Damas (informační systém)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Damas
Logo
VývojářUnicorn a. s.
Typ softwaruinformační systém
Lokalizacečeština, angličtina, němčina
Webhttps://unicorn.com/damas/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Damas MMS (Market Management System)[1] je informační systém, který poskytuje platformu pro řízení trhu (anglicky market management information system; MMIS) pro energetické podniky a veřejné služby (utility). Damas byl navržen a vyvinut jako řešení pro správu obchodních procesů provozovatelů elektrických přenosových soustav[2][3] a plynových přenosových soustav a dalším subjektům podílejícím se na organizaci energetických trhů.[4]

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Hlavními funkcemi jsou nástroj pro práci s daty v časových řadách, konfigurovatelné výpočetní jádro a automatizované řízení procesů. Platforma má umožňovat vytvářet specializované aplikace bez programování pomocí konfiguračních nástrojů.[5]

Damas MMS:E[editovat | editovat zdroj]

Damas MMS:E je informační systém určený pro potřeby provozovatelů přenosových soustav, HVDC interkonektorů a operátorů trhu, kteří působí v prostředí otevřeného trhu s energiemi. Platforma podporuje tržní procesy provozovatelů přenosových soustav a tržních operátorů v následujících oblastech: systémové služby, přenosové služby a zúčtovací služby.

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Mezi hlavní funkce platformy Damas MMS:E patří provozní plánování s využitím dat reálného času. Platforma podporuje řízení bilance soustavy pomocí podpůrných služeb, přeshraniční přenosy energií a správu úzkých míst.[6]V roce 2017 byl informační systém Damas použit ukrajinským národním provozovatelem elektroenergetické přenosové soustavy Ukrenergo v rámci reformy ukrajinského energetického systému.[7] Podporuje standardy ENTSO-E. Damas MMS:E Umožňuje registraci kontraktů, vyhodnocování a zúčtování odchylek a propojení s Microsoft Office.

Damas MMS:G[editovat | editovat zdroj]

Damas MMS:G je informační systém určený pro organizaci trhů s plynem a pro provozovatele přepravních soustav. Poskytuje podporu agendy pro provozovatele přepravní soustavy jako je primární a sekundární trh, řízení kapacit, CMP mechanismy, matchingový proces, bilancování, finanční vyrovnání, fakturace a reporting. Systém je integrovaný s kapacitními platformami (Prisma, GSA, RBP).

Produktovou řadu doplňuje Inca, což je dispečerský systém navržený pro provozovatele HVDC (vysokonapěťový stejnosměrný systém) podmořských kabelů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MOJŽIŠ, Miloš. Informační systémy v energetice. www.aem.cz [online]. Asociace energetických manažerů, 2019-11-01 [cit. 2021-12-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-12-17. 
  2. ČEPS, a.s.. www.ceps.cz [online]. [cit. 2021-12-17]. Dostupné online. 
  3. Damas se rozšiřuje do Řecka. Hospodářské noviny (HN.cz) [online]. 2019-11-05 [cit. 2021-12-17]. Dostupné online. 
  4. OST si vybrala Damas. Market management systém české společnosti Unicorn Systems bude řídit albánský trh s energií. [online]. 2017-01-13 [cit. 2021-12-17]. Dostupné online. 
  5. Co čeká energetické informační systémy s přechodem na 15minutové rozlišení?. oEnergetice.cz [online]. 25. srpen 2021, 10:28 [cit. 2021-12-17]. Dostupné online. 
  6. Budoucnost elektroenergetických soustav aneb na co se připravit. oEnergetice.cz [online]. 7. prosinec 2020, 08:30 [cit. 2021-12-17]. Dostupné online. 
  7. Pilotní projekt reformy ukrajinského energetického systému realizoval Unicorn | Technický týdeník. Technický týdeník. 2017-08-08. Dostupné online [cit. 2021-12-17].