzhledem k nízké hmotnosti a vysoké stabilitě materiálu se dibond pro tyto účely s výhodou využívá. Nevýhodou je relativně vyšší cena, daná použitím hliníku u značkového výrobku.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 3A Composites: DIBOND®
  2. 3A Composites GmbH – Legal information. www.display.3acomposites.com [online]. [cit. 2023-08-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-02-05. 
  3. Utilisation du Dibond comme support de photos d'art : contrecollage sur aluminium dibond (PourMonMur.com). www.pourmonmur.com [online]. [cit. 01-07-2012]. Dostupné v archivu pořízeném dne 13-11-2011. 
  4. Utilisation de dibond pour l'impression directe de photographies (ParagonSquare.com). www.paragonsquare.com [online]. [cit. 2012-07-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-07-11. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]